Amenajarea casei

#casa #amenajare casa #sfaturi practice casa #perdele si draperii

3 intrebari pe care sa ti le pui cand cumperi perdele si draperii

Achizitionarea unei perdele sau draperii implica o investitie financiara importanta. Cum perdelele sau draperiile sunt accesorii folosite ani de zile, este indicat sa tii cont de absolut toate detaliile inainte sa platesti pentru acel produs. Pe langa tipul de material pe care il alegi in functie de gusturi personale si stilul locuintei, exista si alte aspecte deloc de neglijat.

Afla 3 intrebari pe care sa ti le pui cand cumperi perdele si draperii.

1. Ce efect vrei sa obtii cu aceste perdele sau draperii?

Cand cumperi perdele sau draperii, gandeste-te ce efect doresti sa obtii. Daca, de exemplu, ai o fereastra orizontala si vrei sa creezi impresia de adancime, pune o draperie in partea de sus in plan orizontal si alte doua draperii verticale in dreapta si stanga geamului.

Daca tavanul este mai jos in camera pe care o amenajezi, prinde perdeaua sau draperia verticala intr-un punct deasupra ferestrei si las-o sa cada pana in pamant. In acest fel vei crea impresia de inaltime.

Intr-o incapere de mici dimensiuni, foloseste perdele si draperii intr-o singura culoare, cu modele simpliste sau fara modele. Daca draperia are imprimeuri mari si colorate, camera va parea si mai mica decat este in realitate.

2. Ce dezavantaje are sistemul de prindere pe care il aleg?

Desi ai de ales din mai multe sisteme de prindere pentru perdele si draperii, nu toate corespund nevoilor tale. Inainte sa alegi, afla-le nu doar avantajele, ci si dezavantajele.

Sinele din PVC actionate cu snur permit tragerea perdelei sau draperiei din dreapta in stanga si invers. Acest sistem, insa, impune o manevrare delicata. In cazul in care se trage de snur prea tare sau in mod frecvent, perdeaua sau draperia nu se va mai intinde pe sina in mod uniform. Atele de la rejansa se vor largi, iar perdeaua nu va mai sta fixata in colturi.

Galeriile fixate in perete te obliga sa te urci mereu pe un scaun si sa prinzi perdeaua in carlige. Este o munca foarte solicitanta in plan fizic, care devine extrem de dificila si chiar imposibila pentru persoanele bolnave sau varstnice. Alege un sistem de prindere care iti permite sa dai jos bara si sa prinzi pe ea inele mari, simple.

3. In ce masura imi este asigurata intimitatea de catre perdea sau draperie?

Cele mai multe locuinte sunt inconjurate de blocuri sau case, astfel incat se impun masuri pentru a-ti proteja intimitatea. Cand cumperi un material pentru perdea sau draperie, priveste-l in lumina naturala si nu la neoanele si becurile din magazine. Roaga vanzatorul sa tina o bucata mare de material in lumina pentru a vedea transparenta materialului.

Daca stai la casa sau la primele etaje ale unui bloc, treci pe strada prin fata ferestrelor in diverse momente ale zilei. Ai putea fi surprins sa descoperi cat de mult se vede inauntru din fata blocului, cand ai o perdea subtire sau cand ferestrele nu sunt acoperite deloc.

La locuintele intunecoase, orientate spre nord, vei deschide si inchide draperiile zilnic, pentru a avea lumina ziua si intimitatea noaptea. Prin urmare, ai nevoie de un material opac si de un sistem rezistent de prindere, pentru a face fata unui uz intensiv.

Foto: cutehomedesign.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului