Amenajarea casei

#design baie #amenajare baie

5 sfaturi utile pentru designul baii

Baile noastre trebuie sa fie atat confortabile, cat si pline de bucurie, sa ne dea energie dimineata si sa ne ajute sa ne relaxam seara. Fiind locul in care incepi si inchei fiecare zi, baia este cel putin la fel de importanta ca orice alta camera din casa.

Cu toate acestea, prea des, poate parea ca nu este in pas cu restul casei, fiind investita mai putina atentie si personalitate in amenajarea sa. Mai mult, cerintele pe care i le impunem, inclusiv suprafetele prietenoase cu apa si iluminatul stralucitor, cu grad de protectie, se pot traduce intr-o atmosfera rece si neplacuta.

Iluminarea, textura si culoarea sunt punctele cheie de care trebuie sa tii cont atunci cand proiectezi o baie si nu uita sa punctezi spatiul cu ceva care sa starneasca imaginatia si sa ridice starea de spirit.

1.  Suprafete si finisaje

 

Este usor sa avem o multime de suprafete dure si stralucitoare in baie, care sa ramana impersonale. Pentru a evita asta, putem introduce o varietate de texturi.

Poti face acest lucru cu o faianta de baie finisata manual, care are o textura grunjoasa sau o forma neuniforma. Mai degraba decat sa plachezi podeaua, ia in considerare un material impermeabil, tesut. In loc sa vopsesti peretii cu emulsie plata, incearca sa folosesti lambriuri din panouri sau un tapet de baie cu model sau un efect de var neuniform.

2.   Accesorii

 

Acolo unde este posibil, poti incerca sa strecori putin lemn invechit pentru textura - un dulap de baie suspendat pe perete sau un taburet langa cada, rama unei oglinzi sau a unei opere de arta, sau chiar o incastrare pentru calorifere.

Adaugarea de tesaturi este o alta modalitate de a introduce textura: aceasta afecteaza, de asemenea, acustica, atenuand modul in care sunetul ricoseaza in camera, ceea ce face ca spatiul sa se simta mai confortabil.

3.   Iluminat

 

In cazul iluminarii baii, planificarea atenta este esentiala. Designerii sugereaza sa ai mai mult de un circuit, sa montezi variatoare si sa folosesti becuri cu lumina alba calda.

De asemenea, este distractiv sa experimentezi cu diferite inaltimi de iluminat: poti reduce la minimum spoturile si gandeste-te sa adaugi corpuri de iluminat de nivel scazut, care sa lumineze podeaua. Acestea, montate deasupra nivelului plintei, vor arunca lumina in jos, creand instantaneu atmosfera.

Majoritatea magazinelor de bricolaj ofera o gama excelenta de corpuri de iluminat pentru baie la preturi accesibile.

4.   Coloristica

 

Culoarea este un instrument puternic pentru a insufla personalitate, iar combinatii de culori variate vor crea stari de spirit diferite.

Pentru o baie pe care o folosesti in fiecare zi, rozul este greu de inlocuit ca alegere optima, deoarece este o culoare hranitoare, care da o senzatie de confort seara si de prospetime dimineata. Un roz moale, combinat cu un verde stins, va avea un efect calmant.

Pentru a crea un spatiu mai vibrant, ia in considerare combinatii de culori care au un grad mai mare de contrast sau care se ciocnesc usor: gandeste-te la roz si mustar, sau verde mar si ciocolata.

In baile mici, ce au cabina de dus, se poate merge pe o gresie galben aprins, un tavan in galben lucios si o perdea cu carouri rosii si albe sub chiuveta. In orice alta incapere ar fi coplesitor, dar intr-un spatiu mic poti incerca un design putin mai curajos.

5.   Depozitare

 

Orice incapere poate deveni frustranta daca nu este usor de utilizat si, in cazul unei bai, asta inseamna ca trebuie sa fie prevazuta cu minim o zona de depozitare.

Aceasta poate fi un dulap de perete de epoca pentru medicamente si creme, o comoda cu sertare pentru prosoapele curate, cosuri colorate pentru inghesuirea jucariilor de baie, suporturi de calitate pentru role de toaleta, perii de toaleta sau carlige si rafturi din ceramica.

Pentru a ne inspira, am trecut prin arhive pentru a gasi cele mai bune si mai practice sfaturi de design de baie. De la accesorii luxoase, la culori vii si spatii de depozitare eficiente, exista cu siguranta un concept sic pentru dimensiunea si stilul ales pentru baia ta.

FOTO: unsplash.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea