Amenajarea casei

#condimente #termenul de expirare #depozitare condimente #mirodenii

Condimentele si termenul de expirare

Curatenia in camara poate fi o povara atunci cand nu stii ce condimente sa pastrezi si pe care sa le arunci. Afla cand expira condimentele, pentru a lua mai usor decizia corecta.

Daca nu stii cand expira condimentele, camara ta risca sa devina aglomerata cu plicuri si borcane inutile, pline cu plante aromatice si condimente pe care nu le mai folosesti.

Cand sunt bine pastrate si nu sunt atacate de insecte, cele mai multe condimente nu se strica in acelasi mod ca si alimentele. Chiar daca si-au depasit de mult termenul de garantie, condimentele nu te vor imbolnavi, dar isi pierd aroma si gustul in timp.

Umiditatea si expunerea la lumina si aer scurteaza semnificativ viata condimentelor, ducand la disparitia prematura a aromei sau la formarea de mucegai. Nu trebuie sa le inlocuiesti prea des, nici macar o data pe an. Cele mai multe condimente pot fi consumate si mai tarziu, daca sunt pastrate in locul potrivit, in recipientul potrivit.

 

Cand expira condimentele?


Condimentele sub forma de praf, cum sunt scortisoara, nucsoara si curcuma , pot fi folosite timp de 2-3 ani fara sa-si piarda aroma.

Amestecurile de condimente ce dau aroma fripturilor sau altor feluri de mancare se pastreaza de obicei bine intre 1 si 2 ani, inainte sa-si piarda gustul specific.

Plantele uscate, cum sunt busuiocul, patrunjelul si oregano rezista in camara ta intre 1 an si 3 ani, in functie de graba cu care au fost uscate.

Condimentele intregi, de la piper pana la usturoi si scortisoara nemacinata rezista fara probleme pana la 4 ani.

Dintre seminte, cele care se degradeaza cel mai rapid sunt cele de susan si mac, care trebuie aruncate dupa ce au fost pastrate mai mult de doi ani. Celelalte condimente sub forma de seminte rezista insa pana la 4 ani.

Esentele rezista si ele la fel de mult, 4 ani, cu o exceptie notabila: esenta de vanilie. Acest condiment folosit mai ales la deserturi nu se deterioreaza in timp si poate fi pastrat pana la folosirea completa.
 

Cum verifici condimentele vechi


Atunci cand nu stii daca mai poti folosi condimentele vechi din camara ta, bazeaza-te pe simturile tale pentru a hotari daca au expirat sau nu.

Condimentele care si-au pierdut culoarea si mirosul puternic nu vor mai fi la fel de puternice si poti renunta la ele. Daca descoperi ca ai un condiment vechi tocmai cand gatesti, gusta-l. Condimentele cu aroma slabita pot fi folosite la gatit, cu conditia sa dublezi cantitatea necesara din reteta .

Pentru a nu face risipa si a nu arunca prea multe condimente nefolosite, poti incerca sa le cumperi varsate, exact atat cat iti trebuie, la un pret mai mic decat cele ambalate mai frumos .

Pastreaza condimentele in ambalajul original daca acesta poate fi inchis ermetic. Condimentele vandute in plicuri isi pastreaza aroma pentru mai mult timp daca sunt mutate in borcane de sticla cu capac. Noteaza pe eticheta fiecarui borcan data la care ai procurat condimentul, pentru a le putea recunoaste mai usor si a le folosi in ordinea expirarii.


Sursa foto: Apartmenttherapy.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului