Amenajarea casei

#curatenie #curatenie generala

5 greseli de evitat atunci cand faci curatenie

Se intampla adesea sa ne grabim sa terminam mai repede curatenia si, fara sa ne dam seama, facem greseli care ne pun in pericol sanatatea. Folosim o cantitate prea mare de produse de curatat sau le combinam intr-un mod periculos, provocandu-ne iritatii sau probleme respiratorii . Iata care sunt cele mai frecvente greseli pe care le facem atunci cand ne ocupam de curatenia din locuinta:


1 Nu lasi produsele de curatat sa actioneze


Una dintre cele mai frecvente greseli pe care le facem atunci cand ne ocupam de curatenia casei este ca ne grabim.

Daca pulverizezi o suprafata murdara cu o solutie de curatat si stergi imediat cu o carpa sunt sanse mari sa lasi in urma o cantitate deloc neglijabila de microbi.

Produsele de curatat au nevoie de cateva minute pentru a dizolva grasimile si a omori bacteriile si microbii. De altfel, acest lucru este valabil in cazul tuturor produselor dezinfectante. In timp ce unele produse actioneaza rapid, in maximum 2 minute, altele, cum sunt produsele pentru curatat aragazul spre exemplu, au nevoie chiar si de 20 de minute ca sa-si dovedeasca eficienta.


2 Amesteci produsele de curatat


Incearca sa eviti sa amesteci produsele de curatat pentru ca iti poti pune in pericol sanatatea. Spre exemplu, daca amesteci un produs acid dezinfectant impreuna cu un praf de curatat se produce o reactie chimica in urma careia se elibereaza vapori de clor si alte gaze toxice pentru organism. Acesti vapori toxici te pot face sa-ti pierzi cunostinta.

O alta combinatie periculoasa este inalbitorul amestecat cu amoniac. Si in acest caz se produce o reactie chimica ce duce la eliberarea de gaze toxice, care pot sa provoace leziuni asupra cailor respiratorii si chiar asupra plamanilor.


3 Nu-ti protejezi mainile cu manusi


Stiai ca pielea absoarbe o parte din substantele chimice din care sunt compuse produsele de curatat? Acest lucru poate duce la aparitia unor dermatite; pielea se inroseste, se umfla sau crapa, facand loc bacteriilor si substantelor chimice sa patrunda in organism.

Odata intrate in sange, unele substante chimice pot afecta celulele rosii, cauzand probleme la nivelul rinichilor si ficatului.

Este recomandat sa iti protejezi tot timpul mainile cu o pereche de manusi din cauciuc, mai ales daca folosesti substante de curatat puternice.
 

4 Ignori spalarea pernelor si pilotelor


Este recomandat ca o data pe luna sa scuturi pernele si pilotele de praf si sa le speli, daca materialul din care sunt confectionate iti permite acest lucru. Desigur, in cazul pilotelor mai groase poti apela si la o curatatorie profesionala macar o data pe an, inainte de inceperea sezonului rece.

Praful si organismele microscopice care se aduna in perne si plapume pot sa cauzeze alergii si probleme dermatologice ca eczemele.


5 Folosesti o cantitate prea mare de spray-uri de curatat


Este mult mai usor sa folosesti un spray pentru a curata o anumita suprafata decat o substanta care trebuie dizolvata in apa insa, folosite in exces, aceste produse pot fi daunatoare. O cantitate mare de spray inseamna o cantitate mare de aerosoli care patrung in organism prin nas, ochi, gura etc. Odata ce aerosolii intra in contact cu membrana mucoasa provoaca alergii manifestate prin tuse seaca si dificultati de respiratie.

Este recomandat sa aplici spray-ul pe carpa, nu pe suprafata pe care vrei s-o cureti, pentru a impiedica imprastierea unei cantitati mari de aerosoli. Atentie la spray-urile impotriva gandacilor si insectelor. Unele dintre ele sunt extrem de periculoase astfel ca este indicat sa-ti protejezi ochii si mainile atunci cand le folosesti.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea