Amenajarea casei

#baie #substante toxice #detergenti

6 substante pe care sa le elimini din baia ta

O viata eco si sanatoasa presupune atat un regim alimentar specific, cat si eliminarea anumitor substante de uz zilnic, nocive pentru organism. In demersul de a-ti proteja familia, iata care sunt substantele pe care ar trebui sa le elimini din baia ta!



1 Parabenii


Parabenii sunt conservanti sintetici si agenti antimicrobieni care se regasesc intr-o multitudine de produse de ingrijire personala cu un continut ridicat de apa: sampoane, balsmuri de par, lotiuni de corp, geluri de dus, etc. De asemenea, se regasesc si in produse solide, cum ar fi in deodorante. Cum ii recunosti? Dupa particulele 'methyl-', 'butyl-' sau 'propyl-', urmate de 'paraben'.

Studii in domeniu au dezvaluit faptul ca parabenii imita estrogenul din corp si influenteaza buna functionare a acestui hormon in organism, fiind, de altfel, descoperiti in biopsiile realizate asupra tumorilor de cancer la san .


2
Ftalatii


Ftalatii sunt plastifianti folositi la stabilizarea aromelor in parfum si a culorii in produsele cosmetice; tot acestia sunt responsabili de rezistenta lacurilor de unghii. Ftalatii nu sunt prezenti pe cele mai multe dintre etichete, insa se pot ascunde in mai toate produsele de ingrijire, sub denumirea de 'parfum'.

Numeroase studii au asociat ftalatii cu tulburari tiroidiene si defecte la nastere, acestia influentand, in mod special, dezvoltarea genitala a baietilor si nivelul spermei la barbati.


3 Nanoparticulele


Nanoparticulele sunt corpusculi foarte marunti care se regasesc intr-o multime de produse de uz zilnic, printre care se numara cremele de protectie solara si pasta de dinti, dar si in produse cosmetice, coloranti alimentari, vitamine ori produse agricole.

Nu este cunoscuta influenta exacta a nanoparticulelor asupra corpului uman, insa studiile realizate in domeniu dezvaluie faptul ca acestea corpusculii de TiO2 se acumuleaza in organe, iar in timp pot duce la aparitia anumitor tipuri de cancer.


4 Sodium Lauryl Sulfate/Sodium Laureth Sulfate (SLS)


SLS este un detergent sintetic si un agent de spumare a carui actiune este corelata cu aparitia iritatiilor la nivelul pielii si al ochilor. De asemenea, SLS este corelat si cu prezenta substantei cunoscute sub denumirea 1-4 Dioxane, un posibil carcinogen care contamineaza SLS in urma procesului de etoxilare, folosit pentru a reduce duritatea unor ingrediente. Cum iti dai seama daca produsele pe care le folosesti contin Dioxane? Acorda o atentie sporita denumirilor de tipul PEF, Polyethylene, Polyethylene glycol sau Polyoxyethylene, cat si particulelor '-eth-' si '-oxynol-' din cuvintele compuse.


5 Dietanolamina (DEA) si trietanolamina (TEA)


DEA si TEA sunt emulgatori si agenti de spumare intalniti, cel mai frecvent, in sampoane si geluri de dus. Aceste substante pot determina reactii alergice , cat si uscarea pielii si a parului. De asemenea, cercetari in domeniu au desemnat DEA si TEA ca fiind substante posibil carcinogene.


6
Ureea diazolidinil si imidazolidinil


Aceste doua substante sunt conservanti sintetici frecvent utilizati ce pot determina aparitia dermatitei de contact. Unde ii gasesti? In crema de protectie solara , lotiunile de corp si sampon - in aceleasi produse in care intalnesti si parabenii.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea