Amenajarea casei

#prima casa #programul prima casa #apartament #credit locuinta

Ce tip de locuinte vor romanii

Majoritatarea romanilor este interesata de apartamente cu doua camere, nu mai vechi de 25 de ani, in zone semicentrale si la un etaj intermediar , arata o cercetare recenta comandata de reprezentantii unei banci din tara. De asemenea, potrivit datelor statistice, locuitorii tarii noastre prefere sa-si cumpere apartamentele in rate, inscriindu-se in programe de tipul “Prima casa”.
 

Creditele, modalitatea preferata de plata


Circa 20% dintre romani sunt dispusi sa isi achizitioneze o locuinta integral din banii proprii, iar aproximativ 35 % vor sa apeleze la credite imobiliare clasice de la banci. Restul vad ca unica modalitate de finantare programul „Prima Casa“.

Cele mai importante criterii dupa care romanii isi aleg banca pentru finantarea achizitiei imobiliare sunt costurile mici, avansul mic, numarul redus de documente solicitate pentru acordarea creditului si serviciile aditionale gratuite de tipul asigurarilor so evaluarilor ipotecare.

Jumatate dintre cei care vor sa-si faca un credit pentru locuinta sunt dispusi sa plateasca un avans cuprins intre 5% si 10% din valoarea locuintei, un sfert dintre acestia nu-si permit sa achite decat un avans de sub 5%.
 

Criteriile de alegere a locuintei


In ceea ce priveste criteriile dupa care romanii isi aleg locuinta, este foarte importanta proximitatea mijloacelor de transport in comun, apropierea fata de centrele comerciale si de parcuri. De asemenea, de o importanta mai mare este si apropierea fata de institutiile de invatamant.

Mai mult de jumatate dintre romani isi doresc ca locuinta pe care urmeaza sa si-o cumpere sa fie complet finalizata si cu finisaje la cheie, in timp ce mai mult de un sfert ar prefera sa fie macar locuibila pentru ca ulterior sa mai aduca renovari.

In ceea ce priveste structura imobilelor, 60% dintre romani vor ca apartamentul cumparat sa fie situat intr-un bloc cu maxim patru etaje, in timp ce 30 % nu au nimic impotriva daca imobilul depaseste cinci etaje.

Majoritatea vrea ca locuinta sa fie plasata la un etaj intermediar sis a aiba o suprafata de minim de 60 mp.
 

Achizitiile, amanate din cauza speculatiilor de scadere a preturilor


Alte studii recente arata ca majoritatea persoanelor care erau in cautarea unei locuinte in 2008 nu au facut nicio achizitie, asteptand sa scada preturile.

Si, mai mult de atat, mai toti romanii care planuiesc sa-si cumpere un apartament anul acesta mizeaza pe faptul ca preturile vor cobori si mai mult in urmatoarele trei luni.

Locuitorii tarii noastre au amanat cumpararea unui apartament si din cauza efectelor crizei economice asupra bugetelor personale si a faptului ca bancile nu au mai acordat credite, sursele de finantare fiind limitate semnificativ.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea