Amenajarea casei

# imbunatatiri casa tara #casa la tara #casa

Ce imbunatatiri poti face unei case de la tara

Daca ai mostenit o casa la tara sau ai construit mai demult una si vrei sa iti petreci acolo concediile fara batai de cap, poti sa te gandesti la o serie de modificari care sa iti sporeasca semnificativ gradul de confort, indiferent de regiunea sau zona in care este amplasata. Unele lucrari pot fi mai complexe si costisitoare, iar altele pot sa nu te coste aproape nimic, in afara de timp si poate ceva efort, depinzind de cat de mult vrei sa modernizezi casa respectiva. Vom lua pe rand fiecare tip de lucrare, in functie de costuri.

Adu cateva imbunatatiri casei

Ultima etapa de parcurs este cea a imbunatatirilor. La fel ca in situatiile precedente, numarul de imbunatatiri si gradul de „civilizatie” pe care vrei sa il atinga casa de la tara tine in special de disponibilitatile financiare. Poti incepe cu lucruri mici, precum schimbarea becurilor cu unele mai puternice, montarea unui stabilizator de tensiune, trecand treptat la lucruri mai serioase, precum izolarea termica a acoperisului si a peretilor sau instalarea celor necesare pentru a beneficia de apa in casa. Poti face asta apeland la hidrofoare sau pompe submersibile. Diferenta dintre ele este ca primele aspira apa de la adancimi relativ mici, in timp ce pompele imping apa, putand fi folosite si in cazul unor puturi mai adanci de 8-10 metri.

Ocupă-te mai intai de curatenie si reorganizare

Multe case de la tara, mai ales cele batranesti, sunt pline de lucruri nefolositoare, dar si de adevarate comori traditionale. Primul lucru pe care ar trebui sa il faci intr-un astfel de caz e curatenia generala. Ideal ar fi sa faci acest lucru vara, pentru a putea elibera camerele de mobilierul vechi, covoare si alte lucruri inutile, pentru ca apoi sa le poti sorta in voie. Profita de acest moment pentru a face o inspectie amanuntita a starii peretilor, podelelor, acoperisului (nu uita ca multe case au si pod, respectiv pivnite, care trebuie eliberate si curatate). In cazul in care exista semne de infestare cu carii sau rozatoare, fa un drum la o fitofarmacie pentru a putea scapa de daunatori si apoi astupa eventualele cai de acces.

Redistribuie mobilierul ramas in camere

O casa goala si curata este gata acum pentru „reechipare”. Este timpul sa alegi ce piese de mobilier vei pastra asa cum sunt, ce piese trebuie revopsite, reparate sau chiar restaurate, si ce anume trebuie aruncat. Vei ramane, garantat, cu mai mult spatiu liber si poate chiar se vor naste idei frumoase de reamenajare, pentru o destinatie perfecta de concediu la tara.

Acum e timpul pentru reparatiile mici si mari

Reparatiile vor intra in doua mari categorii: mici si ieftine, respectiv mari si costisitoare. Si unele, si celelalte vor schimba radical aspectul si functionalitatea casei de la tara. In prima categorie intra mici lucrari precum ungerea si reglarea usilor si a geamurilor, sau inlocuirea unui geam spart, reparatia unor pereti, poate inlocuirea becurilor, prizelor sau a intrerupatoarelor etc. In cea de-a doua categorie pot intra lucrari absolut necesare, precum refacerea acoperisului, a podelei sau tavanului, consolidarea unor pereti sau chiar a structurii casei, inlocuirea instalatiei electrice si refacerea peretilor interiori și exteriori, apoi zugravitul.

Nu uita de curtea si gradina casei

Majoritatea caselor de la tara au curte sau gradina. Cel mai probabil, acestea vor fi ori intr-o stare „naturala”, caz in care s-ar putea sa iti doresti sa pastrezi acest aspect, ori aglomerate cu tot felul de unelte, materiale si lucruri specifice vietii la sat. Daca nu vrei sa te apuci acum de agricultura de subzistenta sau de cresterea animalelor, poti scapa de ele, eventual inlocuind uneltele vechi cu unele noi, necesare anumitor lucrari sau activitatilor simple de gradinarit.

Bineinteles, nivelul de complexitate si reamenajare a gradinii variaza direct proportional cu dorintele tale, gusturile si grosimea buzunarelor. Ai putea crea o adevarata oaza de frumusete, daramand un grajd vechi pentru a face loc unui simplu sopron de unelte si viitoare gradini de legume, de exemplu, sau ai putea alege sa restaurezi vechea cladire, pastrand aerul rustic, cu o nota de modernitate data de un arhitect peisagist.

Din categoria imbunatatirilor costisitoare, dar necesare, putem enumera crearea unei bai in casa (stiai ca in 2018 mai mult de jumatate dintre gospodariile de la tara inca aveau toaleta in afara casei?), sau poate chiar a unei bucatarii. Bineinteles, odata create aceste camere, merita sa faci si un upgrade al incalzirii apei si camerelor, prin instalarea unei centrale termice pe lemne sau a unui boiler macar, urmata de schimbarea geamurilor cu unele performante, care sa elimine pierderile de caldura.

In final, numarul si tipul imbunatatirilor tine doar de gradul de confort pe care vrei sa il ai in proaspat reamenajata ta casa. Nu uita totusi sa mai pastrezi si ceva din aspectul autentic rural al casei, pentru a nu-i stirbi prea mult din farmecul traditional.

Sursa foto: Shutterstock

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului