Amenajarea casei

# usa potrivita #broasca usa

Cum alegem broasca de usa potrivita?

Sistemul de inchidere si cel de incuiere al usilor este un aspect foarte important pe care oricine ar trebui sa il ia in calcul.

 

Nu este de mirare ca, in ultimii ani, tot mai multe sisteme inovatoare au devenit disponibile pe piata. In ciuda acestui fapt, poate fi destul de dificil sa alegi broasca de usa potrivita nevoilor tale. Descopera mai jos tot ce trebuie sa stii despre acest aspect si ia o decizie informata.

Cate tipuri de broasca pentru usa exista?

Desi pare un detaliu minor in amenajarea unei case, sa alegi broasca de usa potrivita este un aspect foarte important de care trebuie sa tii cont. Inainte de a lua aceasta hotarare, este important sa stii care sunt optiunile existente:

  • Broasca ingropata cu cheie. Acest model este cel mai des intalnit in locuintele oamenilor. Este prevazuta atat cu sistem de inchidere, cat si cu sistem de incuiere, avand bolturi distincte pentru fiecare functie. Boltul de inchidere este usor tesit in lateral si este actionat prin apasarea clantei. Boltul de incuiere este solid, avand forma plata sau cilindrica, dupa caz. Acesta este actionat prin rasucirea cheii si blocheaza usa.
  • Broasca incastrata fara cheie. Acest tip de broasca incastrata este destinat camerelor care nu necesita incuiere, cum ar fi bucataria sau sufrageria. La baza are acelasi mecanism, insa nu este prevazuta cu sistem de blocare, avand doar bolt pentru inchidere.
  • Broasca incastrata cu blocare. Acest model este indicat pentru camerele care necesita incuierea pe o singura parte, cum ar fi baia sau dormitorul. Broasca este prevazuta un sistem clasic de inchidere – deschidere si cu un buton de blocare.
  • Broasca aplicata. Acest tip de broasca reprezinta o metoda suplimentara de a creste gradul de securizare al usii de la intrare.

Elementele de siguranta ale unei broaste si tipurile de chei

Calitatea unei broaste este data de foarte multe aspecte, de la materialul folosit, pana la constructia butucului. De altfel, principalul element de siguranta al unei broaste este numarul de pini din interiorul cilindrului. Este recomandat ca acesta sa aiba minim 5 pini, insa cu cat sunt mai multi, cu atat este mai bine. Pentru un plus de siguranta, este indicat sa alegi un butuc ce are interior un pin activ, care corespunde unui pin din interiorul cilindrului. Copierea cheii in aceasta situatie este imposibila.

In functie de gradul de securitate pentru care optezi, si cheia este diferita, existand mai multe alternative:

  • Cheie frezata – grad de securitate scazut;
  • Cheie cu amprenta – grad de securitate mediu;
  • Cheie unica – grad de securitate ridicat;

Instalarea broastei noi in cadrul unei usi metalice sau de lemn

Te intrebi daca instalarea broastei noi in cadrul unei usi metalice sau de lemn este complicata? Raspunsul este nu! Tot ce trebuie sa faci este sa scoti manerele si cilindrul cu cheie sau butonul de blocare. Dupa acest pas, inserezi broasca in spatiul special destinat din usa, fixezi suruburile care tin placa frontala a broastei pe cantul usii, introduci cilindrul si montezi manerele si asta a fost tot!

FOTO: fernand.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea