Amenajarea casei

#aparat #electrocasnice #aparate mici de bucatarie

Cum alegi storcatorul de fructe si legume

Stiai ca un pahar de suc natural este realizat din jumatate de kilogram de fructe si legume proaspete? Acesta poate aduce organismului tau o multime de beneficii. Astfel, un mod inteligent de a consuma suc natural in cantitati cat mai mari este sa cumperi un storcator. Acesta este un instument util, care te ajuta sa pregatesti sucuri de casa proaspete, foarte delicioase si hranitoare. Stii cum sa alegi cel mai bun storcator?

Storcatoarele centrifugale sunt aparate mai puternice decat storcatoarele de citrice, cu ajutorul carora poti obtine suc atat din fructe, cat si din legume. Anumite fructe si legumele au fibre si celule cu pereti mai duri, ce necesita o metoda de stoarcere mecanica mai agresiva. Cu aceste storcatoare insa nu pot fi obtinute sucuri din zarzavaturi si verdeata, cum ar fi din frunze de telina, marar, patrunjel etc.


Caracteristici generale ale storcatorului centrifugal


Storcatoarele centrifugale sunt cele mai populare storcatoare de fructe. Acestea au o sita conica cu razatoare ce se invarte cu o viteza foarte mare, de 6300 pana la 14.000 rpm (rotatii pe minut). In general, storcatoarele centrifugale au doua trepte de viteza.

Fructele se introduc prin tubul de alimentare, de unde sunt apasate pe razatoarea rotativa pentru a fi razuite. Sita se invarte cu viteza foarte mare, iar forta centrifuga impinge pulpa in sus pe peretii conului, sucul iesind prin gaurile fine ale acesteia.

Sucul este eliberat prin partea frontala a storcatorului, in timp ce pulpa se aduna intr-un recipient detasabil al aparatului. Cand recipientul de colectare a pulpei se umple, aparatul trebuie oprit pentru a arunca resturile de pulpa. Capacitatea storcatoarelor centrifugale variaza intre 0,4 si 3,5 litri de suc.

Avantajul principal al storcatorului de fructe centrifugal este viteza mare de extragere a sucului.

In majoritatea cazurilor, fructele si legumele trebuie taiate inainte de introducerea lor in storcator. Daca orificiul ar permite introducerea fructelor si legumelor intregi, atunci volumul aparatului ar fi mult mai mare. In general, storcatoarele profesionale permit acest lucru.

Asigura-te ca storcatorul este potrivit pentru radacinoase atunci cand prepari suc din legumele mai tari (morcov, telina etc.) pentru ca „razatoarea” se poate toci, iar sita infunda si descentra.

Poti sa asortezi storcatorul de fructe cu celelalte electrocasnice din bucatarie in functie de culoarea acestuia, fiind disponibil in modele albe, negre, argintii sau chiar colorate ori cu insertii metalice.


Functiile si accesoriile storcatoarelor de fructe centrifugale:


-    functie impuls pentru activarea unui moment maxim de stoarcere;
-    microfiltru de sita din otel inoxidabil ce stoarce fiecare picatura, ajutand la obtinerea a  mai mult suc;
-    dispozitiv de inlaturare a pulpei;
-    accesoriu de impingere a fructelor;
-    recipientul detasabil pentru colectarea resturilor de fructe si legume;
-    vas pentru colectarea sucului;
-    pahar pentru suc;
-    perie de curatat piesele componente ale storcatorului;
-    sistem de siguranta pentru copii pentru protectia fata de motor;
-    functia Easy Clean, ce permite spalarea usoara a storcatorului;


Caracteristici tehnice


In ceea ce priveste caracteristicile tehnice, trebuie sa tii cont de puterea storcatorului, care variaza de la 220 de W pana la 1000 W sau chiar mai mult. In functie de aceasta este dat si nivelul de zgomot, putin mai mare decat in cazul storcatoarelor de citrice, in general cuprins intre 68 si 82 decibeli.

Avand o greutate de pana la 5 kilograme , multe modele de storcatoare centrifugale sunt prevazute cu suporti de cauciuc pentru o mai buna stabilitate in timpul prepararii sucului.

De asemenea, majoritatea modelelor au un compartiment de stocare a cablului de alimentare. Atunci cand montezi storcatorul de fructe in bucatarie, trebuie sa tii cont de lungimea cablului de alimentare pentru a fi sigur ca ajunge la priza de alimentare. Acesta are, in functie de model, 1,2 sau 2 metri lungime. Daca distanta pana la priza de alimentare energetica este mai mare, poti folosi un prelugitor.

Fiind aparate cu o putere destul de mare, storcatoarele de fructe centrifugale trebuie conectate la prize cu impamantare pentru a evita electrocutarea sau scurt-circuitul in cazul unor eventuale defectiuni.


Garantia


Majoritatea producatorilor ofera o garantie de 2 ani pentru storcatoarele de fructe centrifugale. In general, ar trebui sa existe o persoana alocata de firma de unde ai cumparat storcatorul care sa ofere asistenta la domiciliu in cazul unor probleme. Pentru orice eventualitate, intereseaza-te de adresa service-ului la care trebuie sa mergi, pentru a nu fi vorba de alt oras decat cel de resedinta.

Totodata, verifica si posibilitatea de returnare si termenul limita pentru acesta daca te razgandesti sau nu esti multumit de storcatorul achizitionat.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea