Amenajarea casei

#culori camera copil #duraziv #culori dormitor #vopsea lavabila

Cele mai potrivite culori pentru camera copilului, in functie de varsta lui

Culoarea in care zugravesti si amenajezi o incapere este in directa legatura cu personalitatea ta. Insa atunci cand vine vorba despre camera copilului, trebuie sa tii cont nu doar de trenduri, ci mai ales de varsta acestuia. Si asta intrucat culorile ii influenteaza mult procesul de dezvoltare.

 

Culoarea unei incaperi este in directa legatura cu starea de spirit a unei persoane si cu modul acesteia de a gandi. Acest lucru este valabil si in cazul copiilor si de aceea este important sa alegi culorile pentru dormitorul acestora in cunostinta de cauza. Iata care sunt cele mai potrivite nuante, in functie de varsta copilului:

Nou-nascut: 0-12 luni

 

 

Ai putea crede ca nu sunt asa de importante culorile in camera unui bebelus, pentru ca oricum el nu le distinge inca luni bune dupa nastere. Studiile arata insa ca nuantele care il inconjoara pe cel mic au un efect extraordinar asupra dezvoltarii sale psihice. Specialistii recomanda culorile pastel pentru dormitorul bebelusului. Bleu, roz deschis, verde menta, gri, mov, bej sau cafeniu sunt nuantele din care poti alege. Evident, nu vei da gres nici daca le combini. Astfel, poti opta pentru un mix format din gri cu lila, spre exemplu, sau cu bleu deschis.

Copil mic: 1-6 ani

 

Culorile vii, calde, inspirate cel mai adesea din paleta cromatica a desenelor animate, sunt ideale pentru copiii prescolari. Galbenul, spre exemplu, este considerat drept stimulator al optimismului, al increderii in sine. Aceasta este tocmai varsta la care copiii invata sa se bazeze pe propriile forte. Verdele, spre exemplu, este o culoare foarte odihnitoare. Intr-o incapere zugravita cu vopsea lavabila verde copilul va adormi mult mai rapid la orele pranzului, spre exemplu. Daca ai o fetita si un baiat de varste apropiate care impart acelasi dormitor poti opta pentru combinatii de culori precum oranj, verde, bleu, care vor crea o atmosfera vesela, jucausa.

Scolar: 7-13 ani

 

Scolarul are nevoie de cat mai mult spatiu si de multe ori e posibil sa nu i-l poti oferi, intrucat apartamentele de bloc sunt limitate. Poti insa crea iluzia optica a spatiului. Culorile reci au tocmai acest rol. Alege albastru deschis sau o combinatie de bleu cu albastru inchis pentru camera unui copil aflat in primii ani de scoala.  Nuanta este considerata a avea un efect calmant si linistitor asupra copilului. Verdele este, de asemenea, o culoare potrivita pentru aceasta varsta. In plus, este considerata o culoare stimulatoare a vederii si care ajuta mult la concentrarea asupra studiului.

Adolescent: 14-17 ani

 

Culorile puternice, puse in contrast, sunt cele mai potrivite pentru camera unui adolescent. Gri, galben, portocaliu, vernil, bordo sau chiar rosu sunt culori indraznete, tipice adolescentei, care ii vor da incaperii aerul rebel de care tanarul in devenire are nevoie pentru spatiul personal. In principiu, este deja momentul la care poti alege impreuna cu el culorile dorite, astfel ca misiunea ta va fi mai usoara. Deja la aceasta varsta conteaza mai mult sa se simta el bine in camera sa decat vreo logica a combinatiilor sau vreo regula a efectelor pe care culorile le au asupra sa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea