Amenajarea casei

#solutii de curatat #curatenie casa #solutii dezinfectante

6 solutii dezinfectante fara inalbitor pentru casa

O solutie ieftina si eficienta pentru dezinfectarea suprafetelor din casa este un amestec de apa si inalbitor. Insa acest mix-minune risca sa produca pagube asupra materialelor textile si a suprafetelor sensibile. Cum reusesti sa indepartezii bacteriile periculoase cu solutii dezinfectante fara inalbitor, preparate in casa, descopera in continuare!
 

Indicatii importante


Inainte de a testa solutiile din randurile urmatoare, iata cateva aspecte importante pe care sa nu le scapi din vedere:
 

  • Testeaza fiecare reteta pe o portiune redusa a suprafetelor pe care urmeaza sa le igienizezi, pentru a te asigura ca respectivul amestec nu va ataca materialul si/sau va lasa urme imposibil de indepartat (atentie la suprafetele din marmura si granit).
  • Cand folosesti ierburi proaspete sau uscate, este important sa te asiguri ca alegi plante care nu contin pesticide.
  • In absenta altor instructiuni, foloseste pentru aplicarea solutiilor dezinfectante recomandate un pulverizator (500 ml) pe care sa il agiti cu putere inainte de fiecare utilizare.
  • Apa distilata este ideala ca baza pentru solutiile dezinfectante indicate, insa, daca nu ai la indemana, poti folosi si apa de la robinet sau apa imbuteliata.
  • In absenta altor recomandari, foloseste intotdeauna otet alb de bucatarie.
  • Solutiile dezinfectante pot fi pulverizate asupra blaturilor de bucatarie, manerelor, intrerupatoarelor, meselor etc. Evita sa le aplici pe materiale textile sau tapiterie, in special daca acestea risca sa se decoloreze (poti testa solutia, in prealabil, pe o portiune mica de material).


Solutii dezinfectante pregatite in casa


Iata si o serie de solutii dezinfectante, pentru igienizarea celor mai multe suprafete din casa, pe care le poti pregati apeland la ingrediente ieftine, aflate la indemana:

1 Apa oxigenata si otet. Incepe prin a pulveriza un strat de apa oxigenata, dupa care pulverizeaza si cativa stropi de otet. Sterge suprafata pana cand aceasta ramane uscata. Solutia este ideala pentru blaturile bucatariei,
2 Apa oxigenata si ulei de arbore de ceai. Amesteca intr-un pulverizator 750 ml apa, 60 ml apa oxigenata, 2 linguri de suc de lamaie (proaspat stors) si 10 picaturi de ulei de arbore de ceai.
3 Ulei de arbore de ceai si levantica. Umple 1/4 dintr-un pulverizator de 500 ml cu parti egale de ulei de arbore de ceai si ulei esential de levantica. Umple restul pulverizatorului cu apa. Agita solutia dezinfectanta inainte de fiecare utilizare.
4 Infuzie de plante. Ai nevoie de flori de levantica, menta, rozmarin, salvie si otet din cidru de mere. Umple un borcan mare pe jumatate cu plantele de mai sus, in parti egale (acestea pot fi proaspete sau uscate). Completeaza cu otet de cidru de mere pana cand borcanul este aproape plin, inchide-l si lasa amestecul la infuzat, pe pervazul unei ferestre bine luminate, timp de 6 saptamani. La finalul acestei perioade, strecoara solutia dezinfectanta obtinuta inainte de a o folosi.
5 Borax si otet. Adauga intr-un pulverizator 2 lingurite de borax si 4 linguri de otet, dupa care completeaza cu apa. Agita bine amestecul.
6 Solutie dezinfectanta cu cimbru. Ai nevoie de 600 ml de apa, 1 pumn de cimbru (proaspat sau uscat), otet, un strop de sapun lichid de Castilia. Da apa in clocot, dupa care adauga cimbrul. Lasa amestecul sa fiarba la foc mic timp de cateva ore intr-o oala acoperita. Pune infuzia la racit, dupa care strecoar-o. Toarna infuzia intr-un pulverizator, adauga otet alb si un strop de sapun lichid de Castilia.

Sursa foto :capecoralcarpetcleanersplus.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea