Amenajarea casei

#aer conditionat #aparat aer conditionat #filtre aer conditionat

3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre aerul conditionat

Aerul conditionat reprezinta, pentru unii, aparatul acela din plastic alb care este reponsabil de racoarea din casa pe timp de vara si chiar de caldura pe timp de iarna, insa nu ar strica sa aflam impreuna cum functioneaza de fapt aceasta instalatie si cum ne putem asigura chiar noi ca isi indeplineste rolul foarte bine.

1 Trebuie sa-i schimbi filtrele

Filtrele murdare scad eficienta aerului conditionat, asa ca ai nevoie de unul nou in fiecare luna in care folosesti aerul conditionat zilnic, cum sunt lunile calduroase de vara sau cele friguroase de iarna. Vorbim aici si de aparatul de aer conditonat central sau de cel montat langa fereastra.
Daca aparatul tau de aer conditionat , are filtre care se spala, atunci trebuie sa le speli o data pe luna. Vei vedea cat de mult praf si impuritati se strang pe el in 30 de zile.

Daca abia iti achizitionezi un aparat de aer conditionat , cauta unul cu cate mai multe filtre, deoarece asigura o filtrare mai buna a aerului. Nu ignora, totusi, faptul ca va consuma mai multa energie.

2 Descopera si repara pierderile de aer

Tevile aparatului de aer conditionat pot pierde pana la 30 % din circulatia aerului prin gauri, desi materialul din care sunt facute este renumit pentru ca nu permite acest lucru. Descopera daca exista pierderi de aer pe traseu cu ajutorul unui betisor parfumat. Aprinde-l si du-l de-a lungul tevii prin care circula aerul in timp ce acesta este in functiune.

Daca dara de fum se misca la un moment dat, inseamna ca exista pierderi de aer. Pentru a remedia pe loc aceasta defectiune, ai nevoie de niste banda izolatoare cu care sa acoperi golurile mai mici sau mai mari.

Pentru instalatiile de aer conditionat montate in exterior, poti sa acoperi cu spuma golurile.

3 Poti programa aerul conditionat

Exista un termostat programabil, care ajuta aerul conditionat sa porneasca la anumite ore, chiar si in lipsa ta, astfel incat, atunci cand ajungi acasa sa gasesti temperatura optima. Chiar daca aparatul tau de aer conditionat nu e dotat cu asa ceva, il poti cumpara si mai tarziu si monta cu usurinta.

Trebuie sa fii atent sa se potriveasca numarul de volti pe care poate sa-l suporte acesta cu cel al aparatului de aer conditionat, altfel compresorul aerului conditionat va munci mai mult pentru a racori casa.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea