Amenajarea casei

#umiditate casa #umiditate

Ce trebuie sa stii despre umiditatea din casa

Te-ai intrebat vreodata de ce, desi termostatul indica aceeasi temperatura, ai uneori senzatia ca este mai racoare in casa sau aerul se simte mai umed sau mai uscat?

Motivul este ca, pe langa temperatura, confortul tau termic este determinat de urmatorii factori: daca esti sau nu expus la soare, timpul zilei, starea vremii si umiditatea.

Temperatura o poti controla cu ajutorul aerului conditionat, de lumina soarelui te poti feri cu jaluzele si draperii, insa vremea este imposibil de schimbat si influenteaza foarte mult nivelul umiditatii din casa, indiferent de anotimp. Poate ai observat in aceasta vara ploioasa ca zilele cu umiditate crescuta te fac, de cele mai multe ori, sa te simtim letargic, indispus si iti doresti sa nu iesi din casa. Dar daca si acasa aerul este incarcat si umed, cum iti gasesti confortul mult dorit?

Sigur ca exista solutii pentru crearea unui ambient perfect in casa, dar mai intai te invitam sa descoperi importanta umiditatii si a nivelului acesteia.

Ce este umiditatea?

Gradul de umiditate ideal pentru organismul uman este intre 30 si 60%, cifra exacta depinzand de factorii mentionati anterior. Dar ce reprezinta aceasta?

Definitia exacta a umiditatatii, conform DEX este „cantitatea vaporilor de apa din atmosfera, exprimata de obicei prin raportul, in procente, dintre tensiunea de vapori reala si tensiunea vaporilor saturanti corespunzatoare temperaturii respective”.

Ce importanta are?

In primul rand, ia in considerare mediul inconjurator - stiai ca daca nu ar exista vapori de apa in atmosfera de pe Pamant, temperatura ar fi cu 31 de grade Celsius mai scazuta? Imagineaza-ti cat de diferit ar fi totul!

La nivel personal, nivelul umiditatii influenteaza starea de bine, dar si sanatatea. In climatele umede, transpiri mai mult si te simti de multe ori extrem de inconfortabil sau chiar foarte rau. Corpul poate exterioriza stresul intern cauzat de combinatia temperatura si umiditate ridicate prin insomnie, deshidratare acuta, extenuare fizica si chiar accident vascular.

Daca in cele mai multe cazuri esti neputincios in a-ti asigura confortul, poti sa te bucuri ca acasa ai luxul de a-ti crea atmosfera ideala, prin reglarea umiditatii din aer. Iata de ce este important sa te asiguri ca nu ai exces de umezeala in casa:

  • Creeaza condens si faciliteaza dezvoltarea mucegaiului;
  • Favorizeaza aparitia acarienilor;
  • Degajaza miros neplacut, greu de mascat si eliminat;
  • Poate deteriora lucrurile din casa, de la mobila si aparatura electronica, la haine si carti.

Cum pot controla umiditatea?

Un dezumidificator te ajuta sa preiei controlul asupra ambientului din casa si se dovedeste a fi cea mai eficienta metoda de purificare a aerului, mai ales in timpul verii, dar nu numai.

Cum functioneaza un dezumidificator?

Gandeste-te la un pahar cu o bautura rece, intr-o zi de vara. Poti vizualiza exteriorul plin de broboane de apa? Acest fenomen este datorat urmatorului proces natural: pe masura ce se raceste, aerul din jurul paharului incepe sa-si piarda capacitatea de a retine umezeala, iar umiditatea se condensează.

Intr-un mod similar actioneaza si dezumidificatorul: trece aerul cald si umed printr-un ventilator, aerul intra in contact cu bobinele reci, se raceste si astfel umiditatea se condenseaza si ramane pe bobine. De acolo este elimita in recipientul din spatele dezumidificatorului.

In felul acesta, dezumidificatorul elibereaza incaperea de surplusul de umezeala si contracareaza formarea de mucegai.

Cand am nevoie de dezumidificator?

Cel mai frecvent se simte nevoia unui dezumidificator pe timpul verii, cand caldura amplifica formarea umezelii in spatiile inchise. Lucrurile nu stau cu mult mai bine nici in sezonul ploilor de toamna, nici in timpul iernii.

Iarna, umiditatea atrage caldura din corpul tau si te face sa simti aerul mult mai rece, pana in punctul in care tremuri de frig. De exemplu, daca termometrul din camera indica o temperatura de 22 de grade Celsius din cauza umezelii ridicate, se va simti o temperatura de 18 grade Celsius.

Daca ai inteles ce rol joaca gradul de umiditate in bunastarea ta fizica, verifica statusul in casa ta si in spatiile inchise - debarale, sifonier, dulapuri, beci si oriunde depozitezi lucruri. Stii ce ai de facut pentru a-ti spori confortul, nu-ti ramane decat sa te documentezi si sa alegi dezumidificatorul potrivit spatiului care necesita o imbunatatire a calitatii aerului.

Sursa foto: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea