Amenajarea casei

#dormitor #culori #amenajarea casei #amenajarea camerei #vopsea

Cat de importante sunt culorile din dormitor

Stiai ca un dormitor rosu este considerat de chinezi relaxant, europenii asociind aceasta culoare cu senzualitatea iar americanii cu agresiunea? Efectul culorilor asupra psihicului este un subiect amplu dezbatut iar psihologia culorii a demonstrat ca perceptia, gandurile si modul in care reactionam sunt influentate de culorile ce ne inconjoara. Astfel, alegerea nuantelor potrivite pentru dormitor depinde de starea pe care vrei s-o induci. Iata cateva aspecte de care este indicat sa tii cont inainte de a opta pentru o anumita combinatie de culori in dormitor:


1 Personalitatea


Alegerea culorilor potrivite pentru dormitorul tau este strans legata de personalitate. O anumita culoare te poate inveseli sau iti poate induce o stare de calm si confort, in timp ce alte persoane nu suporta culoarea respectiva in preajma lor, mai ales in dormitor.

De aceea, alegerea culorilor pentru pereti, mobila, perdele, draperii si alte decoratiuni din dormitor este o chestiune personala care tine de gusturi, obiceiuri, educatie si alti factori.

Nu uita ca texturile si imprimeurile sunt in stransa legatura cu nuantele alese pentru decorarea dormitorului.


2 Asortarea nuantelor


Inainte de a opta pentru o nuanta sau alta fa-ti un plan general si gandeste-te cum ai vrea sa arate dormitorul. Daca nu stii exact ce culori sa alegi pentru dormitor, poti sa pornesti de la un element decorativ care ti-a placut si pe care vrei sa-l introduci in aceasta camera: o draperie colorata, o cuvertura sau lenjerie de pat interesanta, un covor cu motive geometrice sau florale, mobila colorata. Alege tonuri asemanatoare si pentru restul obiectelor si accesoriilor din dormitor.

Daca nuantele sunt prea vii, opteaza sa le combini cu tonuri mai neutre sau cu chiar cu alb. Nuantele puternice in exces pot sa excite creierul iar acest lucru te va impiedica sa te relaxezi, mai ales daca ai avut o zi grea la serviciu.


3
Tonuri neutre


In ultimii ani, culorile neutre au devenit un adevarat trend in amenajarea dormitoarelor. Nuantele luminoase sau mate de crem, bej, maro deschis sunt foarte populare.

Sursa foto: www.juvandesign.com

Culorile neutre sunt o alegere buna pentru dormitor mai ales datorita faptului ca pot fi combinate cu nuante de verde, albastru, auriu, oranj sau chiar rosu. Daca optezi pentru elementele de baza ale dormitorului in culori neutre (pereti, pardoseala, mobilier), foloseste si nuante mai vii pentru alte accesorii. Vei sparge monotonia iar dormitorul tau va avea un aspect mai tineresc .

Este recomandat sa eviti nuantele de gri inchis pentru dormitor, pentru ca acestea pot sa induca o stare de tristete si sa accentueze depresia.


4 Culori reci


Culorile reci pot fi folosite mai ales pentru dormitoarele cu ferestre care sunt orientate spre sud sau est. Tonuri de verde, albastru, lavanda se potrivesc bine intr-un dormitor si induc o stare de calm si liniste. Poti sa combini aceste culori cu unele pastel, pentru a inveseli camera.

Sursa foto: www.apartmenttherapy.com

Spre exemplu, mov-lavanda poate fi combinat cu roz, nuante de liliachiu, gri foarte deschis; verdele cu oliv, galben-pal, bej, crem iar albastru cu galben-pal, nuante de crem, maro si pamantiu.


5 Culori calde


Nuantele calde, vibrante – tonuri de galben, oranj, rosu pot sa te ajute sa capeti energie cand te trezesti dimineata, inconjurat de culori stralucitoare.

Atentie insa cum folosesti culorile puternice ca rosul sau oranjul intens pentru ca acestea pot micsora spatiul. Opteaza sa decorezi cu aceste culori un singur perete spre exemplu, nu intreg dormitorul, a carui culoare de baza este bine sa fie una mai neutra.

Poti sa optezi pentru combinatii de nuante mai inchise sau mai deschise de piersica, portocaliu, galben-unt.

Sursa foto: www.bed-linen-manufacturers.com


Alte sfaturi pentru alegerea culorii unui dormitor

 

  • Inainte de a opta pentru o culoare finala, coloreaza mici portiuni ale peretilor sau mobilei din dormitor si studiaza-le timp de mai multe zile, din unghiuri si in lumini diferite.
     
  • Fii atent la intensitatea culorilor pentru care optezi. Daca vrei culori mai indraznete, opteaza sa le folosesti pentru accente, nu ca nuante dominante.
     
  • Consulta-te cu partenerul sau familia inainte de a opta pentru o culoare sau alta pentru ca este posibil ca alte persoane sa nu se simta confortabil inconjurate de o anumita nuanta.
     
  • Foloseste accesorii ca plante, perne decorative, fotolii pentru a accentua schema de culori pentru care ai optat.
     
  • Incearca sa folosesti combinatii de mai multe culori, pentru un aspect mai primitor.
     
  • Albul poate fi o alegere perfecta pentru dormitor, mai ales daca ai un buget mai restrans. Nu uita, foloseste cateva accesorii in culori pastelate pentru a inveseli un dormitor alb.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului