Amenajarea casei

#lumina #culori #amenajare casa

Asociaza culorile cu emotiile

Mai multe studii au concluzionat ca este foarte important ce fel de culori alegem pentru decorarea si amenajarea locuintei pentru ca acestea ne influenteaza starea de spirit, dar si comportamentul si gandurile. Cromoterapia contribuie la refacerea bioritmului individual insa fiecare dintre noi are anumite preferinte. De aceea, este necesara stabilirea unui echilibru intre culoarea benefica, diferita de la individ la individ si lumina existenta in camera respectiva.



Ce spun studiile


Cercetatorii canadieni au analizat intensitatea emotiilor in cazul a peste 600 de persoane cu varste intre 17 si 39 de ani, dovedind ca o parte din comportamentul nostru se afla sub influenta culorilor. Subiectilor inclusi in acest studiu li s-a cerut sa efectueze activitati ce presupun creativitate sau le pun la contributie concentrarea, atentia, memoria in timp ceaveau in fata ochilor monitorul calculatorului cu fondul in culorile rosu, albastru sau alb.

Cercetatorii au comparat rezultatele si au analizat in ce mod culorile respective au influentat rezultatele. Concluzia a fost ca cei care au participat la studiu au reusit sa obtina punctaje superioare la teste ce implicau atentie si capacitate de memorare maxime cand ecranul era rosu. In schimb, imaginatia si creativitatea au fost mai performante cand monitorul era in culoarea albastru.


Lumina intensifica starile sufletesti


De asemenea, potrivit studiilor, buna dispozitie pune stapanire pe un individ ce se afla intr-o incapare luminata natural si in care culoarea benefica este predominanta.

Daca anumite culori provoaca un raspuns emotional puternic, utilizarea inteligenta a luminii poate atenua sau intensifica starile sufletesti. De aceea, este foarte important ca inainte de a te decide asupra paletei finale de culori sa petreci ceva timp in camera respectiva si sa observi cum se schimba lumina de la zi la noapte.


Culori care ne stimuleaza


Culorile inspira anumite emotii care pot fi schimbate semnificativ, in functie de adancimea sau tonul culorii. Atunci cand te decizi asupra unei palete de nuante, este bine sa tii cont de efectele lor asupra psihicului.

Spre exemplu, daca biroul de acasa beneficiaza de multa lumina naturala , poti sa folosesti ca principala culoare un azuriu, pentru a crea o atmosfera relaxanta dar si pentru a stimula gandirea in acelasi timp.

Galbenul este potrivit pentru baie si bucatarie caci energizeaza iar tonurile mai calde creeaza o atmosfera intima. De asemenea, se pare ca galbenul ajuta creierul sa lucreze foarte bine.

In schimb, culorile fierbinti, tonurile de rosu spre exemplu sunt distractive si vioaie sau pasionale, intime si linistitoare, in functie de profunzime si de lumina existenta.

Daca alegi o paleta de culori fierbinti, opteaza pentru materiale si texturi care sa intensifice aceasta stare. Spre exemplu, alege un mobilier din cires sau o lemnarie mai rosiatica, catifele si satinuri fine pentru tapiserie sau perdele si draperii . In plus, lumina difuza a lumanarelelor sau a lampilor va completa perfect decorul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea