Amenajarea casei

#decoratiuni #mobila #spatii inguste #camera mica

Cum aranjezi mobila in spatiile inguste

Cand trebuie sa amenajezi un spatiu ingust astfel incat sa obtii un dormitor, o zona de living si o chicineta, fiecare centimetru conteaza. Afla cum poti amenaja un spatiu ingust in asa fel incat acesta sa aiba coerenta, sa fie practic si confortabil.


1 Stabileste fiecare sectiune a spatiului de mobilat


Cand trebuie sa mobilezi un spatiu ingust, primul lucru de facut este sa stabilesti clar functiile pe care acesta le va indeplini: zona de dormit, conversatie, luat masa, lectura, studiu etc. Odata ce ai stabilit acest lucru, poti incepe masuratorile.

Fa masuratorile si noteaza-ti undeva cifrele. Intr-un spatiu ingust, orice centimetru este vital, iar la magazin va trebui sa stii aceste cifre cand te intereseaza o piesa de mobilier. Nu uita ca locurile care pot fi amenajate in zone foarte mici sunt: biroul cu calculator, zona de conversatie, zona pentru lectura.

In schimb, pentru dulapuri sau pat vei avea nevoie de mai mult spatiu. Zona de luat masa poate fi mai mare daca optezi pentru o masa obisnuita sau foarte mica daca faci o masa pe comanda strict pentru un anumit numar de persoane.

Pentru un plus de siguranta, fa cateva fotografii si ia-le cu tine la magazin. Un specialist ar trebui sa-ti poata propune o solutie potrivita pentru situatia ta.


2 Alege piesele de mobilier


Cand ai un spatiu ingust pe care trebuie sa-l mobilezi, secretul este sa nu cumperi mobila mai mica decat locul respectiv. Nu te uita dupa cele mai mici scaune, paturi sau dulapioare. Intr-un spatiu ingust, o mobila foarte mica face ca acea camera sa para si mai mica. Nu opta nici pentru mobilierul foarte mare, alege o cale de mijloc si foloseste numai cateva piese de mobilier. Mergi pe principiul "mai putin este mai mult".

Incearca sa gasesti un mobilier cu functii multiple. O masuta de cafea care poate fi si taburete si care are si spatiu de depozitare este un exemplu in acest sens. Poate va trebui sa cauti mai mult, dar merita efortul.

Orienteaza-te dupa piesele de mobilier si accesoriile care te ajuta sa expoatezi spatiul pe verticala. De exemplu, daca nu vrei neaparat noptiere, cumpara doua aplice de perete pe care sa le pui in stanga si dreapta tabliei patului, pe post de veioze.

Un alt criteriu esential pentru mobilier il reprezinta greutatea. Intr-un spatiu ingust, este mai simplu sa folosesti un mobilier usor, care se poate muta fara efort decat un mobilier din lemn masiv.

Opteaza pentru aparatura de mici dimensiuni acolo unde se poate: un televizor, un frigider, o masina de spalat sau alte aparate de dimensiune mai redusa. Acestea isi vor indeplini rolul fara sa ocupe multi metri patrati.


3 Delimiteaza spatiul


Delimiteaza diversele zone fara sa le inchizi complet cu un perete. In cazul unei mansarde, zona de dormit poate fi delimitata printr-o perdea diafana prinsa de tavan. Zona de gatit si cea de living pot fi separate printr-un paravan. Zona de mancat si cea pentru studiu pot fi delimitate printr-un simplu covoras.

 

4 Culorile pentru un spatiu ingust


Intr-un spatiu ingust, culorile trebuie sa fie deschise, obligatoriu. Foloseste maximum de lumina naturala in acel spatiu si completeaza cu alb sau crem. Mobilierul este important sa aiba si el culori deschise, relaxante sau culori neutre.


5 Efect optic intr-un spatiu ingust


Foloseste o pardoseala cu un model care mareste optic spatiul. Utilizeaza oglinzi care reflecta lumina si care fac spatiul sa para mai mare.

Sursa foto: manolohome.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea