Amenajarea casei

#schela metalica #schela

Ajutor! Pot sa montez singur o schela metalica? Iata ce spun specialistii

Daca esti un barbat descurcaret si muncitor, care se implica in treburile casei, atunci cu siguranta iti place sa afli cum functioneaza toate echipamentele indiferent de domeniul in care isi dovedesc utilitatea.

Sigur te uiti la emisiuni de genul “How it’s made” (Cum se fabrica) si le povestesti apoi si prietenilor cum se construieste un motor de masina, cum se monteaza o schela metalica - Lucinvest sau cum se monteaza o linie de ansamblare intr-o fabrica.

Schela metalica este o constructie provizorie ce permite desfasurarea activitatii la inaltime, in conditii de siguranta.

Oricat de priceput ai fi pe partea de tehnica, de electrica si electronica, instalatii sau constructii, trebuie sa ai in vedere ca unele proiecte pot fi incercate fara niciun risc. Cum ar fi, de exemplu, repararea unui robot de bucatarie sau schimbarea gresiei in baie.

Dar, exista proiecte care au ca miza siguranta si chiar viata persoanelor implicate in activitatea respectiva. Asa este si activitatea de constructii la inaltime, unde este nevoie de o schela metalica. Daca schela metalica nu este montata 100% corect, daca exista chiar si cele mai mici omisiuni, riscul poate sa fie unul major si vorbim aici de vieti omenesti.

Printre cele mai frecvente greseli cand vorbim despre montat o schela metalica:

  • Piesele componente nu sunt montate in ordinea specificata de producator;
  • Elementele de legatura nu sunt ansamblate corespunzator;
  • Suprafata pe care este montata schela metalica nu este una perfect plana;
  • Schela metalica nu este ancorata de fatada cladirii;
  • Accesul pe schela metalica se face cu scari improvizate;
  • Schela metalica nu este asigurata cu plasa de protectie;
  • Schela metalica are roti care nu au fost blocate cu frana.

Daca vrei sa montezi singur o schela metalica, in primul rand citeste cu atentie instructiunile de folosire si de montaj. Ve afla cu siguranta raspunsul la intrebarea ta.

Daca schela nu este cumparata ci inchiriata, cel mai bine este sa te asiguri ca ai primit toate informatiile necesare pentru a putea monta schela metalica in conditii de siguranta. Eventual, poti sa intrebi daca exista vreun santier deschis unde sa poti merge sa vezi cu ochii tai cum se monteaza schela metalica. Si de ce nu, sa te convingi la fata locului daca poti sa montezi singur o schela metalica.

Adevarul este ca operatiunea de montat o schela metalica este in principiu destul de usoara doar ca, din pacate, nu poate fi facuta de o singura persoana. Imagineaza-ti cate operatii trebuie facute in acelasi timp si o sa-ti dai seama singur ca mai ai nevoie de cel putin 2-3 persoane care sa te ajute:

  • Trebuie sa fixezi bazele reglabile in pozitiile lor;
  • Trebuie sa fixezi elementele orizontale de cele verticale si sa le asiguri;
  • Trebuie sa alegi cuplaje rotative sau octogonale in functie de necesitate si sa le montezi;
  • Trebuie sa asezi schela cat mai aproape de peretele vertical la care vei lucra;
  • Trebuie sa ancorezi schela de fatada.

Schela metalica in sine, este o constructie provizorie grea, care nu poate fi mutata, asezata si fixata in pozitie de catre o singura persoana. Daca vrei sa te apuci de o lucrare de constructie pe care poti sa o realizezi singur dar ai nevoie de o schela metalica, cel mai bine este sa apelezi la ajutorul catorva prieteni pentru montarea acesteia. Iar daca gasesti pe cineva cu experienta cu atat mai bine, vei economisi mult timp si vei termina totul mai repede.

Apeleaza la specialisti

In concluzie: raspunsul la intrebarea daca poti sa montezi o schela metalica singura este unul negativ. Nu risca sa sprijini elementele componente de pereti sau unele de altele, nu le lasa neasigurate deoarece stabilitatea lor nemontate este una foarte mica. Se pot prabusi in orice moment iar consecintele pot fi din cele mai grave.

Daca nu vrei sa faci o astfel de achizitie semnificativa, poti opta pentru servicii de inchiriere schele metalice: www.lucinvest.ro/inchirieri-schele-metalice/.

Pentru a-ti face o idee clara despre ce inseamna o schela metalica si care sunt componente acesteia intra pe www.lucinvest.ro.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului