Amenajarea casei

#microbi #mucegai #umezeala #locuinta #curatare #amenajare #baie

6 locuri pline de microbi din baie

Microbii adora umezeala si caldura din baie. Alaturi de bucatarie, baia este unul dintre cele mai predispuse locuri la aparitia bacteriilor din casa ta. Ar fi bine sa stii ce trebuie sa faci ca sa scapi de microbii din baie pentru a evita sa te imbolnavesti. Iata care sunt locurile din baia ta cel mai vizate de aparitia microbilor si cu poti sa le cureti eficient:


1 Vasul de toaleta


Toaleta din baie si chiuveta din bucatarie sunt obiectele din casa cu cei mai multi microbi. In ceea ce priveste vasul de toaleta, acesta trebuie dezinfectat cel putin o data pe saptamana. Este ideal sa cureti toaleta o data la doua-trei zile si in rest, sa te asiguri ca odorizantul pe care-l folosesti dezinfecteaza vasul in acelasi timp.

Exista pe piata numeroase solutii care ajuta la curatarea si dezinfectarea toaletei insa nu uita sa folosesti o perie si o carpa speciala, pe care sa n-o mai utilizezi pe alte suprafete din baie. Ai grija sa cureti si exteriorul toaletei, capacul dar si butonul bazinului. Deseori acesta din urma este neglijat desi este plin de germeni.

Un alt sfat este acela de a aseza capacul toaletei inainte de a trage apa. In momentul in care ai tras apa, microbii se imprastie in aer si pot ajunge cu usurinta pe obiectele tale intime din baie ca periuta de dinti sau prosoape.


2 Cada de baie


Chiar daca pare curata, cada de baie poate ascunde sute de mii de microbi pe cm2. In momentul in care te speli, lasi in cada microbii si virusii de pe corpul tau. Cada reprezinta un mediu propice pentru dezvoltarea ulterioara a acestora din cauza umezelii. Printre cele mai intalnite bacterii din cada de baie este stafilococul, care poate da infectii ale pielii.

Pentru a reduce riscul de inmultire peste masura a microbilor din cada de baie, este indicat sa dezinfectezi aceasta zona inainte sau dupa fiecare dus, cu ajutorul unei solutii speciale. Nu uita sa te ocupi si de sita de scurgere, pentru a evita formarea unui dop de murdarie si microbi.

Daca cineva din familie are o infectie a pielii, cada ar trebui curatata de mai multe ori pe saptamana. Ca sa reduci si mai mult riscul de dezvoltare a germenilor, sterge cada cu un prosop sau o carpa curata, dupa ce ai dezinfectat-o.


3 Capatul de dus


Si capatul dusului este unul dintre accesoriile cele mai pline de microbi din baie. Acesta poate constitui mediul ideal de dezvoltare a unor bacterii implicate in declansarea unor patologii respiratorii, printre care si Mycobacterium avium. Acest agent patogen gaseste un mediu prielnic in capul de la dus, unde se poate inmulti in concentratii de 100 de ori mai mari decat in reteaua de apa a oraselor.

Daca stai cu fata sub dus, imediat dupa ce ai deschis robinetul, este posibil sa intri in contact cu o cantitate mare de astfel de bacterii. De aceea, ar fi bine sa lasi apa fierbinte sa curga timp de un minut inainte de a intra sub dus, pentru a diminua riscul de contaminare .

In ceea ce priveste curatarea capului de dus, este bine sa folosesti un spray cu o solutie dezinfectanta si sterilizanta, pe care s-o pulverizezi si s-o lasi sa-si faca efectul timp de cateva minute, dupa care sa dai drumul la apa.
 

4 Cabina/perdeaua de la dus


Microbii se pot dezvolta si pe resturile de spuma si apa de pe cabina sau perdeaua de la dus. In plus, perdeaua de la dus poate sa mucegaiasca foarte usor daca nu este curatata si uscata. Este indicat sa stergi cabina de la dus dupa utilizare si faianta pentru a elimina umezeala, aburul dar si resturile de spuma ramase de la sampon sau gel de dus .

Astfel, vei avea o baie mai curata si vei elimina riscul de imprastiere si inmultinre a microbilor. Pentru o uscare mai rapida si pentru eliminarea umezelii in exces din baie poti monta un ventilator .
 

5 Covorasele de baie


Apa adunata sub covorasele impermeabile din baie creeaza un mediu ideal de dezvoltare a bacteriilor si microbilor. In plus, sub aceste covorase se aduna praf, mizerie si par. Astfel, ele ar trebui spalate cu detergent si apa fierbinte o data la doua saptamani si lasate sa se usuce la aer timp.
 

6 Chiuveta


Si chiuveta din baie este un loc preferat de microbi. De fiecare data cand ne spalam pe maini, imprastiem in chiuveta bacterii care se pot dezvolta. In plus, chiuveta din baie este asezata de regula foarte aproape de toaleta, astfel ca microbii din vasul de WC pot sa ajunga pe aceasta atunci cand se trage apa.


Ar fi bine sa dezinfectezi chiuveta cel putin o data pe saptamana. Atentie, nu folosi aceeasi carpa de spalat pe care o utilizezi si la curatarea vasului de toaleta, pentru a evita imprastierea microbilor. In plus, ai grija sa cureti toate locurile chiuvetei, sita de scurgere, bateria, robinetii dar si zona in care sta sapunul.

Sursa foto : cdn-viper.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare