Amenajarea casei

#corpuri de iluminat #lustra #lampa de plafon #lumina ambientala

Cum alegi lampa de plafon

Lampa de plafon este unul dintre accesoriile de nelipsit din orice incapere. Cum este pozitionata central, alegerea ei trebuie bine gandita pentru a satisface atat rolul funtional al acesteia, cat si pe cel estetic.

Iata cum sa alegi o lampa de plafon potrivita pentru camera pe care o amenajezi:

1 Stabileste stilul dorit pentru lampa de tavan

Tine cont de stilul in care ai amenajat camera. Pornind de la el vei sti mai clar ce modele sa cauti si ce sa ignori. In magazine posibilitatile sunt nenumarate, insa tu trebuie sa ai in minte deja lampa de care ai nevoie. Pentru un dormitor in alb-negru, poate fi aleasa o lampa extravaganta de tavan cu ciucuri negri, pene sau alte astfel de accesorii. Pentru un living modern, lampa poate avea un stil minimalist si o lumina cat mai apropiata de cea naturala.

2 O piesa sau mai multe pentru iluminatul plafonului

Tine cont de sistemul electric din casa si gandeste-te ce sa alegi: l singura lampa de plafon sau un sistem de iluminat pentru tavan? In acest din urma caz, se poate opta doar pentru spoturi fixate in anumite puncte de pe plafon sau pentru o combinatie de spoturi si lampa.

3 Rolul luminii electrice din tavan

Stabileste functia lampii de tavan. Pentru un iluminat ambiental, se poate opta pentru o lampa care asigura iluminarea generala a incaperii. Pentru un iluminat decorativ, lampa de tavan poate avea sticla colorata si modele care realizeaza lumini si umbre, asigurand o atmosfera speciala in incapere. Pentru iluminatul functional, lampa de tavan trebuie sa asigure iluminarea unor zone in care se realizeaza activitati specifice, precum munca intr-un birou al casei, gatitul in bucatarie etc.

In dormitor, lampa de tavan este bine sa asigure o lumina cat mai apropiata de cea naturala pentru ca fiecare colt al incaperii sa poata fi vazut. In acest fel, se asigura curatenia. Pentru intimitate se pot folosi alte tipuri de lampi, fixate in pereti sau de podea.

In baie, lampa de plafon trebuie sa asigure o lumina uniforma. In cazul bailor mici, se poate ca lampa de plafon sa fie singura sursa de lumina electrica din incapere.

In bucatarie, lampa de tavan lumineaza in primul rand centrul bucatariei, asigurand o lumina cat mai apropiata de cea naturala. In acest spatiu al casei, functionalitatea este mai importanta decat criteriul estetic.

4 Lampi de tavan fixe sau suspendate

Tine cont de inaltimea incaperii amenajate inainte de a alege o lampa de plafon. Cele lipite de tavan economisesc spatiu, dar trebuie realizate din materiale care sa nu reduca intensitatea luminii. Lampile suspendate se masoara pentru a nu permite contactul cu capul cuiva care trece pe sub ele. In cazul interioarelor moderne, se poate opta pentru un plafon cu spoturi incorporate.

5 Becuri pentru lampile de plafon

Cere informatii de la reprezentantii magazinului cu privire la becurile compatibile cu lampa de tavan. In unele cazuri, se poate sa-ti placa foarte mult un model de lampa, dar acesta sa nu permita becuri de 100 W. In alte cazuri, se poate sa alegi becuri economice, dar care au o lumina albastra, rece, nepotrivita pentru spatiul sufrageriei.

Sursa foto : designconceptideas.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea