Amenajarea casei

#baie #aerisire baie # ventilatoare baie #umiditate baie #ventilare baie

Cum aerisesti corect baia

Este foarte important ca aerul curat sa circule constant in baie, nu doar pentru a combate umiditatea si mirosul, ci si pentru a evita inmultirea peste masura a bacteriilor. Pentru a asigura o aerisire corecta si rapida intr-o baie care nu este prevazuta cu geam de aerisire este recomandat sa montezi un ventilator special pentru aceasta incapere.

De asemenea, cu ajutorul unui ventilator ce poate fi montat chiar la fereastra din baie, nu vei mai fi nevoit sa deschizi geamul incaperii pentru aerisire, daca nu iti doresti asta. Iata cateva aspecte de care sa tii cont pentru a asigura o aerisire corecta in baie:

 

Tipuri de ventilatoare


La ora actuala, exista pe piata modele de ventilatoare axiale sau centrifugale pentru tubulatura, insa cele din urma au fost concepute pentru a fi racordate la sisteme mai complexe de ventilare si sunt folosite de regula in cazul cladirilor de birouri.

In functie de locul in care doresti sa amplasezi un astfel de dispozitiv in baia ta, vei putea opta pentru un ventilator ce poate fi montat pe un perete sau in locul fereastrei. In cazul abailor a caror constructie nu a fost prevazuta cu un geam de aerisire, aceste dispozitive se monteaza cel mai des in locul grilei de aerisire din peretele coloanei de aerisire a blocului.
 

Cum functioneaza


Dispozitivele mai simple nu sunt inchise etans astfel ca se realizeaza si o ventilatie naturala in momentul in care acestea nu functioneaza, existand mereu un contact intre interior (incapere) si exterior. Alte ventilatoare sunt prevazute cu grile ce se actioneaza automat in momentul conectarii dispozitivului si se inchid etans atunci cand acesta nu functioneaza.

In timp ce unele ventilatoare pot fi pornite cu ajutorul unui buton sau al telecomenzii, exista dispozitive care pot fi conectate la comutatorul de lumina ce porneste / opreste ventilatorul odata cu sistemul de iluminare artificiala a baii. Unele dintre acestea au si functia de temporizare automata. Astfel, ventilatorul poate functiona cateva minute in plus dupa stingerea becului din baie.
 

Alte sfaturi pentru o aerisire corecta


Se intampla uneori ca in baie sa persiste un miros neplacut , chiar daca incaperea respectiva este aerisita frecvent si nu are probleme legate de umiditate excesiva sau mucegai.

Apa adunata sub covorasele impermeabile se evapora destul de greu si capata un miros urat ce se imprastie in intreaga baie, mai ales daca incaperea nu este prevazuta cu geam de aerisire. In plus, in aceste conditii, putem vorbi de un mediu ideal de dezvoltare a bacteriilor si microbilor.

Pentru a asigura o circulatie corecta a aerului in baie, este foarte important sa lasi usa de la dus deschisa sau sa tragi perdeaua intr-o parte dupa ce te-ai spalat. Astfel, aerul cald se va imprastia mai rapid in toata incaperea si nu vor mai exista diferente mari de temperatura in baie.

Mirosul neplacut din baie poate sa vina si de la masina de spalat. Este bine sa lasi hubloul si sertarul pentru detergent deschise pana se usuca bine apa din interior.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea