Amenajarea casei

#design interior #stiluri design #organizare spatiu #decoratiuni interioare

6 reguli universale pentru designul interior

Exista sase reguli universale care trebuie respectate intotdeauna in designul interior.

1. Punctul central

In orice camera, trebuie alese unul sau doua puncte centrale, de interes, inainte de inceperea decorarii. Acesta poate fi orice element mare din camera care atrage atentia. Zona canapelei cu o masuta deosebita in mijloc poate deveni un punct central . Alegerea unui punct central ajuta camera sa nu devina prea aglomerata, din moment ce toate elementele in plus vor atrage atentia asupra lor.


2. Proportiile

Proportiile trebuie luate in calcul atunci cand luam in considerare marimea unor obiecte in legatura cu alte obiecte din camera. De exemplu, o piesa foare mare cum este pianul amplasata langa o canapea imensa ar arata disproportionate intr-o camera mica .


3. Echilibrul

Exista doua tipuri de echilibru vizual: simetic si asimetric. De exemplu, pe masa din camera poti plasa doua lumanari, fiecare la cate un capat al ei. Acesta este un echilibru simetic. Cele doua lumanari reprezinta imaginea din oglinda una pentru cealalta.

Echilibrul asimetric este realizat atunci cand doua obiecte diferite sunt plasate simetric. De exemplu, folosind aceeasi masa, poti plasa o lumanare intr-un capat si o vaza subtire si lunga in celalalt capat. Amandoua sunt plasate simetric unul fata de celalat, dar nu reprezinta imaginea din oglinda. Cu toate acestea, marimea si locul in care sunt plasate vor echilibra spatiul.


4. Contrastul

Contrastul aduce elementul surpriza din camera. In timp ce piesele de mobilier trebuie sa fie toate din acelasi stil, accesoriile pot introduce diverse accente de culoare sau forme care sa contrasteze cu restul camerei.


5. Ritmul
Se refera la repetitia vizuala din camera. Camera are nevoie de contrast ca sa fie surprinzatoare, dar are nevoie si de elemente asemanatoare care se repeta. Ritmul poate fi realizat folosind aceleasi imprimeuri sau culori in diverse locuri din camera. De exemplu, culoarea abajurului veiozei se poate regasi in pernutele de pe canapea.


6. Armonie
Armonia este realizata cand toate elementele de decoratiuni interioare se potivesc perfect. Elementele folosite in camera trebuie sa se potiveasca din punct de vedere al dimensiunii, al interesului vizual prin contrast, fara sa uitam ritmul camerei. Accesoriile trebuie sa fie in perfect echilibru, oriunde le-ai plasa.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare