Amenajarea casei

# bucatarie mica #amenajare bucatarie #bucatarie

Cum amenajezi o bucatarie mica? Idei si solutii utile

Bucataria reprezinta inima si sufletul casei deoarece reuneste cu usurinta membrii familiei si asigura o conexiune permanenta intre cei implicati in pregatirea si servirea mesei. Cu toate acestea, nu este o incapere favorizata, de cele mai multe ori fiind limitata ca intindere.

Cel mai des intalnim bucatarii mici in mediul urban, atat in apartamentele vechi, cat si in cele nou construite. Desigur, cu totii planificam sa avem o bucatarie de vis, tocmai de aceea maximizarea spatiului este foarte importanta. Iata cateva idei de amenajare a bucatariei care te vor ajuta sa ai un spatiu cochet si organizat.

Cum alegi culorile pentru bucataria mica

Incepem calatoria in lumea bucatariilor mici pornind de la partea cromatica. Amenajarea unui spatiu limitat impune anumite restrictii in ceea ce priveste culorile. Astfel, trebuie sa acorzi atentie finisajelor alese, mobilierului, electrocasnicelor si accesoriilor pe care le vei achizitiona. Intregul decor trebuie sa imbine elegant toate elementele din punct de vedere cromatic si sa accentueze zonele preferate din bucatarie.

  • Albul este binevenit intr-o bucatarie mica, deoarece creeaza o atmosfera luminoasa si da impresia unui spatiu mai mare.
  • Decorul poate fi animat prin accesorii colorate (perdele, fata de masa, perne pentru scaune, vase si ustensile expuse la vedere, diverse decoratiuni).
  • Nuantele pastelate, suave, creeaza un decor discret.
  • Pentru ca incaperea sa para mai mare, tavanul trebuie sa fie vopsit intr-o culoare deschisa, luminoasa, de preferat alb sau aceeasi nuanta cu cea a peretilor, eventual cu doua tonuri mai deschisa.
  • Designerii de interior considera ca folosirea a mai mult de trei culori ofera unei bucatarii de dimensiuni mici un aspect vizual prea aglomerat.
  • Amenajarea bucatariei poate poate pune accent pe diverse corpuri de iluminat cu design aparte si pe rafturi sau dulapuri in nuante de contrast.
  • Tine cont ca atmosfera trebuie sa fie confortabila si primitoare, de aceea ar fi bine sa eviti atat culorile prea intense (rosu aprins), cat si pe cele reci (albastru, mov).

Ce design se potriveste intr-o bucatarie mica de apartament

Indiferent de dimensiunea bucatariei tale, cu un design potrivit poti beneficia de un spatiu practic si confortabil. Mobilierul este esential intr-o incapere mica. Acesta trebuie sa se potriveasca perfect in spatiul disponibil, fara sa aglomereze camera. Poti alege piese cu un design compact, ergonomic si modern, sau te poti orienta catre mobila pe comanda.

  • Dulapurile suspendate si cele inalte pana la tavan iti vor oferi mai mult spatiu in incapere.
  • Rafturile pe colt sau cele in forma de L utilizeaza la maximum spatiul disponibil.
  • Renunta la usa de la bucatarie pentru a contura un aspect open space sau inlocuieste-o cu una plianta.
  • Nu in ultimul rand, poti adauga panouri de sticla sau oglinzi care vor da impresia unui spatiu mai mare.

Ce electrocasnice alegi pentru o bucatarie de dimensiuni mici

Si pentru amenajarea unei bucatarii mici ai nevoie de cateva electrocasnice care iti vor usura munca. Iti recomandam sa alegi insa produsele potrivite pentru spatiul pe care il ai la dispozitie.

  • Cuptorul, hota si plita incorporabile reprezinta o varianta economica si compacta.
  • Un frigider special conceput pentru a fi integrat in mobila va trece neobservat in decorul bucatariei.
  • Poti aseza masina de spalat vase sub blatul de lucru.
  • Un cuptor cu microunde, espressor, mixer sau robot de bucatarie ar trebui sa completeze necesarul de electrocasnice.

Chiar daca exista tentatia de a achizitiona o multime de aparate pentru bucatarie, jumatate dintre ele nu sunt atat de folositoare. O bucatarie este completa atunci cand economisesti spatiu fara a renunta la lucrurile importante.

Cum creezi spatii de depozitare

Organizarea reprezinta primul pas pentru amenajarea corecta a unei bucatarii mici. Pentru a fi perfect functionala si practica, aceasta trebuie echipata cu suficiente accesorii si ustensile. Solutiile de depozitare inteligente sunt perfecte pentru a obtine un aspect unitar in bucatarie.

  • Poti economisi spatiu depozitand condimentele, ceaiurile sau cafeaua cu ajutorul unui suport suspendat pe perete.
  • In sertarul cu tacamuri poti pune un organizator din plastic, metal sau lemn.
  • Ustensilele mai mari precum paletele sau telul le poti depozita pe blat, intr-un vas inalt din ceramica.
  • Cateva cutii sau separatoare iti vor fi de ajutor in organizarea eficienta a obiectelor in interiorul dulapurilor.

Bucataria nu este doar un loc unde oamenii obisnuiesc sa ia masa, ci si un spatiu unde petrec destul de mult timp pe parcursul zilei. Indiferent de dimensiuni, organizarea, echiparea si decorarea acesteia reprezinta un proces complex. Inspira-te din sugestiile noastre de amenajare bucatarii mici de apartament si creeaza-ti un spatiu primitor, practic si elegant, in care iti va face placere sa gatesti sau sa petreci cateva ore relaxante alaturi de familie si prieteni.

Sursa foto: pxhere.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea