Amenajarea casei

#corpuri de iluminat #iluminat #lustra dormitor # iluminat dormitor

Corpuri de iluminat potrivite pentru dormitor

Desi rolul sau principal este acela de spatiu pentru odihna, dormitorul este mult mai mult de atat. Pentru a putea citi sau a alege hainele potrivite zi de zi, iluminatul adecvat este esential. Care sunt, asadar, cele mai indicate corpuri de iluminat pentru dormitor?

1 Lustra

Folosita pentru iluminatul general, lustra ar trebui adaptata nevoilor tale, dar si specificului dormitorului. Spre exemplu, opteaza pentru o lustra mica daca dormitorul tau nu este foarte incapator - pastreaza candelabrele pentru spatiile mari. In acest sens, poti opta si pentru o plafoniera. Nu uita, de asemenea, sa alegi o lustra care sa ofere suficienta lumina astfel incat dormitorul sa fie functional. Pentru mai mult confort, plaseaza intrerupatoare atat la intrarea in camera, cat si in apropierea patului.

2 Veioza

Veioza este ideala pentru citit, iar locul ei este pe noptiera de la capatul patului. Opteaza pentru una care sa se potriveasca stilului in care este decorat spatiul de dormit. De asemenea, alege o veioza care sa imprastie o lumina blanda, menita sa iti protejeze ochii, dar suficient de puternica pentru a putea lectura comod.

Pentru a nu-ti deranja partenerul/a, poti opta pentru o veioza cu lumina reglabila. Astfel, nu numai ca poti ajusta intensitatea luminii pentru a-ti proteja vederea, ci reusesti sa iti menajezi si partenerul/a.

3 Aplicele

Aplicele sunt o solutie ideala de inlocuire a veiozelor. Plasate in apropierea patului, aplicele imprastie o lumina calda, subtila, ideala pentru citit sau pentru activitatile de relaxare. Ca si in cazul lustrei, asigura-te ca intrerupatoarele pentru aplice se afla in apropierea patului.

4 Spoturile

Acest tip de corpuri de iluminat este ideal in spatiile restranse. De pilda, poti folosi spoturi pentru a lumina dressing-ul, dar si masuta de toaleta . Atentie, insa, la spoturile pentru care optezi - asigura-te ca acelea insirate in mobilier au marcajul MM incadrat intr-un triunghi; acesta indica faptul ca spoturile nu prezinta riscul de aprindere a suportului de lemn, putand fi montate pe suprafete inflamabile.

5 Lampadarele

Pentru un plus de eleganta, poti insera in dormitor si lampadare. Acestea emit o lumina difuza care se imbina in mod placut cu atmosfera intima specifica dormitorului. Opteaza pentru lampadare cu picior pe care sa le plasezi in imediata proximitate a patului.

Nu in ultimul rand, iata cateva reguli generale de care ai putea sa tii cont atunci cand alegi corpurile de iluminat pentru dormitorul tau:

- asigura-te ca dormitorul este suficient de bine luminat pentru a-ti putea desfasura cu usurinta activitatile in interiorul acestuia;

- verifica daca dressing-ul tau beneficiaza de lumina necesara; daca lumina exterioara nu este suficienta, opteaza pentru spoturile interioare;

- daca obiceiurile tale includ si lectura inainte de somn, alege sa montezi corpurile de iluminat necesare pentru a-ti satisface nevoile;

- asigura-te ca dormitorul este luminat in intregime; in cazul unuia spatios, ia in considerare plasarea unor corpuri de iluminat (de tipul lampadarelor) in colturile camerei.

Sursa foto: cankulagi.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare