Nu-ti propune un „total makeover” intr-un timp relativ scurt, ci ia totul pe etape. Poti incepe cu bucataria, mai ales daca e una minuscula, in care nu ai loc de nimic, de-abia de un aragaz sau o plita electrica, o chiuveta si un dulap. Daca aceasta masoara doar cativa metri patrati, cea mai buna decizie pe care o poti lua este sa renunti la peretii si paravanele despartitoare si sa o transformi intr-un spatiu deschis. Daca nu ai studii tehnice si experienta practica, nu te apuca de unul singur sa incepi sa darami ziduri, ci si pentru aceasta operatiune recurge la cineva specializat, o echipa care va termina mai repede decat crezi intreaga lucrare si va finisa prin zugravire noua „opera”. Ca proprietar, ia-ti responsabilitatea de amenajare. Si daca la inceput ti se va parea ceva usor de pus la punct, te vei convinge curand ca amenajarea unei bucatarii open-space nu este floare la ureche. Cu toate acestea, poti tine cont de cateva sfaturi generale, astfel incat sa nu renunti pe ultima suta de metri.
Colorit deschis
Avand la dispozitie un spatiu mai mic, atunci fiecare centimetru conteaza, asa ca poti delimita zona de gatit de cea de luat masa printr-un corp cu rafturi cu tablie de masa, practic de o masa cu sertare de tip bar, castigand astfel spatii de depozitare. In afara de aceasta separare de tip „insula”, cum o numesc designerii de interior, tine cont si de al doilea truc esential: alegerea culorilor deschise. Schimba gresia cu una moderna, alegand gresie de bucatarie in culori pastelate, bej, gri deschis. Pentru a conferi impresia de rustic si natural, poti alege o faianta care imita textura lemnoasa.
Lumina generoasa
Ai vizitat vreodata un showroom de mobilier avand si sugestii de amenajare? Probabil efectiv ai fost cucerit de cat de bine se imbina totul si ai vrut sa iei „la pachet” intregul amenajament, ca pe un cadou de Craciun. De multe ori ceea ce vezi cu ochii tai la o reprezentanta nu arata la fel in caminul tau. De ce? Pentru ca intr-un spatiu de tip expozitie, totul este luminat cu o atentie greu de estimat. Pe langa plafoniere si corpuri suspendate, poti alege in locuri strategice leduri montate in colturi si nu numai.
Mobilier modular
Cateva scaune inalte iti vor fi de real folos la bar si vor da un farmec aparte intregii case. Poti alege chiar un design indraznet daca esti o fire nonconformista. Deasupra barului poti monta cateva suporturi de pahare in care se va reflecta lumina. Totodata, nu miza decat pe mobilier suspendat, eventual de lemn. De asemenea, fara a aglomera spatiul, poti aduce o nota de culoare printr-o floare de ghiveci care va deveni un punct de atractie. Daca nu folosesti barul pe post de masa, poti alege una pliabila, extensibila, pe care sa o tii intr-un colt si sa o manevrezi usor.
Amenajarea unei bucatarii open-space nu doar ca va fi o reala provocare, o preocupare care te va tine mereu ocupat, ci si o modalitate de relaxare.
Sursa foto: unsplash.com