Amenajarea casei

#vopsea #zugravit #perete #pensula

Cum alegi pensula pentru vopsit

Pentru un zugravit reusit, unul dintre cele mai importante aspecte il reprezinta pensulele utilizate. Un rezultat satisfacator depinde, printre altele, de o alegere corecta a pensulei. Iar cand te afli in magazin , in fata a zeci de astfel de instrumente, decizia poate fi una grea. Afla cum trebuie sa alegi pensula pentru vopsit, in functie de materiale, vopsele si dimensiuni.

1 Tipuri de pensule pentru zugravit
 

Exista multe tipuri de pensule cu care poti sa zugravesti peretii.
 

•    pensule pentru vopsea, lac, email
•    pensule pentru varuit, pentru vopsea cu clei
•    pensule antistatice
•    pensule pentru lipirea parchetului.
•    pensule pentru decoratori, glafuri.
 

2 Pensule in functie de materialul de fabricatie
 

Materialul din care este facuta o pensula joaca un rol important in rezultatul final al muncii tale.
 

Pensule din par natural
 

Pensulele din par natural sunt recomandate pentru a fi utilizate in cazul vopselelor pe baza de ulei, email sau lac. Aceste pensule se curata intr-un diluant special, potrivit pentru vopseaua respectiva.
 

Pensule din par artificial
 

Pensulele din par sintetic (nylon, poliester) sunt potrivite pentru a fi utilizate in cazul vopselei pe baza de latex. Aceste pensule isi pastreaza forma si duritatea si pot fi curatate usor, in apa calda cu sapun. Pensulele din poliester isi mentin forma in caz de umiditate si caldura.
 

3 Pensule in functie de forma si dimensiune
 

O alta caracteristica importanta a pensulelor o reprezinta dimensiunile si forma pensulei: latime, grosime, diametru, lungimea vizibila a firului, varfuri etc).

Pensula se alege in acest caz in functie de suprafata care trebuie sa fie vopsita.

In cazul unor suprafete mari, o pensula ar trebui sa aiba latimea de aproximativ 10 cm. Aceasta latime este potrivita atat pentru suprafetele mari exterioare, cat si pentru cele interioare. In schimb, in ceea ce priveste grosimea, pentru pereti interiori o grosime potrivita ar fi de 2.5 cm, in timp ce pentru pereti interiori ar fi necesara o grosime mai mica.

Pentru suprafete plate mari, precum un perete sau un tavan, este potrivita o pensula de 10-15 cm.

Pentru zugravirea unor sectiuni de perete sau bucati de lemn, precum cadrul usii, poti folosi o pensula de 5 cm.

Pentru stucaturi, margini si zone delicate, o pensula de 2.5 cm este potrivita.

In cazul in care trebuie sa vopsesti colturi, o pensula cu o latime de 5 cm este suficienta. Tot pentru colturi sunt indicate pensulele cu margini ascutite.

In cazul tocurilor de geam, trebuie sa fie folosite pensule cu un unghi larg de aplicare si cu o latime de maxim 4 cm.

Pentru o aplicare rapida a vopselei pe o suprafata plata se foloseste o perie mare si groasa, fara colturi. In schimb, pentru ornamente sau rame se folosesc periile ascutite, de la cele mici, de 2.5 cm la cele de 7-8 cm.
 

4 Pensule in functie de tipul de vopsea
 

Un alt criteriu dupa care alegi dimensiunea si forma pensulei il reprezinta tipul de vopsea. De exemplu, pentru un lac pe baza de apa sau acril se poate utiliza o perie din peri naturali, cu o latime de 60 mm si o grosime de 18 mm. Pentru vopseaua alchidica sunt recomandate pensulele cu peri naturali. Pensulele cu peri naturali sunt recomandate pentru vopseaua pe baza de ulei deoarece acestea reusesc sa retina vopseaua mai bine decat pensulele sintetice.

In cazul unei vopsele pe baza de apa sau latex, se folosesc pensulele sintetice. O pensula sintetica este eficienta in utilizarea unei vopseli pe baza de apa deoarece perii acesteia absorb apa, crescand astfel in volum.
 

5 Foloseste pensule de buna calitate
 

Opteaza pentru produse de calitate. Doar cu o perie calitativa vei putea obtine un rezultat satisfacator.

Periile ieftine sunt ieftine din toate punctele de vedere. Perii acestora sunt inegali si nu sunt fixati bine in suport. Pe langa faptul ca munca cu ele va fi mai obositoare, si aspectul final al peretelui va fi unul nesatisfacator.
 

6 Testeaza pensule prin exercitii simple
 

Testeaza pensula facand cateva exercitii foarte simple.

Trage usor de fire. Acestea nu ar trebui sa se desprinda, daca ai in mana o pensula buna.

Indoaie perii pensulei, apoi da-le drumul. In cazul unei pensule calitative, perii vor reveni in pozitia initiala. Vopseaua va fi aplicata uniform pe suprafata, iar peria va fi manevrata cu usurinta.

Scutura usor pensula. In cazul in care este un produs de slaba calitate, vor iesi peri din ea. De asemenea, este bine sa o scuturi pentru a inlatura praful acumulat in timpul depozitarii in magazin.
 

7 Alte aspecte importante
 

Exista si alte aspecte de care este bine sa tii cont cand alegi pensulele pentru vopsit.

Verifica diversele lungimi ale perilor de la capetele pensulei. Astfel de peri permit retinerea unei cantitati mai mari de vopsea. De asemenea, perii ar trebui sa fie intacti, fara lacune. Verifica-le varfurile, acestea ar trebui sa fie elastice.

Cantareste pensula in mana si executa cateva miscari ca si cum ai zugravi. Acest exercitiu iti permite sa verifici greutatea pensulei. Ar trebui sa fie suficient de confortabila, altfel te va supune la o munca fizica dureroasa.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului