Amenajarea casei

#asternuturi #lenjerie pat #acarieni

Cat de des trebuie curatata lenjeria de pat

Te consideri o gospodina desavarsita: faci curat saptamanal in toata casa, astfel ca locuinta arata perfect, foarte bine ingrijita. Te-ai intrebat insa vreodata cat de des ar trebui schimbata lenjeria de pat?

Daca ai sti ce ascund cu adevarat asternuturile probabil ca nu ai mai dormi prea bine noaptea. Cearceafurile, fetele de perna, cuverturile si chiar salteaua sunt adevarate pepiniere de acarieni, paianjeni invizibili si spori de mucegai, care pot cauza o serie intreaga de boli respiratorii sau infectii, boli de piele, iritatii si alergii.

Pe suprafetele acestea, umiditatea data de transpiratie si celulele de piele moarta creeaza mediul propice pentru dezvoltarea intr-un ritm accelerat a microorganismelor. O perna, ajunge in doi ani sa isi dubleze greutatea daca nu este curatata si asta din cauza microorganismelor care se cuibaresc in ea.

Spala asternuturile

Asadar, cat de des ar trebui curatate asternuturile pentru a nu-ti pune in pericol sanatatea? Studiile arata ca, o data pe saptamana, lenjeria de pat trebuie trecuta printr-un ciclu de spalare la o temperatura de 60 de grade Celsius. In acest mod, vor fi dezinfectate si se va reduce numarul alergenilor.

Intrucat asternuturile de pat sunt voluminoase, e bine sa iei in calcul impartirea lor in doua transe de spalat, astfel incat sa aiba spatiu suficient in masina pentru a se curata.

Este indicat sa alegi asternuturi din materiale naturale, precum bumbacul, intrucat acesta este mai rezistent si poate fi spalat la o temperatura ridicata.

Curata salteaua

Odata ce ai scos asternuturile de pe pat, ia in calcul si curatarea saltelei. Nu trebuie sa o faci de fiecare data cand schimbi lenjeria de pat, ci o data la sase luni. Este o modalitate foarte buna de a ucide acarienii de praf si de a dezodoriza salteaua.

Pulverizeaza bicarbonat de sodiu pe toata suprafata saltelei, las-o sa actioneze timp de o ora, apoi cu ajutorul unui aspirator aspira complet salteaua. Bicarbonatul va trage umiditatea si va absoarbe murdaria, lasand salteaua complet curata.

Curata pernele si pilota

Pernele si pilotele pot contine chiar si 20.000 de acarieni, fungi si bacterii. Acestea trebuie curatate o data la sase luni, de preferat la o curatatorie ecologica, unde sunt spalate la temperaturi foarte inalte.

Ce se ascunde in asternuturile de pat

Acarieni. Acestia se hranesc cu celulele moarte ale pielii si se inmultesc intr-un ritm ametitor. Practic, e imposibil sa scapi definitiv de ei, insa ii poti limita folosind cicluri de spalare a lenjeriei la temperaturi inalte.

Bacterii. Mancatul in pat nu este o optiune deloc igienica. Resturi minuscule de mancare in combinatie cu transpiratia vor duce la dezvoltarea bacteriilor. Acestea pot da iritatii urate.
Spori de mucegai. Umezeaza predispune la dezvoltarea mucegaiurilor, care pot conduce la alergii severe, dar si la infectii fungice.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea