Amenajarea casei

#masina de spalat #curatenie #haine #rufe #detergent

Cum alegi masina de spalat

Orice trebuie sa indeplineasca o serie de criterii de performanta avand in vedere ca o este o achizitie pe termen lung. Inainte de a opta pentru un model sau altul de masina de este recomandat sa tii cont de anumiti factori, cei mai importanti fiind:


1 Spatiul disponibil


Gandeste-te la locul in care va fi amplasata masina de spalat si masoara-i cu o ruleta lungimea, latimea si inaltimea, mai ales daca te gandesti sa o „ascunzi” intr-un corp de bucatarie.

Vei sti astfel daca va trebui sa optezi pentru o masina de spalat cu incarcare verticala ce are dimensiunile medii de 85x40x60 cm (h x L x l) sau cu incarcare orizontala, ce are dimensiunile medii de 85x60x50 cm (h x L x l).

Acestea din urma au avantajul ca spala mai multe rufe odata (pana la 10 kg) dar si un dezavantaj, acela ca ocupa mai mult spatiu, comparativ cu cele care au incarcare orizontala.

Citeste mai multe despre:


2 Programele de spalare


Varietatea programelor de spalare este un aspect care face diferenta dintre masini. Unele dintre ele au programele deja stabilite, cum ar fi: Sport, Bumbac 50o, Camasi 40o, Mix 40o, Rapid 30', altele le dau posibilitatea utilizatorilor de a concepe singuri un de spalare, selectand la cate grade sa fie incalzita apa, cu ce viteza sa fie centrifugate rufele sau chiar pot fi oprite in timpul ciclului de functionare pentru a face modificari de timp, cantitate de apa etc.

Cu cat masina de spalat este mai performanta, cu atat va avea mai multe functii, respectiv programe de spalat. Astfel, unele dintre ele ofera si programe speciale de tipul Calcare usoara, Indepartare par de animale sau Spalare adidasi.

Totodata, masinile care folosesc tehnologii noi pot cantari automat cantitatea de rufe pe care trebuie sa o speli. In plus, in functie de cantitatea de rufe, aceste modele de masini de spalat isi dozeaza si cantitatea optima de apa si detergent.


3 Viteza de centrifugare si zgomotul produs


Viteza de centrifugare a masinilor care se gasesc pe piata din Romania este cuprinsa intre 600 si 1600 de rotatii pe minut. Cu cat este mai mare aceasta viteza, cu atat rufele vor fi mai uscate, dupa spalare. Insa, este bine sa ai in vedere si gradul de zgomot produs de aceste obiecte electrocasnice.

Masinile mai ieftine care ating viteze de peste 1000 de rotatii pe minut pot fi destul de zgomotoase. Unele modele de masini de spalat sunt dotate, mai nou, cu o optiune de ultima ora, respectiv senzori si ambreiaj de atenuare electronica a balansului si vibratiilor. Astfel se evita total trepidarea si miscarea masinii in timpul stoarcerii si zgomotul produs de acest proces.

In general, zgomotul produs de o masina trebuie sa fie de circa 60 dB la spalare si 75 dB la stoarcere, pentru ca acesta sa nu devina suparator.


4 Materialul din care este confectionata cuva


Pentru ca masina de spalat sa aiba o durata de viata mai mare, este bine sa fie dotata cu o cuva fabricata din poliplex, duraprop sau inox. Acestea se uzeaza mai greu sub actiunea detergentilor si a duritatii apei.


5


Daca vrei ca noua ta masina de spalat sa consume mai putina energie electrica alege una care ce are clasa energetica A sau A +. Masinile de spalat de ultima ora consuma extrem de putin curent electric, chiar cat un bec de 100 W.

Clasa energetica a masinii este trecuta pe eticheta si in . Ea poate fi de la A la G. Cu cat e mai apropiata de litera A, cu atat consuma mai putin curent electric. Cea mai economica masina de spalat este cea incadrata in clasa A+.


6 De unde cumpar


Marile lanturi de hipermarketuri se intrec in promotii la obiecte electrocasnice. Unele magazine ofera cumparatorilor posibilitatea sa comande masina de spalat online, la un pret special, cu un discount de pana la 10%.

Daca ai o masina de spalat veche, nefunctionala sau daca poti face rost de una de la o ruda, nu ezita! Primesti in schimbul ei discounturi de pana la 25% prin sistemul buy-back.

Nu uita sa te interesezi daca magazinul de unde achizitionezi masina de spalat ofera sau nu transport gratuit. Exista numeroase lanturi de magazine care nu-si taxeaza suplimentar clientii pentru transportul electrocasnicelor de dimensiuni mari achizitionate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului