Amenajarea casei

#aer #umiditate #mobila #lemn

Cel mai mare dusman al mobilei de lemn

Atunci cand investesti in mobilier sau finisaje din lemn, este foarte important sa te asiguri ca acestea vor ramane in stare buna pentru cat mai multi ani. Desi producatorul ti-a furnizat un produs de calitate, exista riscul ca acesta sa se deformeze dupa cateva saptamani. Afla care este motivul pentru care lemnul isi modifica volumul si cum poti rezolva aceasta problema.



Stiai ca aproape jumatate din greutatea lemnului proaspat este reprezentata de apa? Inainte de fabricarea mobilei, lemnul este uscat cu atentie, pastrand o cantitate de umezeala suficienta pentru a se putea adapta intr-o locuinta normala. Astfe, lemnul ramane inca viu, el continuand sa elimine apa sau sa absoarba, in functie de gradul de umiditate din fiecare casa. Atunci cand aerul este foarte uscat, o piesa de mobilier din lemn isi va pierde din greutate, micsorandu-se. De asemenea, atunci cand aerul este foarte umed, lemnul se poate umfla. Aceste diferente nu pot fi vazute usor cu ochiul liber, insa se pot simti in usurinta manevrarii obiectului din lemn.


Aerul prea uscat


Atunci cand aerul din casa este foarte uscat, lemnul actioneaza asemenea pielii omului – se deshidrateaza, se usuca si isi poate pierde aspectul natural. De asemenea, pe suprafata acestuia pot aparea orificii sau crapaturi foarte mici, asemenea porilor. Acestea se formeaza pentru ca lemnul sa poata absorbi mai bine apa de care are nevoie.
Pentru a solutiona aceasta problema, foloseste un umidificator de camera. De asemenea, pentru a-ti proteja sanatatea, dar si obiectele din locuinta, poti achizitiona un instrument de masurare a umiditatii ce te va anunta atunci cand aerul depaseste limita superioara sau inferioara admisa. Umificatorul poate fi setat astfel incat sa mentina acelasi grad de umezeala in permanenta.


Umezeala in exces


Cu toate acestea, un fenomen mult mai des intalnit in casele noastre este umezeala in exces. Din cauza structurii peretilor si materialelor folosite, dar si din cauza finisajelor si izolatiilor de proasta calitate, unele camere din casa pot dobandi un grad foarte mare de umezeala, dezvoltand igrasie si mucegai. Daca nu este folosit un dezumidificator, umezeala va afecta mobila de lemn din incapere, aceasta marindu-si volumul.

In general, aceasta problema se reflecta in mobilitatea pieselor de mobilier, sertarele si usile deschizandu-se mai greu. De asemenea, exista riscul ca acestea sa devina diforme, in cazul in care lemnul nu a fost tratat corect in toate zonele.

Aceasta problema se va corecta de la sine in momentul in care umiditatea din camera respectiva va fi redusa cu ajutorul unui dezumidificator . Daca umiditatea nu persista foarte multa vreme, iar schimbarile nu sunt dese, calitatea, rezistenta si aspectul lemnului nu vor fi afectate.

In perioada verii, aparatul de aer conditionat este foarte util, deoarece ajuta la mentinerea unui grad constant al umiditatii relative.


Sfaturi utile:

 

  • Evita sa plasezi surse de caldura in apropierea pieselor importante din lemn. Radiatorul, caloriferul, aeroterma sau semineul sunt doar cateva dintre generatoarele de caldura ce pot usca lemnul intr-un timp foarte scurt. In plus, lemnul uscat devine inflamabil, riscul de incendiu fiind crescut.

 

  • In cazul in camera este orientata catre S sau S-E, iar soarele este prezent in mare parte a zilei, este indicat sa folosesti jaluzele sau draperii pentru a proteja mobila din apropierea ferestrei. Caldura puternica poate deshidrata lemnul, ducand si la decolorarea si deformarea acestuia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea