Amenajarea casei

#lumina #becuri economice #becuri

Cum alegi un bec economic

Pentru a reduce cu 60% consumul de electricitate pana in anul 2020, Uniunea Europeana a impus o politica de inlocuire a becurilor cu incandescenta cu unele ecologice, fluorescente. Potrivit expertilor, inlocuirea becurilor obisnuite cu unele ecologice ar aduce o scadere cu 30 de milioane de tone a emisiilor anuale de CO2 in atmosfera, in UE.


1 Ce sunt becurile ecologice


Becurile ecologice sub forma de lampi fluorescente, au aparut la inceput secolului XX.

In interiorul becului se afla un gaz la presiune joasa compus din vapori de mercur si neon, argon sau xenon. Peretele interior contine o o substanta fluorescenta pe baza de fosfor iar in momentul in care becul este conectat la o sursa de curent au loc descarcari electrice in interiorul sau ce duc la producerea luminii .

Odata cu dezvoltarea tehnologiei, tuburile fluorescente au inceput sa fie realizate la dimensiuni din ce in ce mai mici, in diferite forme si modele.

Majoritatea becurilor ecologice comercializate la noi sunt integrate, partea electronica si partea care ilumineaza facand parte din acelasi ansamblu.

Daca se strica partea electronica, chiar si in conditiile in care tubul cu gaz este perfect functional, becul nu mai poate fi utilizat. De asemenea, daca tubul cu gaz ajunge sa nu mai functioneze, partea electronica nu mai poate fi folosita.


2 Tipuri de lumina


Becurile ecologice nu produc lumina proportional cu tensiunea ce le alimenteaza cum se intampla in cazul celor cu incandescenta. De aceea, becurile ecologice nu pot avea sisteme de reglare a intensitatii luminoase.

In functie de model, becurile ecologice produc lumina de nuante diferite. Pentru a crea o lumina care seamana foarte mult cu cea naturala se folosc mai multe tipuri de fosfor.

Culorile sunt cuantificate cu ajutorul scarii Kelvin. Astfel, este recomandat sa verifici tempertura de culoare de pe cutia becului inainte de a opta pentru un model sau altul.

Pentru o nuanta de alb cald (warm) temperatura de culoare a becului trebuie sa fie mai mica de 3000 K, pentru alb stralucitor3500 K, pentru alb rece (cool) – 4000 K si pentru lumina puternica, de zi ( daylight ) peste 5000 K.


3 De ce consuma mai putin


Energia consumata pentru a genera aceeasi cantitate de lumina cu a unui bec cu incandescenta este de 4-5 ori mai mica in cazul unui bec ecologic.

Astfel, lumina generata de un bec cu incandescenta de 100W va putea fi generata bec economic de 20W. Iata care este consumul de curent al becurilor ecologice comparativ cu cele traditionale:

Becuri economice
Becuri traditionale
9-13 W 40 W
13-15 W 60 W
18-25 W 75 W
23-30 W 100 W
30-52 W 150 W

 

4 Becurile economice si protectia mediului


Becurile economice contin vapori de mercur. De aceea, daca se sparg accidental aerisita imediat camera.

De asemenea, este recomandat ca becul spart sa fie introdus intr-o punga sau borcan inchise ermetic inainte de a fi dus la locul de colectare a deseurilor electrice.

Becurile economice se recicleaza impreuna cu deseurile electrice si electronice Vaporii de mercur din compozitia gazului au potential contaminant ridicat si sunt greu de eliminat.

De aceea, este foarte important sa se faca o reciclare corecta, in centre specializate.

Vrei sa-ti renovezi casa si cauti un electrician? Nu mai pierde timp intreband in stanga si-n dreapta de un mester bun. Intra pe cautelectrician.ro si cauta persoana care sa corespunda cerintelor tale! Iti oferim posibilitatea sa gasesti in timp record mesteri autorizati, ale caror servicii au fost apreciate de alte persoane. Spor la treaba!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea: Totul despre aparatele ortodontice la caini si pisici

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea, medic stomatolog

Pune o intrebare