Amenajarea casei

#detergent de rufe #solutii de curatare #curatenie casa #ingrediente detergenti

Cele mai nocive ingrediente din detergentii de rufe

Atunci cand auzi cuvantul "poluare" cel mai adesea te gandesti la substantele nocive industriale. Insa, cea mai mare parte a timpului o petrecem in casa sau la birou. Muncesti, studiezi, mananci, bei si dormi in spatii inchise, unde circulatia aerului poate fi restrictionata.

Casele noastre pot contine peste 40 de kilograme de materiale toxice, precum sticla, solutiile de curatare din baie sau pesticidele pentru flori.

Printre problemele de sanatate pe care solutiile de curatare din gospodariile le favorizeaza se numara afectiunile respiratorii, iritatiile ochilor, cancerul sau dereglarea sistemului endocrin. Produsele de curatare din gospodarii sunt responsabile pentru 10% din cazurile de intoxicatii. Aceste intoxicatii se manifesta prin arsuri, mancarimi, iriatii, eczeme, ameteala si probleme respiratorii.

Produsele care contribuie la poluarea din locuinte sunt in special solutiile de curatare si detergentii, care pot veni in contact cu pielea, ochii si plamanii nostri. Produsele de curatare din gospodarii contin substante chimicale foarte puternice si chiar toxice si trebuie folosite cu atentie.
 

Ce contin detergentii de rufe


Detergentul pe care il folosesti pentru spalarea rufelor poate contine un cocktail de chimicale care produc cancerul, multe dintre aceste ingrediente nefiind trecute pe eticheta. Printre cele mai periculoase ingrediente pe care detergentii de rufe ii contin se numara Sodium lauryl sulfate, 1,4-dioxane, nonylphenol ethoxylate si fosfati.
 

Iata ce trebuie sa stii despre cele mai nocive ingrediente din detergentii de rufe:


1 Sodium lauryl sulfate. Sodium lauryl sulfate este un surfactant, detergent si emulsificator intalnit in sute de produse de curatare industriale si cosmetice. Se gaseste si in sampoane, tratamente pentru scalp, vopsele de par, paste de dinti, geluri de corp, fonduri de ten, sapunuri lichide si detergenti de rufe.

Aceasta substanta poate favoriza iritatia pielii si a ochilor, intoxicatia organelor, dereglarea sistemului endocrin, anumite mutatii si chiar cancer.

2 1,4 Dioxane. Aceasta substanta se gaseste in sampoane, solutii de curatare pentru corp, lotiuni si chiar produse pentru bebelusi. De asemenea, majoritatea detergentilor de rufe de pe piata contine 1,4 Dioxane.

1,4 dioxane este absorbit imediat de piele si poate duce la dureri de cap, greata, probleme respiratorii. Afecteaza si functionarea rinichilor si a ficatului.

3 Nonylphenol ethoxylate. Nonylphenol ethoxylate este o substanta folosita intens in detergentii de rufe. Afecteaza sistemul endocrin si productia de hormoni estrogeni, ceea ce duce la probleme hormonale grave si chiar cancer.

De asemenea, aceasta substanta chimica afecteaza rinichii, ficatul, reduce productia de sperma, afecteaza metabolismul si dezvoltarea organismului. In cazuri grave, poate fi chiar fatal.

De cele mai multe ori, acest ingredient nu este trecut pe eticheta. In aceste cazuri, fii atent la denumiri precum alcohol ethoxylate, care este un substitut al nonylphenol ethoxylate.

4 Fosfati. Fosfatii sunt unele dintre cele mai intalnite substante chimice din produsele de curatare si cosmetice. Aceste substante indeparteaza eficient petele de murdarie, degreseaza si maresc puterea de curatare a detergentilor. Unele produse de curatare sunt compuse chiar din 30% fosfati. Fosfatii, in cantitati mari, sunt periculosi atat pentru sanatate, cat si pentru mediul inconjurator.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea