Amenajarea casei

# incapere casa #amenajare dormitor #dormitor

Amenajarea dormitorului - este acesta cea mai importanta incapere din casa ta?

Amenajarea si decorarea casei tale este foarte importanta si necesara pentru sanatatea ta fizica si psihica. Casa amenajata dupa gusturile si nevoile tale iti da o stare de bine si te face sa te simti relaxat, confortabil si in siguranta.  Fiecare incapere din casa ta trebuie sa fie pe gustul tau, fiecare dintre incaperi fiind foarte importanta pentru anumite activitati. Bucataria ar trebui sa fie dotata cu aparatura necesara pentru a gati si sa fie amenajata in asa fel incat sa fie usor de intretinut, folosit si curatat. Camera de zi trebuie sa iti ofere relaxare si liniste. Iar cea mai importanta incapere pentru linistea ta si odihna este dormitorul. Cum sa iti amenajezi dormitorul pentru un somn odihnitor?

 

Daca iti doresti un somn odihnitor si sanatos, este foarte important sa iti amenajezi camera in care dormi dupa gustul tau, sa iti asigure confort fizic si psihic. Cel mai important este sa iti alegi un pat potrivit pentru incaperea respectiva, la dimensiunea care este potrivita pentru tine. Somiera pe care o alegi pentru patul tau trebuie sa fie de calitate, sa asigure circulatia aerului astfel incat sa fie suficient de ventilata salteaua, si sa fie suficient de rezistenta incat sa sustina salteaua si pe tine.

Salteaua este una dintre cele mai grele alegeri. Pentru ca trebuie sa acorzi atentie atat la materialele folosite pentru fabricarea acesteia, cat si la modul lor de sustinere. Poti sa alegi saltea cu arcuri sau saltea cu spuma cu memorie. Acestea de obicei au doua fete, una potrivita pentru vara, putin mai aerisita, iar alta potrivita pentru iarna care este mai calduroasa. Foarte importante sunt pernele si pilotele.  

Perna pe care dormi trebuie sa iti ofere o pozitie anatomica a corpului in timpul somnului. Acestea pot fi umplute cu pene sau puf, sau cu materiale sintetice. Daca stii ca ai alergii la pene atunci este indicat sa alegi varianta de umplutura sintetica. Insa daca nu ai astfel de probleme, pernele umplute cu puf sunt de obicei cele preferate. Pilota trebuie sa fie usoara si in acelasi timp calduroasa. Daca are o dimensiune prea mare va fi greu de curatat acasa si este posibil sa necesite curatare la un centru specializat. Insa daca dimensiunea acesteia nu este foarte mare o poti curata la tine acasa, in masina de spalat, pe programe speciale pentru piese delicate. Textilele pe care le alegi pentru dormitorul tau au rolul de a defini si stiliza incaperea. Alege huse pentru pilota si huse pentru perne din materiale naturale, in culori calde care sa iti induca o stare de liniste si relaxare. Viziteaza https://adorrahome.com/collections/huse-de-pilota pentru a alege huse de pilota de calitate, din materiale naturale, si poti alege modelul preferat. Le poti achizitiona cu o comanda simpla si ti se vor livra acasa.

Textile pentru dormitor – care sunt cele mai potrivite?

Textilele pentru pat, cum ar fi husele pentru perne si pentru pilota sau cearsafurile sunt printre cele mai cautate atunci cand iti amenajezi dormitorul. In mod sigur vei alege niste culori care sa se potriveasca cromatic cu restul incaperii. De asemenea, vei alege modele care se potrivesc stilului tau. Poate ca preferi un stil mai colorat si mai aglomerat, si atunci vei alege niste modele mai incarcate si mai evidente. Sau daca preferi un stil mai simplu poti alege husele in nuante uni, care au maxim niste dungi sau puncte ca si model, de obicei in aceeasi nuanta. Perdelele si draperiile se aleg de obicei in nuante complementare cu covorul sau mocheta. Alege niste perdele simple, albe, subtiri si vei obtine un decor cald si primitor. Pentru draperii opteaza insa pentru cele de tip black out, care vor pastra incaperea intunecata atunci cand ai nevoie sa te odihnesti pe timpul zilei.  Daca alegi varianta de mocheta, atunci vei avea intreaga pardoseala acoperita si protejata, insa daca alegi un covor ia in calcul ca acesta trebuie sa fie in asa fel asezat incat sa fie prins si sub pat, pentru un aspect placut. Alege un covor a carui dimensiune se potriveste spatiului pe care il ai, sa nu fie nici prea mic si nici prea mare. Pernele decorative fac si ele parte din textilele pentru dormitor care iti vor da un aspect modern si placut al camerei. Acestea pot fi asortate cu celelalte textile din camera sau chiar cu mobilierul, culoarea peretilor sau anumite obiecte decorative din camera, tablouri sau tapet.

Sfaturi pentru un somn linistit

Pentru a te bucura de un somn linistit, ai nevoie de o rutina riguroasa inainte de somn. In primul rand, incearca sa reduci stimulii vizuali, privitul la ecrane, cu aproximativ 2 ore inainte de ora de culcare. Daca vei privi la televizor sau pe telefon vei fi supra stimulat si vei reusi mai greu sa te linistesti si sa adormi. Este de preferat ca in dormitor nici macar sa nu existe televizor, iar daca iti poti lasa si telefonul departe de acesta este si mai bine. Fa o baie calda, chiar una in care sa adaugi saruri si uleiuri esentiale. Acestea te vor introduce intr-o stare de relaxare care va facilita somnul. Poti incerca sa bei seara un ceai din plante sau lapte cu miere. Acestea sunt recunoscute pentru efectul calmant pe care il dau si pentru starea de bine pe care ti-o ofera.

Citeste o carte! Daca inlocuiesti emisiunea de la televizor sau un film cu o carte buna, vei face ceva recreational inainte de somn, insa cititul iti pastreaza o stare de liniste, fara supra stimulare. Foloseste-te de aroma terapie, care poate fi folosita si in camera cu ajutorul unui difuzor, nu doar in cada de baie. Uleiurile precum cel de lavanda si musetel roman au efect calmant si iti induc o stare de bine. Daca folosesti uleiuri de buna calitate le poti folosi si pentru a-ti masa talpile, iar efectul va fi dublat. Culorile in care ai zugravit camera si obiectele decorative folosite pot influenta modul in care dormi. Asa ca, inainte sa iti redecorezi dormitorul arunca un ochi peste sfaturile venite din partea specialistilor.

FOTO: adorrahome.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului