Amenajarea casei

#incalzire casa #centrala termica #caldura

Conditii esentiale in alegerea unei centralei termice

Tot mai multa lume opteaza pentru independenta in cazul serviciilor centralizate de apa calda si caldura. Este un semn al nemultumirii fata de acestea, este un raspuns la alternativa pe care o ofera tehnologia adaptata uzului strict personal.

 

Ce iti ofera o centrala termica? Cateva lucruri foarte importante.

Independenta energetica, asa cum se mai spune. O mai buna administrare a cheltuielilor. Siguranta in perioadele critice, in care sistemul centralizat, de obicei, invoca avarii, lipsa combustibilului sau altele. Foarte important, o centrala termica ofera confort, apa calda si caldura atunci e nevoie. Este o investitie buna. Daca esti hotarat sa faci aceasta schimbare si sa cumperi o centrala, e bine sa ai in vedere cateva aspecte pe care le impune acest lucru.

Ce este o centrala si ce implica decizia montarii ei

O centrala termica este un sistem conectat la reteaua de apa, o sursa, care furnizeaza apa calda si caldura pentru mai multe puncte de consum. Poti alege centrala doar pentru furnizare de incalzire sau care poate genera si apa menajera. Important este sa ai o sursa de curent si o sursa permanenta de apa.

Instalarea centralei implica niste costuri, pe langa achizitionarea sistemului in sine. E necesara debransarea de la sistemul public, e nevoie de un proiect, o rebransare la sistemul de apa, o verificare serioasa a retelei electrice, autorizatie, radiatoare.

Legal, daca locuiesti la bloc, esti obligat sa obtii aprobarea vecinilor, a asociatiei de proprietari si sa notifici furnizorul de caldura centralizat din timp. .

Ai nevoie de un proiect si de un instalator autorizat. Legislatia e stricta in aceasta privinta.

Toate astea sunt menite sa duca la o buna functionare a intregului sistem si la satisfactia celui care beneficiaza din plin de avantajele oferite de centrala.

Tipuri de centrale

Poti sa intrebi prietenii, rudele si chiar internetul despre centrale. Vei auzi vorbindu-se despre centrale pe gaz, cu combustibil solid sau centrale electrice. Adevarul este ca, intotdeauna, trebuie sa fii prevazator si sa iei in calcul toate posibilitatile, tinand cont de locul si posibilitatile locatiei, din considerente de siguranta si eficienta energetica. Asa ajungem la centrala termica in condensare.

Primul avantaj este acela ca iti ofera apa calda si caldura in timp extrem de scurt. Aproape imediat. Centrala in condensare este acel sistem termic care poate sa recupereze energia reziduala si o foloseste, prin transfer, asupra procesului de incalzire a apei. Al doilea avantaj este ca face economie in procesul de conversie.

Criteriile de achizitie

Este foarte clar ca fiecare isi alege modelul centralei in functie de nevoile pe care le are.

  • Poti alege puterea centralei in functie de suprafata locuintei si de cate puncte de consum ai. Adica vezi cate calorifere si cate puncte de apa menajera ai (chiuvete, cada, dus, etc). Trebuie sa iei in calcul numarul de persoane care locuiesc in casa si daca e ocupare permanenta sau doar sezoniera.
  • Este sau nu izolata termic locuinta? Aici te poate sfatui un specialist care e cea mai buna solutie.
  • Dimensiunea si locul in care o poti monta. Exista niste norme si reguli impuse prin lege, fara de care nu puteti obtine aprobarea pentru montaj.
  • Randamentul putere calorica vs consum si pretul energiei, indiferent care este tipul acesteia.
  • Un factor important este pozitionarea geografica a locuintei. Da, situatia difera de la zonele reci la cele calde. E un calcul de consum si randament.
  • Poate nu in ultimul rand, tine cont de cat vrei sa cheltuiti. Poti merge pana acolo incat tot sistemul tau de incalzire centralizata, guvernat de o centrala care e in top, sa fie supravegheat si coordonat prin intermediul unei aplicatii instalate pe telefon. Sau cu un sistem de diagnoza si avertizare, care ar permite utilizatorului sa remedieze probleme simple, fara a mai apela de urgenta la service sau specialisti „de ocazie”.

Ce trebuie sa ai in vedere pentru montajul efectiv al centralei

In afara de montajul in sine, sunt cateva elemente pe care trebuie sa le treci in revista atunci cand instalezi, de exemplu, o centrala precum Ariston Genus One:

  • Sa cureti cu atentie conductele instalatiilor, pentru a indeparta eventualele resturi de la montaj.
  • Sa verifici daca toate caile de evacuare ale reziduurilor sunt bine plasate si nu prezinta deformare.
  • Sa verifici gradul de duritate al apei, pentru prevenirea unor depuneri nedorite.
  • Sa eviti plasarea in apropiere a unor surse de vapori chimici.

O centrala termica reprezinta nu numai solutia la toate problemele ridicate de lipsa apei calde si a caldurii, dar ea poate sa fie o adevarata bijuterie tehnologica. Este simplu de folosit, e extrem de confortabil sa detii una, poate sa fie extrem de usor de administrat. Tehnologia moderna va permite un sistem de aprindere cu control automat al arderii, ecran tactil pentru simplificarea accesului la comenzi si eficienta energetica.

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/controler-de-%C3%AEnc%C4%83lzire-78445/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea