Amenajarea casei

#mobilier casa #mobila din pal #mobila mdf

Ce trebuie sa stii despre mobila din pal

Palul este unul dintre cele mai intalnite tipuri de materiale din care este confectionata mobila moderna. Cand optezi pentru o mobila din pal, este bine sa stii avantajele si dezavantajele acestui material, precum si modalitatile de a o intretine.
 

Ce este palul


PAL este acronimul pentru "placi aglomerate de lemn". Lemnul obisnuit este tocat, presat si lipit cu clei sau rasini sintetice, pentru a obtine placi. Acestea se usuca si se finiseaza cu melamina, furnir sau diverse lacuri, dupa care se taie si monteaza din el corpurile de mobilier. Straturile de deasupra sunt obtinute din particule foarte mici, pentru ca suprafata placii sa fie fina si sa reziste totodata la zgarieturi.

Palul este mai usor decat lemnul, iar costurile de prelucrare sunt mai mici. In timp, palul a inceput sa inlocuiasca multe piese de mobilier care erau fabricate din lemn masiv, dupa tehnici traditionale.

Din pal se fabrica mobila, parchet, suporturi, se construiesc pervaze, lambriuri etc. Palul este des intalnit in cazul bucatariilor realizate pe comanda.
 

Pal versus MDF


Una dintre cele mai intalnite dileme ale cumparatorilor o reprezinta alegerea pe care o au de facut intre mobila din pal si cea din MDF.

Palul este mai accesibil ca pret comparativ cu MDF-ul, dar este considerat mai putin bun decat acesta din urma. MDF-ul este o placa cu o densitate a fibrei mai mare decat in cazul palului.

Palul are o greutate mai mica, costa mai putin si se prelucreaza mai usor. Pretul accesibil si executia rapida a comenzii sunt doua dintre principalele atuuri ale palului. In plus, clientii au de ales dintr-o paleta foarte larga de culori. Mobilierul realizat pe comanda poate fi de orice tip, forma sau dimensiune.

In schimb, un mobilier din pal trebuie ferit de umiditate, aburi, schimbari bruste de temperatura. Pentru persoanele care isi doresc sa investeasca intr-un mobilier cu o durata lunga de viata, MDF-ul este cel mai rezistent dintre cele doua tipuri de materiale.
 

Cum cureti mobila din pal


Mobila din pal poate fi curatata usor, cu solutii din comert special concepute pentru acest tip de material.

O solutie de curatat suprafetele din pal o reprezinta cea pentru geamuri. Mobilierul din pal acoperit cu un strat de melamina trebuie, in primul rand, degresat, aceasta fiind o folie fina de plastic. Solutia de curatat geamuri indeparteaza petele de grasime si lasa suprafata curata.

Mobila din pal poate fi intretinuta cu emolienti obisnuiti de indepartare a prafului existenti in comert. Foloseste aceste spray-uri antistatice impreuna cu o carpa moale din bumbac.

Suprafetele din pal nu trebuie curatate cu solutii care contin inalbitori, substante abrazive, dizolvante, acide sau alcool. Palul este sensibil si la o temperatura ridicata si la umezeala.

Daca trebuie sa lustruiesti o masa din pal, poti utiliza o ceara speciala de lustruit pentru lemn.

Alte solutii de curatat suprafetele din pal, existente in comert, pe langa pray, sunt cele la sticla cu pulverizator sau chiar bidoane mari, de 5 litri. O astfel de solutie se foloseste ca atare, nediluata, cu o carpa moale.

In lipsa unui astfel de produs, se foloseste o carpa moale inmuiata in detergent diluat. Dupa curatare, suprafata se sterge cu o carpa uscata pentru a nu ramane niciun fel de urme. Se mai foloseste o solutie din apa cu sapun sau cu un detergent non-abraziv.

Sursa foto: vreaumobila.ro
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea