Amenajarea casei

#becuri #becuri incandescente #becuri fluorescente #becuri toxice #becuri ecologice

Becurile fluorescente sunt toxice

Mai multe studii realizate in ultimii ani au concluzionat ca becurile fluorescente sunt toxice daca nu sunt reciclate in mod corespunzator. Odata ce acestea ajung in gropile de gunoi, componentele chimice se scurg in sol si in apa si duc la otravirea pestilor si a florei acvatice. Iata mai mult detalii despre aceste becuri si modul lor corect de reciclare:

 

De ce sunt toxice


Becurile ecologice sunt foarte eficiente, dar odata ce au fost utilizate, devin o bomba biologica cu ceas, avertizeaza specialistii. Si acest lucru pentru ca acestea contin mercur si nu ar trebui aruncate la cosurile de gunoi obisnuite, la fel ca celelalte becuri, ci ar trebui sa fie inmagazinate si reciclate imediat dupa utilizare.

Depozitarea mercurului se face prin obtinerea unor forme insolubile, cum ar fi sulfura de mercur. Mercurul este otravitor in forme solubile, cum ar fi clorura de metil.

In cazul in care se sparge accidental un bec fluorescent , camera respective trebuie aerisita imediat. De asemenea este recomandat ca becul spart sa fie introdus intr-o punga sau borcan inchise ermetic inainte de a fi dus la locul de colectare a deseurilor electrice.
 

Ce substante contin


Becurile fluorescente raman insa o alegere foarte buna pentru protejarea mediului deoarece cantitatea de mercur pe care o contin este mai mica fata de cea folosita in productia pentru fabricarea becurilor incandescente.

Peretele interior al unui bec fluorescent contine o substanta pe baza de fosfor. In momentul in care becul este conectat la o sursa de curent au loc descarcari electrice in interiorul sau ce duc la producerea luminii.

In functie de model, becurile ecologice produc lumina de nuante diferite. Pentru a crea o lumina care seamana foarte mult cu cea naturala se folosc mai multe tipuri de fosfor.

 

Cum sunt realizate

 

Daca la aparitia lor, la inceputul secolului XX, tuburile fluorescente aveau dimensiuni foarte mari, in timp, acestea au inceput sa fie realizate la dimensiuni din ce in ce mai mici, in diferite forme si modele.

Majoritatea becurilor ecologice sunt integrate, partea electronica si partea care ilumineaza facand parte din acelasi ansamblu. In cazul in care se defecteaza partea electronica, chiar si in conditiile in care tubul cu gaz este perfect functional, becul nu mai poate fi utilizat. De asemenea, daca tubul cu gaz ajunge sa nu mai functioneze, partea electronica nu mai poate fi folosita.
 

Cum functioneaza


Becurile ecologice nu produc lumina proportional cu tensiunea ce le alimenteaza cum se intampla in cazul celor cu incandescenta . De aceea, becurile ecologice nu pot avea sisteme de reglare a intensitatii luminoase.

Energia consumata pentru a genera aceeasi cantitate de lumina cu a unui bec cu incandescenta este de 4-5 ori mai mica in cazul unui bec ecologic. Astfel, lumina generata de un bec cu incandescenta de 100W va putea fi generata bec economic de 20W.

Culorile generate sunt cuantificate cu ajutorul scarii Kelvin. Pentru o nuanta de alb cald (warm) temperatura de culoare a becului trebuie sa fie mai mica de 3000 K, pentru alb stralucitor – 3500 K, pentru alb rece (cool) – 4000 K si pentru lumina puternica, de zi ( daylight ) peste 5000 K.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea