Amenajarea casei

#dormitor organic #dormitor #casa sanatoasa

Ai auzit vreodata de dormitor organic? E super cozy si sanatos

Ultimul lucru pe care vrei sa-l faci atunci cand incerci sa adormi ca sa te ofihnesti este sa-ti vina in cap tot felul de ganduri negative. Cum ar fi ca prin aerul din dormitor plutesc fel si fel de substante nocive. Nu gresesti prea mult, caci ele exista cu adevarat daca nu iei masuri in sensul asta.

Ca sa scapi de orice grija, cel mai bine este sa iti amenajezi un “dormitor organic”. Unul in care, de la lenjeria de pat pana la decorurile de prin camera totul sa fie confortabil si din materiale organice, evident.

Vopsea fara compusi organici volatili

Atunci cand te apuci de amenajare, primul lucru pe care il vei face va fi sa iti vopsesti pereti. Ei bine, varianta cea mai buna este sa alegi vopsea lavabila fara compusi oganici volatili, pe scurt VOC. Este vorba despre un grup de produse chimice, in special solventi, care au un impact negativ asupra mediului inconjurator, dar si asupra calitatii vietii. Acesti compusi iti pot afecta, pe termen scurt sau lung asupra, starea de sanatate. VOC-urile pot irita ochii, nasul si gatul, si pot da dureri mari de cap, pot provoca leziuni ale sistemului nervos central si chiar cancer. Atunci cand aerul din dormitor nu circula sau nu este  reimprospatat cu regularitate, camera va avea o concentratie mare de compusi organici volatili, care ar putea sa interfereze cu somnul.

VOC-uri pot fi in articolele de uz casnic, in saltea, in pardoseala, mobilier, in produsele de curatat, in parfumuri sau chiar imbracaminte, insa de departe cea mai mare concentratie de compusi organici volatili se afla in vopsea. In magazinele de bricolaj vei gasi insa si vopsele cu un nivel scazut de VOC, dar si vopsele naturlate, care nu au niciun fel de efect nociv.

Saltea si lenjerii organice

Se stie ca saltelele din spuma cu memorie produc compusi organici volatili. Inclusiv topperurile din spuma cu memorie pot fi periculoase. Tocmai de aceea, acest tip de saltele nu poate fi reciclat. In concluzie, este important sa cumparam o saltea din materiale naturale, organice, asa cum este latexul natural, bambusul, lana si bumbacul organic.

Evita pernele sintetice, care pot produce COV. Cumpara-ti asternuturi din fibre naturale, organice, care sa iti ofere confort si siguranta.

Accesorii decorative naturale

Mobilier organic. Mobilierul poate fi confectionat cu spume anorganice si materiale textile care emit VOC sau care dauneaza mediului in alte moduri. Cumpara un cadru pentru pat, sifonier, noptiere si alte piese de mobilier realizate din materiale organice si ecologice, adica la care nu au fost folosite substante chimice toxice si care sunt realizate folosind componente reciclate.

Covoare din fibre naturale. Atunci cand cumperi covoare cu care sa acoperi gresia sau parchetul, ai grija ca acestea sa fie tesute din fibre naturale.

Plante vii. Oricine isi doreste un pic de verdeata in casa, insa plantele necesita un plus de atentie pentru a le ingriji cum se cuvine. Din acest motiv, multe persoane opteaza pentru plante decorative artificiale. Atentie mare! Acestea pot fi realizate din materiale daunatoare mediului si organismului. Platele naturale, in schimb, produc oxigen, curata aerul si creeaza o stare de spirit foarte buna. Cactusii si plantele suculente in general sunt foarte usor de intretinut.

Lumanari din ceara de soia. Mirosul este una dintre cele mai bune metode prin care poti schimba perceptia unei incaperi. Arde lumanari din ceara de soia parfumate cu uleiuri esentiale precum musetel, salvie, lavanda si citrice, astfel incat sa poti crea o atmosfera relaxanta.

Foto: amazinginteriordesign.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului