Amenajarea casei

#mucegai #umiditate #perete #condens

10 factori care favorizeaza dezvoltarea mucegaiului in casa

Mucegaiul reprezinta un pericol nu doar pentru structura peretilor, dar si pentru sanatatea umana. Inestetic, distructiv pentru pereti si daunator sanatatii, mucegaiul trebuie combatut de la primele aparitii . Insa, pentru a scapa de mucegai, in primul rand trebuie sa descoperi cauzele care duc la formarea acestuia.

Mucegaiul este facilitat de prezenta unor factori precum: apa, caldura, iluminare slaba, aer inchis. Igrasia distruge vopseaua peretelui, dar si tencuiala sau alte materiale poroase pe care le gaseste in cale, asa cum sunt placile de gips-carton.

Insa pe langa distrugerea peretelui si aspectul inestetic, cel mai important efect negativ al mucegaiului il reprezinta faptul ca are efecte asupra sanatatii umane, de la alergii simple pana la boli de plamani. Acestea pot duce inclusiv la deces, in cel mai rau caz.

Iata in continuare 10 factori care favorizeaza dezvoltarea mucegaiului in casa:
 

1 Umezeala din baie
 

Baia este unul dintre spatiile in care se formeaza des aburi, in special de la zona dusului. Este importat ca peretii sa fie bine izolati, iar apa de pe faianta sa fie stearsa dupa terminarea dusului. De asemenea, este important ca baia sa fie aerisita foarte bine.
 

2 Umezeala din bucatarie

 

Gatitul, spalatul vaselor si in general activitatile din bucatarie fac din aceasta zona un spatiu umed. Bucataria trebuie curatata bine si aerisita dupa ce ai terminat treaba.
 

3 Combinatia de intuneric si umezeala
 

Daca dupa ce faci dus sau dupa ce gatesti omiti sa pornesti ventilatia sau sa deschizi fereastra pentru aerisire, atunci umezeala va ramane in camera si va facilita aparitia mucegaiului. De asemenea, intunericul este un alt factor care faciliteaza igrasia. Se recomanda ca dupa ce faci dus si stergi urmele de apa, sa mai lasi lumina deschisa cateva minute.
 

4 Materialele textile ude
 

Materialele textile ude mentin un nivel ridicat de umiditate.

Daca ai folosit carpa de bucatarie pentru a sterge paharele, aceasta ar trebui pusa la uscat. In baie, presiunea apei de la dus poate sa umezeasca o haina lasata langa vana sau covorasul de baie. In cazul in care ai spalat covorul din camera, acesta ar trebui uscat complet inainte de a fi intins inapoi in casa.

Acestea, precum si prosoapele si alte materiale textile nu trebuie lasate ude, deoarece vor sustine umezeala si astfel facilitezi aparitia mucegaiului.
 

5 Dispunerea incaperilor umede spre nord
 

Incaperile cu cel mai mare nivel de umezeala, precum bucataria si baia, daca sunt orientate spre nord, atunci au sanse si mai mari pentru aparitia mucegaiului. Zonele din nord se bucura de mai putin soare, in schimb sunt umbroase si mai reci, fiind predispuse la vant.
 

6 Lipsa unei izolatii adecvate
 

O hidroizolatie si termoizolatie adecvate pretin aparitia mucegaiului. Pentru acest lucru, elementele de structura trebuie sa fie izolate corect, fie in stadiul de constructie, fie la renovarea locuintei, prin panouri de gips-carton care pastreaza caldura peretilor, ferestre cu rame PVC, sticla termoizolanta, materiale plastice care nu permit patrunderea apei etc.

Umezeala care provoaca aparitia mucegaiului poate veni si din exteriorul casei, ca urmare a acoperisului sau a fundatiilor neizolate. O teava sparta poate sa duca la formarea mucegaiului. Daca teava se afla in perete, este cu atat mai greu sa descoperi aparitia mucegaiului. O inspectare a tevilor si instalatiilor sanitare, precum si o buna aerisire a incaperilor reprezinta solutii pentru o astfel de situatie.
 

7 Umidificatoarele
 

In unele cazuri, chiar si un umidificator pentru casa poate sa produca umezeala in exces. De aceea, este important sa folosesti aparatul conform instructiunilor de utilizare.
 

8 Respiratia si transpiratia umana
 

Inclusiv omul este generator de umezeala, prin respiratie si transpiratie. Lichidul care se evapora circula in casa si are nevoie de o iesire.
 

9 Plantele din casa
 

Plantele decorative sunt si ele capabile sa produca umezeala in exces, daca sunt intr-un numar exagerat. Se recomanda sa te rezumi la cateva plante, daca locuiesti la bloc. Uda-le conform nevoilor fiecareia si evita sa ai un sol umed permanent. Intr-un astfel de sol se pot dezvolta fungii.
 

10 Hartia
 

O cantitate mare de hartie, depozitata in conditii proaste de temperatura si umiditate, poate dezvolta mucegai. Daca ai pe balcon o multime de teancuri de hartii, de la fostele joburi sau din facultate, trebuie sa stii ca aceasta hartie, daca este supusa umezelii, faciliteaza aparitia mucegaiului. Hartia nu trebuie depozitata pe podea, mai ales in zonele precum balcoanele, subsolul casei etc.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea