Amenajarea casei

#vopsea #amenajarea casei #culoare

7 ponturi pentru a vopsi camera

Cand te decizi sa vopsesti camera, trebuie sa iei o serie de decizii care, la prima vedere, nu sunt deloc usoare. Va fi nevoie sa tii cont de mai multi factori, pentru ca rezultatul sa fie unul satisfacator. Vopseaua insa iti poate crea probleme, inca de la inceput. Afla 7 ponturi si sfaturi pentru a lua cea mai buna decizie, inca de la prima incercare.

1 Observa ce ai si ce poti imbunatati la culorile camerei tale
 

Cand te decizi sa zugravesti camera, in mod sigur vrei sa scapi de culoarea aceia plictisitoare de pe pereti si sa redai viata casei tale. Insa cum paleta de culori din magazine este extrem de larga, alegerea devine dificila.

Analizeaza camera si stabileste care sunt lucrurile pe care vrei sa le pastrezi dupa zugravit si care nu. Uita-te la culorile si nuantele perdelelor, la covor, la mobila, chiar si la perne. In functie de ceea ce pastrezi vei reduce numarul de posibilitati.

Daca este vorba despre o prima amenajare, lucrurile se complica. Va trebui sa ai in cap deja tipul de camera (living, birou etc), precum si stilul preferat. Apoi gandeste-te cum va fi mobila si cum vor fi accesoriile si restul elementelor. De exemplu, o mobila de living cu spatiu de televizor, deschisa la culoare, poate suporta in spate un perete mai inchis. Dar nu inseamna sa inchizi la culoare toata camera, deoarece o vei micsora vizual.

Alte elemente importante sunt draperiile, canapeaua si covorul. In functie de ele vei sti daca te rezumi la a cerceta vopselele inchise sau deschise la culoare. De asemenea, felul in care este orientata camera te ajuta sa faci o alegere corecta. O camera spre nord-vest nu ar trebui zugravita in culori inchise, deoarece oricum este cam lipsita de lumina.
 

2 Exploreaza la propriu si vezi efectele
 

Daca ai posibilitatea, fa rost de niste mostre de vopsea si coloreaza peretele pe o portiune mai mare. De exemplu, poti sa faci un patrat mai mare, verde mar. Lasa-l cateva ore si observa cum arata in ansamblul camerei si cum se schimba lumina in camera, odata cu trecerea soarelui.

Daca nu ai posibilitatea, ia cel putin niste mostre din paleta de culori, pe care sa le asezi pe pereti, sa le compari cu restul obiectelor din camera. Daca stii cam ce stil vrei si cat de luminoasa este sau nu acea camera, vei reduce considerabil aria de cautare.
 

3 Fa in minte combinatii de culori
 

Atunci cand folosesti pe un perete mai mult de o singura culoare, este indicat sa utilizezi nuanta mai inchisa in partea de jos, iar cea mai deschisa in partea de sus. Astfel, vei face ca nuanta deschisa sa domine, pe cand cealalta se va combina armonios cu podeaua.
 

4 Calculeaza cantitatea de vopsea
 

Pentru a calcula cantitatea de vopsea de care ai nevoie, trebuie sa faci un calcul privind inaltimea si latimea peretilor. Astfel, trebuie sa aduni latimea tuturor peretilor din camera si numerul obtinut sa-l multiplici cu inaltimea unui perete, mergand de la podea la tavan. Din totalul obtinut se scade suprafata totala a elementelor care nu vor fi vospite (usi, ferestre etc).

Este important sa ai de la inceput toata vopseaua cumparata deoarece, in cazul unor combinatii, se poate sa nu-ti mai iasa nuanta la fel ca prima, daca nu cunosti exact formula sau daca folosesti o vopsea de aceeasi culoare, dar de la alta firma.
 

5 Alege o vopsea de buna calitate
 

Sa recunoastem: vopsitul sau zugravitul nu este tocmai o activitate de rutina. Vopseaua pe care o vei folosi sa-ti colorezi si finisezi peretii o vei vedea zilnic, multa vreme de acum incolo. Tocmai pentru ca nu vei schimba prea curand aspectul noilor pereti zugraviti, este foarte important sa alegi o vopsea de calitate. Iata motivele:
- acopera mai bine suprafata
- este mai usor de aplicat
- este durabila
- ofera o mai buna protectie.
 

6 Astupa crapaturile si pregateste suprafata de lucru
 

Cand ai aflat ce culoare vrei sa vopsesti camera, nu te apuca de lucru pana nu te-ai asigurat ca sunt toate reparatiile facute. Verifica peretii si astupa crapaturile, curatand acolo unde este cazul. Dupa ce ai facut reparatiile, asteapta sa se usuce bine inainte sa dai cu glet. Altfel, zonele reparate se vor strica din nou.

In functie de lucrarea pe care o vei face, asigura-te ca ai in casa toate instrumentele pentru vopsit. Sunt mici detalii care, ignorate, nu fac decat sa te opreasca din treaba.

Nu uita ca ai nevoie de benzi aderente, care trebuie sa fie puse in toate zonele de imbinari, pentru a evita sa ajunga vopseaua unde nu-ti doresti. Afla mai multe din articolul Cum sa pregatesti o camera pentru vopsit.
 

7 Regula de aplicare a vopselei: putin si des
 

Chiar daca esti tentat sa iei cat mai multa vopsea pe trafalete, acest lucru este contraindicat. Supraincarcarea trafaletului cu vopsea duce la aplicarea unei cantitati excesive pe o zona, pe care cu greu o vei mai putea corecta. Traseaza linii subtiri de vopsea, luand o cantitate mica pe trafalete, apoi incarci din nou.

In schimb, daca folosesti vopsea pe baza de latex, uda perii pensulei cu niste apa, scutura-i bine si apoi scufunda-i in vopsea. Peria va retine mai multa vopsea si va da rezultate mai bune la aplicare.
 

Vrei sa-ti renovezi casa si cauti un zugrav? Nu mai pierde timp intreband in stanga si-n dreapta de un mester bun. Intra pe cautzugrav.ro si cauta persoana care sa corespunda cerintelor tale! Iti oferim posibilitatea sa gasesti in timp record mesteri autorizati, ale caror servicii au fost apreciate de alte persoane. Spor la treaba!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Top

Cauta-ti perechea