Amenajarea casei

#culorile naturii # design casa #amenajare casa #casa

Cum aduci culorile naturii in curtea ta

Cu o planificare atenta si cateva idei inteligente, iti poti transforma curtea intr-o gradina frumoasa, colorata care profita la maximum de spatiul existent. De la gradinile mari, extinse pana la curtile urbane, iata cum sa creezi propria ta bucata de paradis.

 

1. Spalier

Indiferent daca este unul permanent din lemn sau unul simplu din sarma, spalierul sustine plantele cataratoare si ofera o alternativa pentru acoperirea unui perete cu verde.

Un avantaj pentru un spalier permanent din lemn este ca, daca este proiectat si construit corect, adauga relief zidului si arata bine chiar si atunci cand plantele nu sunt pe el. Un spalier poate fi o solutie atractiva daca cultivi vita de vie anuala, care vor lasa peretii goi o parte a anului.

Plantele vor avea nevoie de ceva pentru a creste. Daca sunt planificate de la inceput, poti lasa un decupaj in podeaua curtii si poti planta vita de vie sau arbusti direct in sol. In caz contrar, va trebui sa construiesti un pat ridicat sau, in functie de dimensiunea plantei, sa o cresti intr-un recipient.

De asemenea, poti utiliza recipiente individuale si suporturi decorative pentru a atarna plantele pe perete. Utilizeaza un amestec de plante in pozitie verticala si plante care cresc la nivelul solului.

2. Microclimat

Stabileste diferenta climatului din curtea ta de restul gradinii, astfel incat sa poti alege si sa ingrijesti plantele in consecinta. Protectia peretilor si miscarea limitata a aerului creeaza propriul lor microclimat. Desi exista un pericol mai mic de inghet sau de vant daunator, poate exista o incidenta mai mare a ciupercilor din cauza circulatiei slabe a aerului si a lipsei de lumina solara.

Adaugarea de detalii in curte ii poate conferi personalitate si confort.

3. Vopseste peretii

Nu lasa zidurile fixe ale unei curti sa-ti impiedice creativitatea. Fii la fel de flexibil ca si cu un perete interior, deoarece ai mai multa flexibilitate in aer liber. Picteaza peretii sau acopera-i cu arta rezistenta la intemperii. Unul dintre avantajele de a fi in aer liber este acela de a putea creste plante pe un perete, de a adauga o fantana agatata si de a adauga lumanari pentru iluminat.

Deoarece o curte are un spatiu limitat, vopsirea peretilor este o modalitate buna de a adauga viata si culoare. Exista mai multe moduri de a adauga culoare peretilor.

Selecteaza o culoare sau culori care sa se potriveasca stilului si aspectului dorit si acopera complet peretii cu o culoare solida. Ia in considerare pictarea fiecarui perete cu o culoare diferita. Retine ca culorile fierbinti, cum ar fi rosu si portocaliu, vor sari peste dvs, in timp ce culorile mai reci, cum ar fi albastru, lavanda si verde deschis, tind sa se retraga si sa faca spatiul sa se simta mai mare.

Daca esti artist sau cunosti unul, gandeste-te la utilizarea unuia sau mai multor pereti ca panza si vopseste o pictura murala. Foloseste un sigiliu peste mural pentru a-i prelungi durata de viata.

De asemenea, jardiniere simple sau ghivece cu flori atasate la peretii unei curti sunt o modalitate usoara de a inmuia un aspect dur.

4. Amplaseaza oglinzi

Pentru a face o curte sa se simta mai mare, ia in considerare cateva trucuri pentru a „pacali ochii”. Acest lucru poate fi la fel de simplu ca agatarea unei oglinzi pe un perete sau pe o parte a peretelui. Acest efect poate fi creat exclusiv cu vopsea (daca este manipulat de un artist talentat) sau prin utilizarea elementelor arhitecturale precum usile si ramele ferestrelor.

5. Ornamente

Multe sculpturi, placi si frize pot fi folosite in aer liber. Selecteaza-le pe cele care se potrivesc stilului tau si stilului spatiilor care se invecineaza cu curtea.

6. Gazon

Un model de iarba alcatuit din gazon artificial la pret avantajos face ca gradina sa fie distractiva si sa para mai mare. Pe masura ce lumina zilei se intuneca, iluminarea simpla a unui de la nivelul pardoselii evidentiaza designul, facand spatiul exterior si mai izbitor. 

7. Iluminat

Utilizeaza peretii pentru iluminat. Peretii pot fi folositi pentru montarea luminilor sau peretii pot fi luminati singuri. Foloseste peretii pentru a atarna lumanari sau corpuri de iluminat. Indiferent daca cablajul este standard sau de joasa tensiune, trucul este sa-l ascunzi. Strangerea unui fir bine izolat in spatele unui spalier este o modalitate de a face acest lucru.

O alta idee este de a monta lumini colorate pe streasina casei, astfel incat sa straluceasca pe pereti. Aceasta lumina reflectata este adesea adecvata pentru a ilumina intreaga curte fara a-ti straluci in ochi.

Sursa foto: unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea