Amenajarea casei

#surse de iluminat #corpuri de iluminat #iluminat interior

Cum alegi aplica pentru iluminatul interior

Aplicele sunt accesorii al caror rol practic este completat de cel decorativ. O aplica poate pune in valoare un perete, un tablou, o mobila sau o zona restransa a incaperii.
 

Cum alegi, insa, aplica pentru iluminatul interior?


Tipuri de aplice pentru peretii interiori


Pe piata exista o gama foarte diversificata de aplice si, cel mai adesea, alegerea este greu de facut. Exista aplice simple, aplice cu clama, aplice-lampi cu clema, spoturi pentru perete, aplice duble, panouri, spoturi cu clema, aplice de iluminat tablouri etc. Aplica cu clema, de exemplu, este mobila, putand fi prinsa de un suport cu ajutorul clestisorului.
 

Modele de aplice pentru peretii interiori


Aplicele de pereti au modele practic nelimitate, de la aplicele de tip vitraliu la cele in forma de plante cu flori sau aplicele-candelabru. Panourile sunt drepte, minimaliste, in timp ce o aplica fantezista poate avea un model foarte elaborat. Unele aplice de perete sunt adevarate bijuterii, avand o functie ornamentala bine definita.

Cand alegi un model pentru aplice, acesta trebuie sa se armonizeze cu stilul in care este amenajata incaperea respectiva. Daca mai exista veioze, lampi de podea sau lampa de tavan, acestea si aplicele trebuie sa fie in acelasi stil sau sa aiba modele complementare.

In unele cazuri se poate opta pentru un set, astfel incat toate obiectele de iluminat sa aiba acelasi model. Intr-un spatiu luxos, cu decoratiuni fine, se pot fixa pe pereti aplice cu cristale Swarovski sau cristale de Bohemia. Daca exista tapet pe pereti, culoarea si modelul acestuia trebuie sa se armonizeze cu modelul aplicei in cauza.

Verifica ce becuri sunt recomandate pentru aplica dorita. In unele cazuri, o alegere gresita poate duce la un iluminat slab, cu o lumina obositoare, de mica intensitate.
 

Unde asezi aplicele de perete


Aplicele se fixeaza pe peretii interiori in locurile in care se doreste un iluminat din lateral. De exemplu, unul dintre cele mai bune locurile pentru aplice sunt holurile, acestea fiind in general mai intunecoase. Pe hol, o aplica poate fi utila deasupra dulapului de pantofi sau in apropierea cuierului de haine. Pentru a pune in valoare un tablou deosebit se foloseste o aplica speciala, asezata chiar deasupra ramei.

In baie, aplicele se aseaza deasupra oglinzii sau de o parte si de alta a acesteia. Lumina trebuie sa cada in asa fel incat sa nu creeze umbre pe fata cand se foloseste oglinda. In dormitor, aplicele pot inlocui cu succes veiozele, eliberand noptierele. In acest caz, aplicele se prind in perete de-o parte si de alta a tabliei patului in asa fel incat sa poata fi actionate cu usurinta de catre beneficiari. In unele cazuri se renunta complet la noptiere.

Pentru o functionare optima, aplicele de perete este bine sa aiba intrerupatoare separate fata de celelalte corpuri de iluminat din acel spatiu.

Inainte de a achizitiona aplice de perete, trebuie sa existe un sistem electric bine pus la punct pentru a permite fixarea acestor accesorii in perete.

Sursa foto : sparksdirect.co.uk
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea