Amenajarea casei

#baie #locuinta #aerisire #umezeala #mucegai

Cele mai frecvente probleme de aerisire din baie

Baia este camera cea mai expusa caldurii, umezelii si mirosului neplacut. Este foarte important ca aerul curat sa circule constant in baie, nu doar pentru a combate umiditatea si mirosul, ci si pentru a evita inmultirea peste masura a bacteriilor. Acest lucru este destul de greu de realizat, mai ales daca locuiesti intr-o casa care nu este prevazuta cu aerisire directa la exterior pentru baie. Cu toate acestea, pentru a aerisi corect este bine sa ai in vedere urmatoarele:

1 Nu exista geam la baie iar aerisirea se face pe coloana bloculuiui


Multe locuinte , mai ales apartamentele construite inainte de anii 1990, nu au fost proiectate cu geam de aerisire la baie. Intr-adevar, evacuarea aerului viciat in aceste apartamente se face printr-un orificiu special, catre coloana de aerisire centrala, insa deseori aceasta nu este de ajuns pentru o evacuare adecvata. In plus, apar probleme legate de faptul ca pe coloana de aerisire de la baie patrund mirosuri neplacute sau aburi din baile vecine.


Solutie: Ventilatorul pentru baie cu grile


Pentru a asigura o aerisire corecta si rapida intr-o baie care nu este prevazuta cu geam de aerisire, ai putea sa montezi un ventilator special pentru aceasta incapere. Dispozitivul va fi montat in peretele coloanei de aerisire, in locul grilajului deja existent. Opteaza pentru un model prevazut cu grile ce se actioneaza automat in momentul conectarii dispozitivului si se inchid etans atunci cand acesta nu functioneaza, pentru a pune capat si problemei mirosului venit pe aerisirea centrala de la vecini.

In functie de nevoile tale, poti cumpara un ventilator cu diverse alte functii ca senzor de miscare, de umiditate sau cu temporizare.


  2 Baia este prevazuta cu un geam ce comunica cu spatiul dintre blocuri


In cazul baile prevazute cu geamuri ce comunica cu spatiul dintre blocuri, circulatia aerului nu este la fel de buna ca in cazul spatiilor deschise. Astfel, cu toate ca geamul de la la baie este mai tot timpul deschis, apar probleme de umiditate excesiva. In plus, amplasarea geamului de la baia vecinilor prea aproape de cel de la baia ta poate crea diverse disconforturi, de la cele olfactive pana la faptul ca iti este invadata intimitatea.


Solutie: Ventilator pentru baie fixat de fereastra


Daca mica fereastra de la baia ta este amplasata in spatiul dintre blocuri si te confrunti cu problemele enumerate mai sus, solutia ar fi urmatoarea: renunta la geam in favoarea unui ventilator de baie pentru fereastra.
Cu ajutorul unui dispozitiv special pentru ventilat, care poate fi montat chiar la fereastra din baie, nu vei mai fi nevoit sa deschizi geamul incaperii pentru aerisire, daca nu iti doresti asta. Pe langa faptul ca te va scapa de problemele legate de miros si umiditate, un astfel de dispozitiv va inlatura si problemele ce tin de expunerea baii tale in fata celei a vecinilor.

Daca nu vrei sa renunti de tot la fereastra, nicio problema, poti opta pentru un ventilator mai mic, pe care sa-l montezi intr-un colt al ferestrei. Astfel, vei asigura o aerisire corecta a baii atunci cand geamul nu face fata. Ca sa ai parte de mai multa intimitate, lipeste pe geam o folie autocolanta sau schimba-l cu unul opac.


3
Nu pot aerisi baia pe timpul noptii din cauza tantarilor


Ar fi bine ca fereastra de aerisire de la baie sa fie mai tot timpul deschisa, asta daca te numeri printre norocosii care au locuinta prevazuta cu asa ceva. Doar ca atunci cand tii fereastra deschisa, apar diverse insecte printre care si tantari, mai ales pe timpul verii. Caldura si umezeala din baie ii poate atrage foarte usor.


Solutie: Monteaza o plasa pentru tantari


Ai putea sa folosesti o plasa impotriva insectelor ca sa scapi de o eventuala invazie a tantarilor in baia ta pe timp de noapte. Poti sa-ti cumperi o bucata de plasa din orice piata sau magazin de bricolaj si s-o fixezi la geamul de la baie cu ajutorul unor piuneze. Daca materialul din care este realizat geamul nu-ti permite sa-l intepi cu piuneze, confectioneaza-ti un cadru din lemn din sipci peste care sa lipesti panza. Ai grija cand tai sipcile. Acestea trebuie sa aiba exact dimensiunea geamului, pentru ca micile insecte sa nu se poata strecura. De asemenea, alege o panza mai deasa, pentru a fi sigur ca niciun tantar nu va trece de ea.

4 Temperatura din baie este insuportabila dupa ce este folosit dusul


Dupa ce o persoana face dus, aerul din baie devine extrem de umed si cald din cauza aburilor. In acelasi timp, exista portiuni din baie inca „neafectate” de acest lucru. Explicatia consta in faptul ca aerul cald este mai usor decat cel rece si se ridica deasupra lui. Astfel, temperatura pe care o resimti la picioare poate fi mai scazuta decat cea de la nivelul fetei, senzatie perceputa de majoritatea ca fiind neplacuta. In plus, diferentele de temperatura si umezeala din camera cresc riscul de aparitie a mucegaiului, mai ales daca in baie exista suprafete mari neacoperite de gresie si faianta .


Solutie: Trage perdeaua de la dus intr-o parte


Pentru a asigura o circulatie corecta a aerului in baie, este foarte important sa lasi usa de la dus deschisa sau sa tragi perdeaua intr-o parte dupa ce te-ai spalat. Astfel, aerul cald se va imprastia mai rapid in toata incaperea si nu vor mai exista diferente mari de temperatura in baie.


5 Persista un miros urat in baie


Se intampla uneori ca in baie sa persiste un miros neplacut , chiar daca incaperea respectiva este aerisita frecvent si nu are probleme legate de umiditate excesiva sau mucegai.


Solutie: Verifica prosoapele si covorasele sa nu fie ude


Se intampla de foarte multe ori ca atunci cand facem dus sa imprastiem apa prin baie si sa nu ne grabim sa o stergem, gandindu-ne ca oricum covorasele pe care le avem sunt impermeabile. Aceasta practica este gresita. Apa adunata sub covorasele impermeabile se evapora destul de greu si capata un miros urat ce se imprastie in intreaga baie, mai ales daca incaperea nu este prevazuta cu geam de aerisire. In plus, in aceste conditii, putem vorbi de un mediu ideal de dezvoltare a bacteriilor si microbilor.

De asemena, ar fi bine sa ai grija sa pui la uscat prosoapele dupa ce le-ai folosit sau cel putin sa le intinzi inainte de a le pune in cuier. Ude si mototolite, prosoapele pot constitui un mediu propice pentru dezvoltarea microbilor si a mirosurilor neplacute din baia ta.

Mirosul neplacut din baie poate sa vina si de la masina de spalat, evident daca este instalata in aceasta incapere. Ar fi bine sa lasi hubloul si sertarul pentru detergent deschise pana se usuca bine apa din interior. Dupa fiecare spalare ramane apa reziduala in cuva masinii, ce poate ca capete un miros extrem de neplacut.
 

Sursa foto : 4tnz.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului