Amenajarea casei

#iluminare casa #corpuri iluminat #corpuri de iluminat

Cum alegi corpurile de iluminat potrivite cand iti amenajezi casa

Iluminatul este foarte important intr-o locuinta pentru ca are rolul de a asigura vizibilitate in camere, dar si de a crea o atmosfera placuta. De aceea, corpurile de iluminat sunt elemente esentiale in amenajarea casei, pentru ca lumina este la fel de importanta ca si culorile: ne influenteaza starea de spirit, ne poate afecta sau ajuta vederea si poate schimba radical atmosfera din locuinta.

Cei mai multi dintre noi, atunci cand vine vorba de corpurile de iluminat, alegem o plafoniera cu un singur bec pentru dormitor si bucatarie, o lustra cu mai multe brate pentru sufragerie, un bec in baie si una-doua veioze pentru citit sau alte activitati.

Alegerea corpurilor de iluminat potrivite

Alegerea corpurilor de iluminat trebuie sa tina cont si de detalii precum dimensiunea si designul fiecarei camere.

Daca vrei o lumina ambientala poti alege lampile suspendate, dar si pe cele de perete si spoturile incastrate, mai ales daca acestea sunt in numar mare si nu unul-doua.

Daca ai nevoie de lumina de lucru nu este necesara doar in zona biroului sau in coltul in care citesti seara, ci si in bucatarie, deasupra mesei si a blatului. Se poate obtine cu ajutorul corpurilor suspendate in zona meselor, a sistemelor de iluminat a blatului si a lampilor de birou.

Lumina decorativa poate fi obtinuta daca instalezi veioze colorate, lampi de masa care imita lumanarile.

Pentru lumina punctula sau de accentuare, folosita pentru a evidentia diferite detalii, cum ar fi rafturile de perete sau zona barului poti alege spoturile luminoase, incastrate sau libere, care pot fi orientate in directia dorita, dar si lampile suspendate sau cele de perete.

Corpurile de iluminat potrivite in functie de camera

Sursele de lumina trebuie alese si in functie de destinatia camerelor si trebuie sa tii cont de cateva reguli pentru ca acestea sa se potriveasca cu incaperea respectiva.

Living

Cu siguranta, aici se vor gasi cele mai multe corpuri de iluminat, pentru a crea diferite grade de lumina. Aici poti instala o lampa de plafon sau una suspendata, spoturi, lampi de perete si de podea.

Dormitor

In dormitor, poti alege lampile de plafon, cele de perete, veiozele si lampile de masa.

Bucatarie

Bucataria poate fi locul ideal pentru o lampa suspendata de mari dimensiuni, instalata deasupra mesei, alaturi de spoturi care lumineaza blatul.

Camera copiilor

Cele mai indicate sunt lampile de plafon, de perete si veiozele, mai ales daca designul acestora este inspirat de basmele copilariei sau de personajele de desen animat.

Birou

Lampile de birou si cele de podea sunt indicate intr-un astfel de spatiu, dar pot fi folosite si cateva spoturi luminoase, daca vrei sa scoti in relief diverse detalii din jur.

Baie

Este recomndat o lampa de plafon si cateva spoturi incastrate, dar poti adauga si o lampa de perete, daca vrei mai multa lumina in baie.

Hol

Lampile de perete au fost create pentru astfel de spatii, insa o solutie pot fi si lampile de plafon sau cateva spoturi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea