Amenajarea casei

#casa #amenajare casa #casa taraneasca

Casa taraneasca: reguli de amenajare

Casa taraneasca este un loc ce aminteste de copilarie si de traditiile romanesti autentice, valoroase, care sunt pastrate de generatii intregi. O casa taraneasca amenajata in stil rustic romanesc poate lua forma locuintei de zi cu zi sau a celei de vacanta. Iata, in continuare, cateva reguli importante pentru amenajarea cu succes a unei case taranesti!

1. O casa taraneasca este un spatiu natural si nesofisticat

Pornind de la premiza ca o casa taraneasca, specifica stilului rustic romanesc, este un amestec de elemente naturale si nesofisticate, gandeste amenajarea locuintei in asa fel incat sa respecti aceste doua reguli de baza, foarte importante.

Ce anume ar trebui sa ai in vedere? Pentru inceput, o casa taraneasca autentica include materiale naturale, brute, nefinisate, precum podele din lemn neslefuit, mobila din lemn masiv, soba din fonta etc. In acelasi timp, paleta cromatica aleasa este una care nu se indeparteaza de culorile specifice naturii. In consecinta, intr-o casa taraneasca sunt comune mobilierul si accesoriile in culori pamantii, neutre, deloc aprinse.

2. Alege mobilier traditional de buna calitate

Mobilierul dintr-o casa taraneasca poate reprezenta o investitie costisitoare, care, insa, se va dovedi o alegere inspirata, dat fiind rezistenta sa in timp. Piesele de mobilier din lemn masiv sunt cele mai indicate, simple, sculptate ori pictate cu motive traditionale (flori, animale, soare, sfoara, coloana infinitului etc.).

Dintr-o casa taraneasca nu poate lipsi patul cu picioare inalte, lada de zestre, rafturile, scaunele netapitate ori lavitele, toate din lemn si decorate in mod specific.

Mobilierul din lemn natural poate fi completat cu alte materiale dure, brute, precum fonta sub forma unei sobe sau a pietrei cu aspect nefinisat, cu care poate fi imbogatit exteriorul casei

3. Mizeaza pe elemente decorative traditionale romanesti

Elementele de decor, specifice stiului traditional romanesc, imprima culoare unei case taranesti, in care predomina tonurile pamantii, neutre. Covoarele traditionale, tesute manual, ofera combinatii spectaculoase de culori, la fel si fetele de masa, fetele de perna, tapiteriile de perete, stergarele ori prosoapele.

Realizate din materiale dure, toate acestea se asorteaza elementelor deja prezente intr-o casa taraneasca - cum este mobilierul din lemn masiv - oferind o binevenita pata de culoare si de veselie. Intalnit frecvent intr-o casa taraneasca este si albul peretilor, dar si albastrul care completeaza perfect cromatica mobilierului.

Obiectele din ceramica, pictate cu maiestrie, in care se regasesc motive traditionale romanesti, sunt de asemenea esentiale intr-o casa taraneasca. La vesela utilizata in bucatarie se adauga cea expusa pe peretii casei: farfurii plate si adanci si ulcioare isi pot gasi locul in fiecare incapere a locuintei, nu doar in spatiul bucatariei. Aceste obiecte din ceramica pot fi completate cu icoane, de asemenea elemente specifice unei case taranesti romanesti.

Foto: iuliaq.deviantart.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului