Amenajarea casei

#lumina #locuinta #culori #amenajare casa #alegere culori

Cum alegi culorile in functie de lumina din casa

Gradul de iluminare al camerei influenteaza in mod direct modul in care sunt percepute culorile de ochiul uman. Lumina naturala este foarte benefica pentru confortul nostru fizic si psihic astfel ca este recomandat sa incercam sa sporim pe cat posibil cantitatea de lumina din casa. Pentru a nu avea surprize neplacute atunci cand optezi pentru o culoare sau alta in showroom si, odata ajuns acasa sa constati ca arata altfel din cauza luminii din casa, iata cateva aspecte de care este bine sa tii cont:


Masoara cat de puternica este lumina


Inainte de a opta pentru o paleta sau alta de culoari petrece putin timp in camera pe care urmeaza sa decorezi si urmareste cat de puternica este lumina naturala .

In general, o camera care are orientarea nord-est primeste o cantitate mai mica de lumina naturala. De aceea este indicat ca in aceasta camera sa folosesti culori calde, care sa indulceasca umbrele create.


Tine cont de anotimpuri


Si trecerea anotimpurilor influenteaza modul in care percepem culoarea din casa. Toamna si iarna casele devin mai intunecate astfel ca este nevoie sa folosim mai multa lumina artificiala care face ca nuantele sa para mai inchise decat sunt in mod normal.

Desigur, pentru a echilibra acest lucru si pentru a crea un cadru familiar in lunile intunecate de iarna poti apela la diverse trucuri ca: o lenjerie de pat lucioasa, deschisa la culoare, covoare in nuante deschise sau paturi colorate care sa diminueze monotonia din camera.


Testeaza culorile


Ca sa nu regreti ca ai optat pentru o nuanta sau alta este bine sa testezi culorile. Zugraveste peretii in cateva culori, de test si urmareste felul in care se schimba culoarea de la zi la noapte.

De asemenea, poti sa testezi si cum vor arata materialele pe care vrei sa le folosesti in contextul in care optezi pentru o culoare sau alta. Imbraca un scaun in materialul respectivsi plaseaza-l in fata peretelui pe care ai testat culorile pentru a vedea cum se combina nuantele respective.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului