Amenajarea casei

#amenajarea casei #stiluri #casa #japonez

Amenajarea casei in cultura japoneza

Pentru japonezi, amenajarea si decorarea casei si a gradinii sunt intotdeauna in concordanta cu echilibrul universal. Principul de baza al ideilor japoneze despre design este conceptul Ma, ce defineste echilibrul dintre spatiu si obiecte. Astfel, fiecare lucru din casa are un rol bine definit si este asezat intr-o anumita zona cu un scop bine intemeiat.


Japonezii nu fac exces de culoare


Chiar daca alb si negru nu sunt considerate culori, pentru interioarele japoneze ele sunt extrem de importante.

Potrivit culturii japoneze, culorile folosite in amenajarea casei sunt intotdeauna inspirate din natura. Astfel, sunt folosite cu precadere culorile neutre, negrul neintrand in conflict cu acestea, din contra, fiind utilizat pentru a sublinia si evidentia o idee. Spre exemplu, in cazul unui interior amenajat in culori foarte deschise –alb, bej, culoarea orezului, negrul aduce armonie.

Japonezii utilizeaza culorile principale doar pentru punctul central al camerei, cand vor sa evidentieze un obiect sau o piesa de mobilier. Spre exemplu, un paravan colorat sau o comoda rosie sunt suficiente pentru o camera decorate in stil japonez . Restul obicetelor de mobilier din incapere au  culori neutre, astfel incat sa existe un echilibru in casa care sa nu agreseze indivizii sub aspect vizual.

Adesea europenii folosesc mai multe obiecte colorate atunci cand isi amenajeaza locuinta in stil japonez pentru ca le place cum arata insa acest lucru este o greseala.


Mobilierul, modalitate de a echilibra casa


La fel ca nuantele de culori, materialele din care sunt confectionate piesele de mobilier sunt extrem de importante pentru un decor japonez.

Japonezii pun foarte mare accent pe materiale organice cum sunt hartia, bambusul sau alte esente de lemn ce creeza in jurul lor o stare de liniste, echilibru si ordine si corespund celor doua elemente, yin si yang.

Finisaje cu aer modest, paravane, fotolii si masute joase, completate cu perne ce tin loc de scaune la servirea mesei, iata cateva dintre obiectele caracteristice ale caselor japoneze.

Japonezii merg pe ideea de simplitate - nimic nu este prea complex - dar si pe cea de echilibru. Spre exemplu, piesele de mobilier din lemn de cedru cu aspect nefinisat sunt folosite alaturi de obiecte artizanale bine slefuite, pictate si lacuite. Podelele, confectionate din lemn de bambus sunt imbinate adesea cu placi din piatra naturala. Scaunele si fotoliile impletite sunt decorate cu pernute din materiale fine sa matasea.

In interiorul camerelor japonezi nu exista pereti ficsi. Spatiu este delimitat cu ajutorul panourilor shoji, confectionate din hartie asezata pe un cadru de lemn, de cele mai multe ori de bambus. Explicatia consta si in faptul ca Japonia este o tara cu risc din punct de vedere seismic iar lipsa peretilor interiori confera o siguranta mai mare in cazul unui cutremur.


Spatiul inghesuit alunga pacea


Potrivit culturii japoneze, casele sunt  functionale si simple. Aglomerarea locuintei cu obiecte inutile alunga linistea si pacea, potrivit japonezilor.

Spre deosebire de europeni care isi incarca locuina cu diverse obiecte si canapele masive pentru a avea confort, japonezii stabilesc un punct central al camerei si in jurul sau lasa cat mai mult spatiu liber. Pentru cultura japoneza , confortul inseamna o camera cat mai aerisita, in care exista numai obiectele strict necesare.

Acest lucru este strans legat de faptul ca majoritatea japonezilor traiesc in case si apartamente mici.  De altfel, stilul japonez de amenajare este cel care a dat nastere curentului minimalist, unde principala caracteristica este simplitatea.

In cultura japoneza interiorul camerelor este  deschis cat mai mult, pentru a lasa exteriorul sa patrunda inauntru, pentru a lasa natura sa intre in casa.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului