Amenajarea casei

# incalzire eficienta #incalzire locuinta #incalzire

4 sfaturi utile pentru incalzirea eficienta a locuintei tale

Desi in sezonul cald nu ne gandim prea mult la asta, in lunile reci incalzirea casei devine o prioritate. Fara o un sistem adecvat de menținere a confortului termic nu te poti bucura de o atmosfera placuta în propria locuinta, asa ca ar trebui sa iei masuri pentru a elimina pierderile.

O locuinta mai eficienta energetic iti aduce un confort sporit si facturi mai mici la finalul lunii, asa ca nu ar trebui sa amani prea mult solutionarea acestei probleme. Iata 4 sfaturi utile pentru o incalzire mai buna a casei tale:

1. Alege un sistem eficient de incalzire

Sistemele de incalzire folosite de consumatorii casnici variaza foarte mult de la tara la tara, atat in functie de clima, cat si in functie de resursele energetice disponibile. Se folosesc sisteme cu lemne, cu gaz, electrice sau chiar unele care folosesc apa termala.

In Romania, una din cele mai eficiente metode de incalzire utilizeaza centrale termice, oferind independenta fata de retelele nationale, un control mai bun asupra temperaturii din interior, precum si costuri mai mici la facturile de energie. In comparatie cu alte metode, centrala termica este mult mai eficienta si precisa in privinta temperaturii, indiferent ca este pe gaz sau GPL.

2. Elimina obstacolele

Caloriferele sunt unica sursa de caldura din locuinta ta, asa ca e foarte important sa te asiguri ca acestea nu sunt obstructionate de piese de mobilier. Spre exemplu, poate fi placut sa stai pe o canapea asezata in fata caloriferului, insa aceasta va stingheri incalzirea eficienta a spatiului, asa ca ar fi bine sa o muti de acolo. Desigur, aceeasi situatie se aplica si altor obiecte care pot bloca fluxul de caldura din interiorul casei.

3. Blocheaza curentul

Chiar si intr-o locuinta recent renovata pot exista surse de curent racoros care scad temperatura din interior si produc disconfort. Din fericire insa, poti scapa foarte usor de aceasta problema, izoland ferestrele si usile din locuinta ta. Pentru asta, poti folosi garnituri de etanseizare, benzi izolatoare sau chit, oprind astfel patrunderea curentului in interior.

3. Programeaza termostatul

Nu ai nevoie de o temperatura ridicata in locuinta atunci cand esti plecat de acasa, asa ca ar fi o idee buna sa programezi termostatul sa porneasca centrala si sa mentina o temperatura confortabila doar atunci cand esti acolo. Astfel, vei reduce consumul de energie si vei economisi bani la plata facturilor.

Pentru asta, ar trebui sa programezi centrala sa porneasca cu 30 de minute inainte sa ajungi acasa si sa se opreasca imediat ce pleci, conform The Conversation. Iar daca vrei sa economisesti chiar mai multa energie, poti seta două temperaturi diferite: una pentru zi si una pentru noapte. In stare de veghe, oamenii se simt confortabil la o temperatura cuprinsa intre 21 si 24 de grade Celsius, insa in timp ce dormim temperatura de confort scade considerabil. Astfel, pe timpul noptii pot fi suficiente si 17-18 grade Celsius pentru a te simti confortabil.

4. Izoleaza exteriorul locuintei

Putine lucruri pot reduce consumul de energie termica din locuinta ta asa cum o face o izolatie de calitate. Indiferent cat de performant e sistemul de incalzire pe care il folosesti, daca locuinta ta nu este bine izolata, vei avea parte de pierderi care se vor resimti si in facturi. Nu ar trebui sa privesti operatiunea ca pe o cheltuiala, ci mai degraba ca pe o investitie pentru viitor, care iti va reduce drastic cheltuielile lunare si va spori gradul de confort din interiorul casei.

Sursa foto: Shutterstock

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea