Amenajarea casei

#umezeala #mucegai #umiditate casa #mucegai casa #combaterea mucegaiului #mucegai pereti

Cum combati mucegaiul din casa

Nu exista casa in care sa nu exista macar un pic de mucegai, indiferent ca se afla in baie, bucatarie sau alte zone umede din casa. Pentru a-l combate, e nevoie de mai multe masuri, curatarea temeinica a acelor zone, stoparea aparitiei umezelii si reparatii ale instalatiilor sau peretilor astfel incat sa nu mai existe un mediu prielnic reaparitiei mucegaiului.

 

Ce este mucegaiul?


Mucegaiul nu este o boala, o planta sau un animal. Este o ciuperca si apare foarte usor daca i se ofera trei conditii: umezeala si caldura. De aceea, o vei gasi mai ales in zonele cu umezeala mare, cum sunt bucataria, baia, subsolul, peretii exteriori sau peretii in care sunt sparte tevi de apa. Vestea proasta este ca mucegaiului nu-i trebuie decat 48 de ore ca sa apara intr-un mediu umed si cald.
 

Mucegaiul din baie si bucatarie


Apare in zona chiuvetei si a cazii si se poate indeparta printr-o curatare temeinica cu clor si apa. Celelalte solutii contra mucegaiului trebuiesc aplicate si apoi lasate sa actioneze un timp inainte sa le clatesti. Cand te ocupi de astfel de operatiune, ar fi bine sa folosesti manusi ca sa-ti protejezi mainile.

De asemenea, poti reface zugraveala cu o vopsea lavabila speciala impotriva mucegaiului care se poate curata apoi usor cu apa, de cate ori ai nevoie. Siliconul de pe marginea cazii ar trebui schimbat si el anual pentru a nu permite trecerea apei.
 

Mucegaiul ascuns


Este cel mai periculos, deoarece il poti respira sau mirosi fara sa-l vezi, urmarile putand ajunge pana la astm sau rinite alergice.
Aparatele de aer conditionat pot fi surse ascunse de mucegai. Acestea trebuiesc curatate anual, iar filtrele care se scot trebuie bine spalate inainte de a fi montate la loc.

De asemenea, un sifonier plasat in dreptul unui perete exterior poate acoperi o pata mare de mucegai, fara ca tu sa-ti dai seama. Si cum mucegaiul se intinde rapid, hainele, incaltamintea si gentile tale vor fi sigur afectate si trebuie aruncate, in final.

 

Ce poti face concret


Asigura-te ca functioneaza perfect toata instalatia ta sanitara. Schimba toate robinetele care curg si strange tevile care sufera pierderi de apa.

Urmareste constant zonele cu risc de umezeala.

Monteaza un sistem de ventilatie in baie, daca nu ai fereastra.

Aerisirea constanta a casei, cel putin doua ore pe zi cu geamurile larg deschise, va combate umiditatea in casa.

Izolarea exterioara sau interioara a peretilor ajuta si ea la prevenirea aparitiei mucegaiului de pe pereti.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea