Amenajarea casei

#casa #curatenie generala #curatenie

12 locuri si obiecte pe care s-ar putea sa le uiti la curatenie

O curatenie temeinica a casei este o sarcina complexa, care necesita atentie pentru detalii. Si cum timpul este limitat, se intampla adesea ca unele obiecte sau locuri sa fie pur si simplu uitate sau ignorate. Picioarele prafuite ale scaunelor, abajurul veiozei sau plintele sunt cateva dintre acele locuri omise, care fac o curatenie sa fie eficienta numai pe jumatate.

1 Frigiderul: sus, jos, spate
 

Tuturor ne place sa avem un frigider sclipitor, decorat cu magnet, post-it-uri si alte accesorii. In vreme ce fata si usa frigiderului beneficiaza de atentie, partea de deasupra, cat si spatele, sunt de cele mai multe ori ignorate. Partea de sus a frigiderului este una dintre cele mai prafuite locuri din bucatarie, deoarece fiind o zona inalta, nu se umpla foarte mult la ea. In cazul in care ai si rafturi deasupra frigiderului, atunci cu atat mai mult ar trebui sa cureti de praf partea superioara a acestuia.

Verifica si spatele frigiderului, unde pot ajunge resturi de mancare, praf, mizerie si unde se poate forma mucegai. In plus, curatarea atenta a acestor locuri ignorate ti-ar putea fi de folos in cazul in care ai gandaci de bucatarie de care nici nu stiai pana atunci, deoarece aceste locuri sunt unele dintre zonele in care se ascund. Nu uita sa aspiri si sub frigider, pentru a te asigura ca zona este curata.
 

2 Plintele
 

Podeaua, gresia, parchetul sunt locuri aspirate si spalate bine la orice curatenie in casa . Daca insa scapi de praful de pe jos fara sa te ocupi si de plinte, atunci treaba este doar pe jumatate terminata. Plintele colecteaza praful foarte usor, astfel incat acesta trebuie indepartat cu o carpa umeda. Foloseste doar apa, fara detergenti si verifica plintele pentru ca in timp unele pot sa se zgarie sau sa fie dislocate.
 

3 Computerul, tastatura, mouse-ul
 

In jurul calculatorului, ca in jurul oricarui aparat electronic, se aduna foarte mult praf. Intoarce biroul, atunci cand faci curatentie, pentru a ajunge pana in spatele calculatorului. Trebuie sa aspiri praful adunat pe calculator, pe firele numeroase si biroul insusi, atat rafturile orizontale, cat si partea verticala.

Nu te gandi ca tastatura si mouse-ul de acasa nu pot fi murdare. Simplul fapt ca sunt folosite des, poate de mai multe persoane sau ca mananci in fata biroului reprezinta un motiv suficient pentru a le curata cu produse speciale. Afla mai multe din articolul Curatarea aparaturii electronice.
 

4 Telecomanda
 

Telecomanda este unul dintre cele mai folosite obiecte din casa. Acest lucru ar trebui sa-ti dea de gandit. De cate ori ai mancat in fata televizorului, butonand ? Cati prieteni, rude sau cunostinte au folosit telecomanda ta si cati dintre ei chiar erau aveau mainile curate? Cate luni au trecut de cand ai sters-o si dezinfectat-o? Potrivit unor studii facute de specialisti in igiena, telecomanda este unul dintre obiectele din gospodarie care poarta cei mai multi germeni. Desi nu pleci nicaieri cu ea, totusi aceasta ascunde o multime de microbi.

Exista pe piata seturi de curatare care sunt destinate atat telecomenzilor, cat si telefoanelor mobile. Poti folosi spray de curatare sau pur si simplu spirt, cu care sa stergi obiectul in interior si in exterior, dupa ce i-ai scos bateriile.
 

5 Telefonul mobil
 

In ceea ce priveste telefonul mobil, studiile arata ca acesta este un obiect chiar mai murdar decat o toaleta. Folosesti mobilul peste tot, indiferent de locul in care esti, ceea ce inseamna ca nu ai cum sa fii curat intotdeauna pe maini si nici nu dispui mereu de o suprafata foarte curata unde sa-l tii.

Nu aseza niciodata mobilul pe masa din bucatarie, pe asternutul de pat, alaturi de medicamente, langa mancare sau in orice alt loc de acest gen. Citeste instructiunile din manual pentru a sti care este metoda corecta de a-l curata periodic.
 

6 Geanta
 

Geanta sau servieta reprezinta un accesoriu pe care il iei cu tine zi de zi, oriunde mergi. Sunt obiecte care in timp se murdaresc si se umplu de microbi deoarece sunt expuse germenilor in exterior, dar si in interior, ca urmare a lucrurilor pe care le tinem in ele: mancare, chei, bani, acte, mobil etc.

Daca ai o geanta sau o poseta din material textil, foloseste un detergent delicat pentru a o spala. Nu uita sa tragi in afara captuseala si sa o cureti bine. Pentru gentile din piele, foloseste produse adecvate, de curatare a pielii. Nu aseza niciodata geanta pe masa din bucatarie, pe pat sau in alte locuri care ar trebui neaparat sa fie curate. De asemenea, foloseste un mini-carlig special de agatat gentile pe care sa-l ai peste tot cu tine. Astfel vei putea sa o suspenzi chiar si de marginea unei mese, evitand sa o asezi pe marginea unui scaun sau, mai rau, pe jos.
 

7 Portmoneul si cardul bancar
 

Portmoneul este unul dintre cele mai murdare obiecte din cauza banilor care au circulat prin atatea locuri. Nu uita sa-l cureti, din cand in cand, cu o solutie dezinfectanta. Foloseste un portmoneu incapator, pentru a putea sa-l inchizi bine, evitand astfel ca banii sa ti se imprastie in buzunar sau in geanta.

Cardul bancar ar putea fi ultimul lucru la care te gandesti cand faci curatenie. Si totusi, acest obiect mic si subtire poate fi plin de germeni. Cercetatorii britanici au descoperit ca ATM-urile sunt la fel de murdare precum toaletele publice. Si cum atunci cand folosesti un bancomat trebuie automat sa folosesti si cardul, acesta din urma este purtator de microbi. Il poti sterge cu o carpa umezita in alcool, dupa care sa-l lasi sa se usuce bine.
 

8 Abajurul de la veioza
 

Veiozele si lampile sunt in general mutate temporar din locul lor pentru a sterge praful pe masuta, noptiera etc. Insa abajurul trebuie sa fie si el ingrijit. Din cauza ca exista atat de multe materiale din care este confectionat si atatea forme, abajurul este mai greu de curatat, dar nu imposibil. Scoate-l de pe stativ si curata-l de praf in functie de material. De exemplu, pentru textile, poti folosi o rola de scame si un aspirator de mana . Pentru sticla, ai nevoie de solutie de spalat sticla.
 

9 Clanta usii
 

Manerele usilor nu sunt aproape niciodata luate in seama desi sunt atinse mereu de membrii familiei si de musafiri. Clantele sunt ignorate deoarece nu par niciodata sa fie patate sau prafuite, dar acest lucru nu inseamna ca acestea nu pot fi pline de microbi. Poti folosi, la inceput, o solutie pentru sablat, potrivita pentru curatarea clantelor, bronzului etc. Manerele nichelate pot fi curatate cu apa fierbinte si sapun.
Evita sa folosesti obiecte dure sau din metal pentru curatarea clantei, deoarece ai putea sa deteriorezi suprafata.
 

10 Partea de sus a mobilei
 

Cand faci curat, nu uita niciodata sa aspiri sau sa stergi cu o laveta umeda partea de sus a mobilei. Dulapurile din bucatarie, sifonierul sau dulapul de haine, biblioteca sunt cateva piese de mobila care se umplu de praf in partea de sus. Fiind o zona apropiata de tavan, nu este prea mult folosita, astfel incat in timp aceasta devine un adevarat focar.
 

11 Partea de jos a mobilei
 

Te-ai uitat vreodata cu atentie la picioarele unui scaun, in lumina naturala? Cand soarele patrunde in camera, astfel de detalii care de obicei scapa vederii sar in evidenta. Sterge de praf picioarele scaunelor, cele metalice, de plastic sau lemn, precum si partea de jos a scaunului de birou. Rolele acestuia acumuleaza foarte mult praf.

Uita-te la laturile mobilei,  pe portiunile verticale. De exemplu, o biblioteca pentru living cu un televizor mare poate fi acoperita de un strat de praf invizibil atunci cand nu este camera suficient de luminata. Chiar si usa este adesea acoperita de praf, in special in jumatatea de jos.

Foloseste o carpa buna de praf si un spray pentru a curata suprafetele corespunzator.
 

12 Cheile
 

Cheile sunt precum telefonul mobil. Le folosesti zilnic, iar cel putin o data pe zi o faci atunci cand vii de afara si, prin urmare, nu ai mainile curate. Dezinfecteaza-le din cand in cand si apoi sterge-le bine. In cazul in care ti se pare exagerat, cel putin pune-le intr-un compartiment separat din geanta. Acasa gaseste-le un loc al lor: un cuier mic, un cosulet de pe hol etc. Nu lasa niciodata cheile pe masa din bucatarie sau aruncate prin casa, deoarece nu vei face decat sa imprastii germenii.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea