Amenajarea casei

# ajutor curatenie #curatenie

10 trucuri care te ajuta sa faci curatenie mai repede

Oricine isi doreste o casa curata si ordonata, iar curatenia nu este importanta doar din punct de vedere estetic, ci si al sanatatii. Microbii, acarienii si alergenii se inmultesc rapid intr-un mediu cu praf si mizerie, ceea ce poate cauza afectiuni grave de sanatate. Pentru a putea evita astfel de situatii si pentru a te putea bucura de un mediu sigur, este esential sa stii cand si cum sa faci curatenie intr-un mod eficient, in asa fel incat sa poti pastra locuinta curata pentru cat mai mult timp.

Si cum majoritatea persoanelor au destul de putin timp liber la dispozitie, pare aproape inposibil sa poti avea o casa curata si ordonata in orice moment, cu atat mai mult cu cat ai copii sau o viata extrem de agitata. Desigur, poti apela intotdeauna la o persoana care sa faca menajul in locuinta, insa cum acest lucru presupune un buget generos si increderea de a lasa pe cineva in preajma tuturor bunurilor tale, ti-am pregatit in randurile de mai jos cateva trucuri care te vor ajuta sa faci curatenie rapid.

1.   Concentreaza-te pe fiecare incapere in parte

In loc sa te plimbi dintr-o camera in alta, incercand sa faci curatenie in toata locuinta in acelasi timp, mai bine este sa te concentrezi pe fiecare incapere in parte. In acest fel, atentia nu va fi distrasa catre alte lucruri, te vei putea concentra mai usor, deci vei putea termina curatenia mult mai rapid si vei avea acel sentiment de satisfactie dupa fiecare camera, ceea ce te va motiva sa continui pana ce toata locuinta este curata.

2.   Pune cosuri si cutii de depozitare in fiecare camera

A avea cosuri sau cutii de depozitare in fiecare incapere poate fi de real ajutor, caci atunci cand faci curatenie poti depozita in ele toate lucrurile care te-ar putea incurca atunci cand stergi praful, cand aspiri sau cand speli pe jos. Jucariile copilului, revistele, cartile, incarcatoarele de la telefon si alte elemente pot fi depozitate cu succes in cosuri si cutii. Nu numai ca nu vei pierde timp incercand sa le gasesti un loc, insa vei si sti intotdeuna unde sa le cauti.

3.   Curata de sus in jos

Un truc important de care sa tii cont atunci cand faci curatenie este sa incepi de la cel mai inalt nivel. Astfel, pentru inceput, asigura-te ca vei indeparta panzele de paianjen de pe pereti, dupa care vei curata cele mai inalte rafturi si vei continua, treptat, pana la cele de jos. In acest mod, vei evita sa murdaresti din nou suprafetele si obiectele pe care deja le-ai curatat si vei scuti timp pretios.

4.   Fa ordine zilnic

Inainte de orice proces de curatenie, este esential sa faci ordine in locuinta, adica sa pui toate lucrurile la locul lor, incepand de la piesele vestimentare, pana la obiectele utilizate mai des sau mai rar. Acest proces poate dura mai mult decat curatenia in sine, insa poti sari peste el atata timp cat iti vei rezerva in fiecare zi cateva minute pentru a te asigura de ordinea in locuinta.

5.   Utilizeaza produsele de curatenie potrivite

Produsele de curatenie de proasta calitate nu fac decat sa ingreuneze si mai mult procesul de curatenie. De pilda, o solutie care nu este suficient de buna te va obliga sa pierzi mai mult timp curatand depunerile de muradarie din baie sau bucatarie. De asemenea, nu incerca sa folosesti produse pentru fiecare tip de material in parte, ci opteaza pentru detergenti universali, care te pot ajuta sa scapi rapid de murdaria de pe orice suprafata.

6.   Sterge mai des anumite suprafete

Fa-ti un obicei din a sterge frecvent anumite suprafete, asa cum sunt electrocasnicele, blatul de la bucatarie sau obiectele sanitare, dar si de a igieniza imediat cum ai terminat de utilizat anumite zone sau obiecte. Este mult mai simplu si mai rapid sa cureti petele atunci cand sunt proaspete, decat dupa ce au trecut zile bune. De pilda, curata cada imediat dupa ce ai facut baie, curata chiuveta zilnic cu apa calda, spala vasele dupa fiecare masa, da cu matura zilnic si foloseste huse de protectie pentru diverse piese din locuinta. Nu subestima ajutorul unui topper de saltea cu husa detasabila sau o husa pentru canapeaua din living.

7.   Pastreaza-ti ustensilele la indemana

Atunci cand te apuci de curatenie, asigura-te ca ai toate ustensilele necesare la indemana. Acesta este un truc eficient pentru o curatenie rapida, caci daca te vei intoarce mereu la produsele de igiena, iti vei pierde atat timpul, cat si rabdarea de a duce procesul pana la capat, ceea ce reduce productivitatea si creste timpul dedicat curateniei in sine.

8.   Curata toate pardoselile la final

Chiar daca am ajuns la concluzia ca cel mai eficient este sa cureti fiecare camera separat, acest truc nu se aplica si pardoselilor, caci acestea trebuie lasate la urma. Va fi mult mai eficient sa aspiri si sa dai cu mopul pretutindeni, la finalul procesului de curatenie.

9.  Spala hainele eficient

Si spalarea hainelor este o actiune considerata ca fiind parte a procesului de curatenie si chiar si aici iti poti usura munca. Prin urmare, un truc eficient este achizitionarea a cat mai multe cosuri de rufe, fiecare pentru o anumita categorie de haine. Astfel, vei economisi timp cu sortarea acestora. De asemenea, de fiecare data cand se strang haine cat pentru o masina, baga la spalat si nu astepta weekend-ul pentru a te aglomera.

10. Pastreaza curatenia

Nu in ultimul rand, e necesar sa pastrezi, pe cat posibil, curatenia. Curata murdaria imediat ce se formeaza si evita dezordinea, pentru ca iti va fi mult mai usor atunci cand faci curatenie generala.

FOTO: shutterstock.com

Advertorial

In concluzie, curatenia generala poate fi un proces mult mai rapid daca vei tine cont de aceste trucuri utile. Ia-le in considerare si bucura-te de o locuinta in care domina ordinea si curatenia, zi de zi!


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea