Gandeste-te la zonele si obiectele pe care le folosesti in fiecare zi in timpul prepararii alimentelor. Ceea ce ar trebui sa iti vina in minte sunt blaturile de bucatarie, manerele, chiuvetele, buretii, sticlele de apa reutilizabile si multe altele. Acestea sunt adesea atinse zilnic, asa ca este esential sa le dezinfectezi fie in fiecare zi, fie de cateva ori pe saptamana, pentru a evita acumularea de bacterii si contaminarea incrucisata. Iata locurile pe care trebuie sa le cureti mai des in bucataria ta:
Toate butoanele, manerele si placutele tactile
Fiecare aparat din bucatarie are un fel de panou de control sau maner care este atins de fiecare data cand este utilizat. Este important sa iti amintesti sa speli saptamanal toate aceste butoane sau panouri tactile, deoarece acestea sunt adesea trecute cu vederea atunci cand ne curatam bucataria in profunzime. Mai ales daca le atingi atunci cand gatesti sau manipulezi alimente crude. Asigura-te ca vei curata manerele dulapurilor de bucatarie, manerele aparatelor si panourile de comanda folosind un servetel dezinfectant sau un spray dezinfectant si o carpa curata sau un prosop de hartie.
Chiuveta
Chiar daca prin chiuveta de bucatarie curge multa apa, este probabil ca microbii sa se ascunda la suprafata, in special in crapaturile in care chiuveta se uneste cu blatul, in jurul scurgerii si in dopurile tocatoarelor de gunoi.
Bureti, periile si carpele de vase
In incercarea de a reduce utilizarea prosoapelor de hartie si impactul acestora asupra mediului, multe gospodarii folosesc bureti din celuloza, perii de curatat chiuveta si prosoape de vase din tesatura. Din pacate, buretii de bucatarie si perii de curatat adapostesc niveluri ridicate de bacterii, daca nu sunt spalate si dezinfectate corespunzator.
Frigiderul
Majoritatea fructelor si legumelor vor ramane proaspete mai mult timp daca nu sunt spalate inainte de depozitare. In acest caz, este mai bine sa le depozitezi nespalate pentru a evita deteriorarea rapida, dar este important sa speli sertarele des pentru a evita contaminarea viitoare, deoarece pot ramane in urma reziduuri alimentare sau bacterii. Acelasi lucru se intampla si cu carnea cruda care este depozitata in frigider. Ambalajele se scurg si lichidele se acumuleaza in sertare si de-a lungul marginilor rafturilor. Chiar si produsele ambalate, cum ar fi laptele sau cutiile de unt, au fost manipulate si depozitate de mai multe ori inainte de a intra in frigider.
Tocatoarele
Tocatoarele, in special cele din lemn, pot gazdui bacterii in micile colturi si crapaturi care apar chiar si dupa o singura utilizare. Este important sa ai cel putin doua placi de taiere separate: una pentru fructe si legume si una pentru carne. Acest lucru va reduce contaminarea incrucisata in timpul pregatirii mesei.
Masina de cafea, blenderul
Chiar si apa curata care ramane intr-un mediu cald si umed, cum ar fi o cafetiera, poate crea un mediu perfect pentru dezvoltarea bacteriilor, drojdiei si mucegaiului. Unele aparate mici trebuie curatate dupa fiecare utilizare. Cel putin o data pe saptamana, dezasambleaza si curata bine aparatele mici. Unele componente pot fi puse in siguranta in masina de spalat vase, iar altele trebuie spalate in apa calda cu sapun, apoi clatite in apa calda si uscate complet.
Blaturile
Nu neglija tejghelele bucatariei, acestea sunt adesea zonele in care sunt asezate zilnic posete, pungi de cumparaturi si alte obiecte, pe langa faptul ca este un loc in care se prepara mancarea. Ia un servetel dezinfectant sau o carpa curata si un spray dezinfectant si curata inainte de a pregati mancarea sau cel putin o data pe zi. Renunta la burete sau la carpa de vase folosita, deoarece acestea pot gazdui bacterii si germeni.