Amenajarea casei

#baie #ventilatie #ventilator baie #aerisire

Cum alegi ventilatorul pentru baie

Baia este una din incaperile ce are nevoie de o aerisire constanta din cauza caldurii, respectiv umiditatii excesive si a mirosului neplacut. Una dintre cele mai mari probleme ale unei bai o constituie fereastra pentru aerisire care, ori este prea mica si nu poate asigura o circulatie corecta a aerului, ori nu exista deloc. Pe de alta parte, sunt multe locuinte in care evacuarea aerului viciat se face printr-un orificiu special, de pe coloana de aerisire centrala insa, de cele mai multe ori, acesta nu este de ajuns pentru o aerisire buna a incaperii.



Pentru a asigura un aer curat in baie si a te feri de igrasie si mucegai ai putea sa instalezi un ventilator special creat pentru aceasta incapere. Exista pe piata mai multe modele de ventilatoare pentru baie astfel ca inainte de a opta pentru unul dintre ele, ar fi bine sa ai in vedere cateva aspecte si caracteristici ale acestor dispozitive:


1 Amplasare


In functie de locul in care doresti sa amplasezi un astfel de dispozitiv in baia ta, vei putea opta pentru un ventilator ce poate fi montat pe un perete sau in locul fereastrei. In cazul apartamentelor, mai ales a celor a caror constructie nu prevede un geam de aerisire la baie, aceste dispozitive se monteaza cel mai des in locul grilei de aerisire din peretele coloanei de aerisire a blocului.

Exista modele de ventilatoare axiale sau centrifugale pentru tubulatura, insa cele din urma au fost concepute pentru a fi racordate la sisteme mai complexe de ventilare si sunt folosite de regula in cazul cladirilor de birouri.


2 Modul de izolare


La ora actuala exista pe piata mai multe tipuri de ventilatoare pentru baie, unele mai simple, altele mai complexe. Dispozitivele mai simple nu sunt inchise etans astfel ca se realizeaza si o ventilatie naturala in momentul in care acestea nu functioneaza, existand mereu un contact intre interior (incapere) si exterior. De aici apar si probleme.Chiar daca este mai ieftin, un astfel de ventilator nu iti va proteja baia de mirosurile care pot veni de la alte etaje sau din exterior.

Alte ventilatoare sunt prevazute cu grile ce se actioneaza automat in momentul conectarii dispozitivului si se inchid etans atunci cand acesta nu functioneaza. Aceste modele sunt mai performante decat cele simple pentru ca protejeaza baia de mirosuri, insecte, inclusiv de frigul care poate crea disconfort in perioada anotimpului rece.


3
Consum si performante


Inainte de a cumpara un ventilator, ar fi bine sa iei in considerare si puterea sa in raport cu suprafata baii in care va fi amplasat. Mai exact, trebuie sa ai in vedere debitul de aer care poate fi ventilat, in raport cu volumul baii. Pentru o baie normala, de dimensiune medie, debitul unui ventilatorar trebuie sa fie intre120-200mc/h.

Un alt aspect de care este bine sa tii cont este silentiozitatea aparatului pentru ca unele modele, de regula cele mai ieftine, pot fi destul de zgomotoase. Nu uita nici de clasa de consum energetic din care face parte ventilatorul.


4 Functii si accesorii speciale


Un astfel de aparat poate fi adaptat in functie de nevoile tale daca ai in vedere si alte funcii si caracteristici.
In timp ce unele ventilatoare pot fi pornite cu ajutorul unui buton sau al telecomenzii, exista dispozitive care pot fi conectate la comutatorul de lumina ce porneste / opreste ventilatorul odata cu sistemul de iluminare artificiala a baii. Unele dintre acestea au si functia de temporizare automata. Astfel, ventilatorul poate functiona cateva minute in plus dupa stingerea becului din baie.

Alte modele au functia de masurare automata a umiditatii aerului. In momentul in care o valoare prestabilita a umiditatii din baie este depasita, ventilatorul porneste automat pana o aduce in parametri normali .


5 Preturi


Pretul un ventilator de baie porneste de la circa 100 RON pentru un model simplu, fara grila si accesorii speciale, si ajunge la 800 RON pentru un model cu un design elegant, dotat cu senzori de umiditate si prezenta. Aceste aparate pot fi cumparate de la orice magazine de electrocasnice dar si de amenajari interioare . Totodata, pot fi comandate si online insa ar fi bine sa ai in vedere ca instalarea lui poate fi destul de complicata, mai ales daca aparatul trebuie cuplat la instalatia de lumina astfel ca vei avea nevoie de ajutorul unui specialist.

Sursa foto : mustknowhow.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea